9 893 läst · 70 svar
10k läst
70 svar
Varför får Lantmäteriets generaldirektör sparken?
då är hon bäst i att alltid misslyckasP paralun skrev:Jo det är väl mer att kunna "trolla" och få ihop en budget.
"Jaha får vi inte in pengar på att sälja rådata så måste vi höja avgiften för förättningar."
"Jaha, Staten vill inte skjuta till mer anslag så vad gör vi?"
Osv.... förmodligen en omöjlig situation att få ihop en budget när man samtidigt ska leka "affär".
Men helt rätt att hon sparkas och regeringskansliet får väl förtydliga hur det ska fungera med "affären" och tillträdande VD.
Skogsägare
· Stockholm och Smålands inland
· 18 970 inlägg
Det finns ett antal myndigheter som helt eller delvis är avgiftsfinansierade. Finansinspektionen är en annan, och drt finns fler. Det i sig är inget som hindrar en högsta chef att handla med integritet och ansvarskänsla.
Men för få gör det. Ingen avgår eller ställer publika ultimatum för att de har ett ogörligt uppdrag. Så då måste de hängas ut och skammas när de avslöjas.
Men för få gör det. Ingen avgår eller ställer publika ultimatum för att de har ett ogörligt uppdrag. Så då måste de hängas ut och skammas när de avslöjas.
Hon har ju bevisat att hon är inkompetent att sköta sitt jobb. Bara det faktum att hon verkar tycka det är viktigare att hålla sin budget än att hindra främmande makt att tillgodose sig hemligt material bevisar att hennes prioriteringar är helt åt skogen. Att en statlig/kommunal verksamhet inte klarar att hålla sin budget är ju närmare standardläget så det är knappast något att höja ögonbrynen för. Där jag bor tror jag de missar sjukvårdsbudgeten i ca. 90% av fallen. Säger i och för sig en del om dessa offentligt anställda chefers kompetens.P paralun skrev:
Misstänker att hon haft något bonusavtal kopplat till hur myndigheten gick.
Värdegrund eller nått liknande var säkert högt på listan när hon tillsattes, Sossarnas verk? (2018)L lbgu skrev:
Man skulle kunna återinföra 'avsättning' för fler tjänster än domare, vilket i svensk rätt kräver en fällande dom (skrev först 'krävde' men avsättning finns fortfarande kvar som sanktion mot fullmaktsanställningar vilket idag nästan enbart är domare.)Nötegårdsgubben skrev:Apropå fallskärmar: Generaldirektörer har egentligen inte sådana, utan fasta förordnanden. Normalt sex år med möjlighet till tre års förlängning. I det aktuella fallet hade GD två år kvar på förlängningen (och har därmed alltså utsetts under Löfven och fått förlängt under Kristersson).
Fallskärmar är istället normalt så utformade att man får X månadslöner vid uppsägning under ett löpande avtal.
Oavsett vilket har vi nu en regering som talar om att återinföra tjänstemannaansvaret. En sådan reform är förstås viktigast i toppen och här synes vi (av mediarapporteringen att döma) ha ett typexempel på när någon borde avskeds i ordets egentliga betydelse och inte få någonting mer än lön för arbetad tid. Sannolikt bör hon även åtalas.
En mer offensiv civilminister hade nu gått ut och sagt typ: ”Det är den här typen av fall vi vill komma åt med den nya lagstiftningen, och jag tycker att det är stötande att någon som medvetet tillgängliggör sekretessbelagda uppgifter för främmande makt ska få lön i två år till. Det ska vi ändra på.” Det skulle förstås beskyllas för att vara ministerstyre, och någon arbetsrättsexpert skulle säkert komma fram och säga att det nog faktiskt går om A, B och C, men ändå.
Avsättning finns kvar som sanktion i finsk rätt, där kräver det antingen ett fängelsestraff på livstid eller ett straff på två år eller mer kombinerat med ett fog för att utgående från brottet och tjänstens typ ifrågasätta lämpligheten för tjänsten.
Stöld och förskingring är exempel, men varsågod en åklagare att försöka få en fällande dom på minst två år för det här tjänstefelet (?).
I det här fallet skulle en åklagare vara tvungen att bevisa uppsåt till att börja med.
Redigerat:
K kniv skrev: