1 037 131 läst · 13 957 svar
1037k läst
14,0k svar
Vad blir det för mat?
Ja det blev närproducerad oxfilé med hasselbackspotatis, rödvinssås, mango med chiliflakes / flingsalt ,sallad sen pannacotta av vanilj / vit choklad toppad med krossad dajm.Storsockret skrev:
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Mycket fint och smaskigt i denna tråden 👍
Redigerat:
Här blev det rådjursfilé och potatis från egna marker. Gott så det förslår.
Till det gammal svartvinbärsmust som ville drickas upp. Klart exempel på när man skall smaka och inte bara titta på bäst före-datumet. Trots 3,5 år över tiden smakade den som ny.
Till det gammal svartvinbärsmust som ville drickas upp. Klart exempel på när man skall smaka och inte bara titta på bäst före-datumet. Trots 3,5 år över tiden smakade den som ny.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Renoverare
· Stockholm
· 18 484 inlägg
Renoverare
· Stockholm
· 18 484 inlägg
Renoverare
· Stockholm
· 18 484 inlägg
NYÅRSMIDDAG: (jag vet, julig färgskala..)
Förrätt: serranoskinka, honungsmelon.. några snittar med gräddfil, löjrom, rödlök samt röra med avokado, färskost, lök och löjrom på topp (Kalix)
Varmrätt: Ryggbiff, hasselbackspotatis, ugstekta morötter samt ugnsgrillad tomat med parmesanströ.. 2 såser (pepparsås samt ”klassisk” bea)
Dessert: Eget påfund.. Mascarponekräm med hallon och Baileys (dvs två olika krämer), kexchokladsmul och ett par frysta hallon på topp (skulle varit lite chokladsås på topp, men jag glömde.. 😳)
Ostbrickan: Honungsmelon, apelsin, päron, äppelmarmelad med chili, krusbärsmarmelad, vindruvor, tallegio, roquefort, dansk julmat (av något slag), digestivekex, salta kex och egengjorda crostinis.
GOD FORTSÄTTNING TILL ER ALLA!
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Förrätt: serranoskinka, honungsmelon.. några snittar med gräddfil, löjrom, rödlök samt röra med avokado, färskost, lök och löjrom på topp (Kalix)
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Varmrätt: Ryggbiff, hasselbackspotatis, ugstekta morötter samt ugnsgrillad tomat med parmesanströ.. 2 såser (pepparsås samt ”klassisk” bea)
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Dessert: Eget påfund.. Mascarponekräm med hallon och Baileys (dvs två olika krämer), kexchokladsmul och ett par frysta hallon på topp (skulle varit lite chokladsås på topp, men jag glömde.. 😳)
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Ostbrickan: Honungsmelon, apelsin, päron, äppelmarmelad med chili, krusbärsmarmelad, vindruvor, tallegio, roquefort, dansk julmat (av något slag), digestivekex, salta kex och egengjorda crostinis.
GOD FORTSÄTTNING TILL ER ALLA!
Till nyår blev det här först en förrätt bestående av crostini-kex med rom-sås och kallrökt lax på (ingen bild).
Och cava som dryck.
Sen hade jag hittat en ryggbiff på ICA, någon marinerad historia (dvs ca 12% vatten med lite salt, ungefär som kycklingbröstfiléer och fläskytterfilé brukar vara, men kanske inte helt dumt, för ryggbiffen har ju en tendens att lätt bli lite torr, hård och seg), så det fick bli en sådan. Och jag hade inte jättehöga tankar om att den skulle vara fantastisk eller så)
Den körde jag i ugn på 90°C tills den nådde 58°C, sen ut och låta vila medan hasselbackspotatisen fick använda ugnen.
(Jag hade tjuvstartat med potatisen en kvart innan, men den fick då alltså bara ca 100° då den delade ugnen med köttet).
Så fixade jag ihop en rödvinssås som jag tyckte till sist blev rätt bra, men mitt i misströstade jag då den var så skarp och spretig i smaken, men den gjordes i god tid och lyckades till sist koka ihop smakerna ganska väl. någon liten nypa socker hjälpte, den hade förövrigt timjan i (torkad, som silades bort med löken sen), och en liten bit mörk choklad i mot slutet samt lite tryffelolja, inte så mycket choklad att jag vill kalla den rödvinschokladsås, men precis så att chokladsmaken började förnimmas när man letar efter den.
Innan servering gick jag sen på och brynte köttet lite snabbt runt om och skar sen i relativt tunna skivor (8-11mm typ).
Ungefär som att sous de vida, fast i ugn. Jag tror att tekniken har namnet Reverse Sear.
Såsen tyckte jag helt klart blev det bästa med middagen, köttet blev riktigt mört, inga problem där, men hade ju inga fantastiska smaker, som jag nog numera ofta tycker stämmer för de "finare" köttbitarna så länge man bara köper mängdkött i den vanliga dagligvaruhandeln. Jag gissar att hela processen är för tidspressad idag, djuren ska växa fort, slaktas fort, ingen tid för hängmörning eller så, osv. Jag har inte koll egentligen, men detta misstänker jag.
Så högrev och andra mindre fina köttbitar är ju egentligen godare ofta.
Så det blev ju såsen alltså som fick kicka in som smaksättare, och det klarade den ju.
Det är bara en potatis på bilden, för vi upptäckte att den var inte riktigt klar, så vi började med en var av de minsta så fick resten gå ett tag till ugnen.
Till huvudrätten drack vi en gammal Bordeux, med misstänkt lågt pris för en 2011, men den funkade också.
Och cava som dryck.
Sen hade jag hittat en ryggbiff på ICA, någon marinerad historia (dvs ca 12% vatten med lite salt, ungefär som kycklingbröstfiléer och fläskytterfilé brukar vara, men kanske inte helt dumt, för ryggbiffen har ju en tendens att lätt bli lite torr, hård och seg), så det fick bli en sådan. Och jag hade inte jättehöga tankar om att den skulle vara fantastisk eller så)
Den körde jag i ugn på 90°C tills den nådde 58°C, sen ut och låta vila medan hasselbackspotatisen fick använda ugnen.
(Jag hade tjuvstartat med potatisen en kvart innan, men den fick då alltså bara ca 100° då den delade ugnen med köttet).
Så fixade jag ihop en rödvinssås som jag tyckte till sist blev rätt bra, men mitt i misströstade jag då den var så skarp och spretig i smaken, men den gjordes i god tid och lyckades till sist koka ihop smakerna ganska väl. någon liten nypa socker hjälpte, den hade förövrigt timjan i (torkad, som silades bort med löken sen), och en liten bit mörk choklad i mot slutet samt lite tryffelolja, inte så mycket choklad att jag vill kalla den rödvinschokladsås, men precis så att chokladsmaken började förnimmas när man letar efter den.
Innan servering gick jag sen på och brynte köttet lite snabbt runt om och skar sen i relativt tunna skivor (8-11mm typ).
Ungefär som att sous de vida, fast i ugn. Jag tror att tekniken har namnet Reverse Sear.
Såsen tyckte jag helt klart blev det bästa med middagen, köttet blev riktigt mört, inga problem där, men hade ju inga fantastiska smaker, som jag nog numera ofta tycker stämmer för de "finare" köttbitarna så länge man bara köper mängdkött i den vanliga dagligvaruhandeln. Jag gissar att hela processen är för tidspressad idag, djuren ska växa fort, slaktas fort, ingen tid för hängmörning eller så, osv. Jag har inte koll egentligen, men detta misstänker jag.
Så högrev och andra mindre fina köttbitar är ju egentligen godare ofta.
Så det blev ju såsen alltså som fick kicka in som smaksättare, och det klarade den ju.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Det är bara en potatis på bilden, för vi upptäckte att den var inte riktigt klar, så vi började med en var av de minsta så fick resten gå ett tag till ugnen.
Till huvudrätten drack vi en gammal Bordeux, med misstänkt lågt pris för en 2011, men den funkade också.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Nyårsdag innebär pizza.
Eftersom jag inte hoppat på pizza-träsket har jag noll rutin. Blir pizza typ tre gånger om året.
Gjorde egen deg för två dagar sen, men dålig planering gjorde att den fick kort med tid mellan kyl och gräddning. Körde dessutom i vanlig ugn, gud förbjude!
Blev väl hyfsat ändå och utrymme för förbättring. (Köper nog ett pizzastål)
Eftersom jag inte hoppat på pizza-träsket har jag noll rutin. Blir pizza typ tre gånger om året.
Gjorde egen deg för två dagar sen, men dålig planering gjorde att den fick kort med tid mellan kyl och gräddning. Körde dessutom i vanlig ugn, gud förbjude!
Blev väl hyfsat ändå och utrymme för förbättring. (Köper nog ett pizzastål)
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder