3 272 418 läst · 11 080 svar
3272k läst
11,1k svar
Värsta elkopplingen?
Det låter som en rimlig förklaring. Men det är något annat än vad jag kallar jordfel. Vagabonderande strömmar kan vara jobbiga. Men att de orsakar bränder kan inte vara vanligt.Mikael_L skrev:Ja det handlar helt enkelt om att något har hänt så att strömmarna (jordströmmarna) inte går den väg som tänkt, utan istället skapar ett tillräckligt kraftigt elektriskt fält i marken som driver strömmarna åt alla möjliga, oönskade, håll.
Och då blir allt elektriskt ledande i marken en finfin genväg för strömmarna, så det händer spännande saker kring olika rörledningar och t.ex. blymantlad telekabel.
Järnvägen är ett rent hopplöst fall. Där har vi 16kV i kontaktledningen, men returledaren rör sig längs rälsen under tågets färd. Hur leder du framgångsrikt tillbaka denna returström?
Det görs ju genom rälerna, samt genom marken. Men för att inte dessa strömmar ska sprida sig okontrollerat används sugtransformatorer utplacerade med jämna mellanrum.
Nu är jag också novis och i stort sett okunnig om elen kring bandrift, så ni får ha överseende med vad jag kan ha svamlat till.
Och det är helt OK, ja t.o.m välkommet, att rätta till mina felaktigheter.
Jo det är jordfel eller kanske mer i din vanliga stil med ordlistan framme en jordslutning. Vi kan gå vidare med mer precisa definitioner senare om det behövs.D Daniel 109 skrev:
Avgörande för om det ska bli mer allvarliga konsekvenser i ett mer utbrett område är låg impedans i felstället. Drt får man i relativa termer lättare vid högre spänningar och direktjordat system som tex bandrift och elnät på de högre nivåerna.
Det man normalt kallar vagabonderande strömmar är del av helt normala drift- ,belastningsströmmar. Alltså oftast i sammanhanget högimpediv källa och låga motstånd där strömmen fördelar och grenar ut sig förbi avsedda vägen. Därför vanligtvis ingen större förmåga att göra skada som brand, spänningssättnig osv. Ett undantag är viss personfara om man öppnar en sån krets tex FJV ledningar och kopplar sig själv i serie med kroppen och sina kohm där.
Kan själv!
· Trelleborg
· 16 124 inlägg
Fairlane
Medlem
· Stockholms Län
· 12 760 inlägg
Fairlane
Medlem
- Stockholms Län
- 12 760 inlägg
Hittade denna i en byggnad ägd av kommunen. Kan varit privat ägare innan, det vet jag inget om, men varför gör man så här?
Nu är det inga kablar, men det ser onekligen ut att ha varit det för det är ett hål i ovankant ...
Nu är det inga kablar, men det ser onekligen ut att ha varit det för det är ett hål i ovankant ...
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Kan själv!
· Trelleborg
· 16 124 inlägg
Vårt hus från 71 har rätt många manglade dosor från installationen, en del är deformerade för att passa i hålet, andra kom aldrig på plats i hålet utan sitter bakom.Fairlane skrev:
De som gjorde elen åt Electrolux när de bytte kök sågade upp så stora hål att ramarna knappt täcker (de gjorde förvisso inte heller någon koll av att de jordade uttagen de bytte till faktiskt blev jordade, det blev de nämligen inte).
Det är inte en vanlig kopplingsdosa utan en dosa som kallas "enfackdosa" den har speciell användning till speciella apparater och fans i 1 - 2- 3 fack, dom var lite vanligare för 30-40 år sedan. Den användes till exempel för HWC larm ( i dag kallad RWC), tryckknappar för olika styrningar. Och som sagt aldrig som kopplingsdosa i vanliga elinstallationer.
Jag minns dem från tiden som elnisse, RWC-larmen hette "Tjeders", har för mig de var danska?
Tillägg: De var tydligen svenska: https://www.tjeders.se/om-tjeders/var-historia
Tillägg: De var tydligen svenska: https://www.tjeders.se/om-tjeders/var-historia
Husägare
· Jönköping
· 5 594 inlägg
När det inte är kul att vara elektriker…:
Kolla till slutet!