Graf som visar elförbrukning under en dag med blå staplar. Värmepumpens effekt ökar vid 07:00. Solceller bidrar mellan 09:00 och 15:00, markerat i gult.

Hela tanken med effekttariff är väl att få kunderna till en mer jämn utnyttjande av elnätet. Min nätleverantör Kraftringen har infört en rörlig del i nätavgiften, vilket är en procentsats (för närvarande 5,6 procent) av spotpriset en given timme. Bilden visar min elförbrukning under en vanlig vardag. Värmepumpen kickar in på morgonen för att producera varmvatten, kunde jag med smart styrning förflytta/sprida ut den förbrukningen under dagen borde det ju vara en rätt bra besparing. Är det dessutom lite sol ut, så hjälper solcellerna till (märkt i gult i bilden).
 
Walle85
J jonaserik skrev:
Alla i tråden skriver om smart styrning, vad är det. Att stänga vid dyrtid och köra på vid lågpris på energi, det innebär att det ska hemtas hem energi för att kompensera något på lågpris. Vad blir det då att ösa på med energi, klart billigare på den biten, men vad händer den del som inte är förhandlingsbar. NÄTAGIFTEN. Med många kW/h så kan fakturan öka dramatiskt. Så det med smart styrning kan vara kontraproduktivt, Lite på energisidan, men nätavgiften kan öka med massor och effektavgiften slå till på topp. troligtvis kan en del få en överraskning. Sen att börja skriva om att tvätta- laga mat- duscha på natten - ladda bilen och annat på natten, vad i herrans namn är det frågan om. Ska vi i landet förändra våra dygnsvanor för något som kommer från EU och implementeras och sanktioneras av de s.k styrande av vårt land, samt monopolföretagen för el. Nä fy fan för det.
"Smart styrning" kan ibland också vara att tumma på komforten för att spara pengar. Typ sänka värmen i huset pga ingen värmeproduktion under de tre dyraste timmarna, dvs inte ladda upp extra innan och köra som vanligt efteråt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.