Hittade precis denna dosan bakom kaklen när jag rev ner dom gamla plattorna för att byta

20140729_145452.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det där med 3 stickproppar för trefasmatning. Jag får rysningar.

Hoppas du har förstört kabeln nu om du inte använder den längre? Sådna kan alltid råka hamna i händerna på någon som inte vet vad de håller på med.
 
Den dosan känns helt naturlig. Någon ha höjt bänkskivan till modern standard och då hamnade plötsligt dosan bakom skivan???
 
Den där vart fin! inte ens några toppklämmor på? Vad fan tänker folk på. Att man slår igen en dosa kan jag förstå. Dock får det absolut inte finnas några kablar i den eller som går vidare.
 
Köket är ombyggt och från början stod där bara ett köksbord tror jag och det var vanligt förr med uttag en bit upp på väggen i anslutning till köksbordet

Trådarna var bara klippta och intryckta i dosan sen kakelplatta över
Tyvärr är inte det här det första jag hittar som förra ägaren gjort själv med elen :(

Han har kopplat dom flesta kopplingsdosor jag öppnat med ubåtar och i köket hade han fällt in spottar i paneltaket som han kopplat in med lampesladd som gick löst i isoleringen till närmsta kopplingsdosa. Kan säga att isoleringen var väldigt spröd och gick i bitar när jag böjde den.
 
Micke64 skrev:
Många småpooler har inte jfb. Vår pump/filter har en ojordad stickpropp....
Din bild funkar inte. Men i alla fall, jordfelsbrytare kan man ha utan jord.

...det borde heta felströmsbrytare eller något annat mer passande.
 
Varför då????? dom bryter ju när det blir ett jordfel. Jordfel = ström tar fel väg och går till jord, det är ett mycket gammalt begrepp och varför ändra på ett fackord bara för att en del inte förstår innebörden.
Felström är väl när tex en maskin av någon anledning drar fel ström (tex 8A i stället för 5A).
 
  • Gilla
el_richard
  • Laddar…
Mikael_L
Nu är det kanske lite synd att dra OT, men intressant är det engelska namnet, residual current breaker - restströmbrytare, möjligen resterande ström-brytare.

Ungefär att den bryter när den resterande strömmen som inte kommer tillbaka rätt väg är tillräckligt stor. Hur skulle man översätta detta bättre till svenska?
 
100% felkoll mojäng sak som löser ut så fort det blir fukt någonstans.
 
  • Gilla
Broken arrow och 1 till
  • Laddar…
elmont skrev:
Varför då????? dom bryter ju när det blir ett jordfel. Jordfel = ström tar fel väg och går till jord, det är ett mycket gammalt begrepp och varför ändra på ett fackord bara för att en del inte förstår innebörden.
Felström är väl när tex en maskin av någon anledning drar fel ström (tex 8A i stället för 5A).
Enligt electropedia.org översätts residual current device till summaströmsskydd, och det är ju faktiskt så en JFB fungerar rent tekniskt. I Sverige så finns bara en huvudsaklig väg förbi en JFB, och det är via skyddsjord. Det är endast i labbmiljö strömmen skulle kunna ta en annan väg så det är inte helt fel att tala om jordfel, för det är vad de flesta begriper ;)

Nu är vi riktigt nördiga...men begreppet felström finns också, och det är som namnet antyder en ström som flyter vid felfall, men innefattar inte ström mellan spänningsförande ledare. Det kallas antingen överlastström eller kortslutningsström.
 
  • Gilla
Stickan56 och 2 till
  • Laddar…
Fenomenet jordfel fans ju låååååångt innan det fans JFB (på svenska) jag anser att det är helt rätt namn (på svenska). Vad det skulle bli på en översättning från nått främmande språk tycker jag är ganska ointressant, ( jag tycker dessutom att man alltid ska använda svenska ord i första hand om det går).
 
Residual current device = Restströmsgrej (restströmsmoj, restströmspryl, restströmsgrunka) :D
 
Jordfelsbrytare antyder rent språkligt att den detekterar fel på jorden(PE ledaren eller jordspettet), vilket inte en jordfelsbrytare gör, så "felvägsströmsbrytare" eller ngt liknande säger väl bättre vad det är fråga om egentligen...
 
Man ser ibland skyltat, beskrivet som nollfelsbrytare och det i helt professionellt utförda anläggningar. Och i mer tekniskt djuplodande sammanhang som tex vissa reläskydd för eldistribution är termen dissymmetriskydd, det är ju då helt korrekt och oberoende av jordningsprincip mm. Summaströmsskydd är ju en bra benämning men inte så vardaglig kanske.

Så här får vi kanske nöja oss med jordfelsbrytare det är ju väl inkört och begripligt även om vissa tror att det krävs jordade uttag osv.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
"Strömmenkommerintetillbakarättvägbrytare" - långt och "bra" ord bara att ta in i SFI läroboken....:wow:
 
  • Gilla
Broken arrow och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.