1 004 011 läst · 13 611 svar
1004k läst
13,6k svar
Vad blir det för mat?
Renoverare
· Stockholm
· 18 393 inlägg
Ni har fel.
Lagad i panna = Galette
Lagad i panna med söta tillbehör = Crêpe
Lagad i panna = Galette
Lagad i panna med söta tillbehör = Crêpe
Köttbullepizza
Även en blek rackare som jag tänkte testa att ha i kylen över natten för att sedan fylla och grädda i pizzaugnen imorgon
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Även en blek rackare som jag tänkte testa att ha i kylen över natten för att sedan fylla och grädda i pizzaugnen imorgon
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Maria T
Släktforskare
· Stockholm
· 3 371 inlägg
Maria T
Släktforskare
- Stockholm
- 3 371 inlägg
Sanning med modifikation - crêpes och galettes är i stort sett samma fast de senare görs av bovetemjöl samt att "galette" är namnet som används i östra/nordöstra Frankrike.AndersMalmgren skrev:
Crêpes, som alltså även innefattar galettes, kan ha salt eller sött innehåll och serveras som för- varmrätt eller dessert.
Renoverare
· Stockholm
· 18 393 inlägg
Fast det är oftast den söta varianten man menar om man säger crepe. Internet håller med mig men visst det är inte en exakt vetenskapMaria T skrev:
"Crêpes are often topped with sweet condiments i.e. caramel, cream, chocolate and fresh fruits. It is often served as a dessert, which explains why it is smaller compared to its savoury counterpart. Galettes are typically savoury and made using gluten-free buckwheat flour as opposed to regular flour."
Maria T
Släktforskare
· Stockholm
· 3 371 inlägg
Maria T
Släktforskare
- Stockholm
- 3 371 inlägg
Jag misstänker att förvanskningen kommer av den på 70-talet [hyfsat] vanliga efterrätten Crêpes Suzette, sen blev crêpsen synonymt med pannkakor med sötsliskig fyllning.AndersMalmgren skrev:Fast det är oftast den söta varianten man menar om man säger crepe. Internet håller med mig men visst det är inte en exakt vetenskap
"Crêpes are often topped with sweet condiments i.e. caramel, cream, chocolate and fresh fruits. It is often served as a dessert, which explains why it is smaller compared to its savoury counterpart. Galettes are typically savoury and made using gluten-free buckwheat flour as opposed to regular flour."
Renoverare
· Stockholm
· 18 393 inlägg
Var där i somras då var det ofta indelat just så på menyn. De söta under crepe och de mer matiga under galettes. Men nej verkligen inte vedertagetM Mulvaden skrev:
Även svenska creperier gör samma sak
https://www.pomme.nu/meny/
Edit: även danska byn kör med söta crepe och matiga galette
Redigerat:
Maria T
Släktforskare
· Stockholm
· 3 371 inlägg
Maria T
Släktforskare
- Stockholm
- 3 371 inlägg
Nu blev jag nyfiken på Pomme och kollade deras meny. Efter 14 sekunder blev jag ledsen att de inte kan stava chèvre korrekt, ytterligare sju sekunder och jag blir bedrövad - fel igen vad gäller Chérie.AndersMalmgren skrev:
Har de god mat @AndersMalmgren så kan jag ge det en chans, annars är jag en sån som gärna passar restauranger med felstavning på griffeltavsmenyer, och definitivt hoppar över de som felstavar på menyerna på hemsidan.😳
Ha ha 😅😂 nu utvidgas den eviga debatten angående plättar, pannkakor, ugnspannkaka & småplättar.
I min bok, jag som kommer från Norrbotten ser det ju ut så här:
Småplättar - gräddas i ett sådant här:
Plättar är gräddade i:
Pannkaka & fläskpannkaka:
Om man ska laga maträtten blodpättar så ser det ut så här:
Supergott dessutom!
I min bok, jag som kommer från Norrbotten ser det ju ut så här:
Småplättar - gräddas i ett sådant här:
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Plättar är gräddade i:
Pannkaka & fläskpannkaka:
Om man ska laga maträtten blodpättar så ser det ut så här:
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Supergott dessutom!
Renoverare
· Stockholm
· 18 393 inlägg
Det fanns ett ställe som hette byn förut precis där jag bor. Tycker den var snäppet bättre (Trots att ägarinnan var lite småtrist). De gjorde även egen cider. Även de gjorde förövrigt samma indelning av crepes och galetteMaria T skrev:Nu blev jag nyfiken på Pomme och kollade deras meny. Efter 14 sekunder blev jag ledsen att de inte kan stava chèvre korrekt, ytterligare sju sekunder och jag blir bedrövad - fel igen vad gäller Chérie.
Har de god mat @AndersMalmgren så kan jag ge det en chans, annars är jag en sån som gärna passar restauranger med felstavning på griffeltavsmenyer, och definitivt hoppar över de som felstavar på menyerna på hemsidan.
Maria T
Släktforskare
· Stockholm
· 3 371 inlägg
Maria T
Släktforskare
- Stockholm
- 3 371 inlägg
Stockholmsk definition (Kungsholmsk för den som är petig):F fikonstina skrev:Ha ha 😅😂 nu utvidgas den eviga debatten angående plättar, pannkakor, ugnspannkaka & småplättar.
I min bok, jag som kommer från Norrbotten ser det ju ut så här:
Småplättar - gräddas i ett sådant här:
[bild]
Plättar är gräddade i:
[bild]
Pannkaka & fläskpannkaka:
[bild]
Om man ska laga maträtten blodpättar så ser det ut så här:
[bild]
Supergott dessutom!
Plättar - lagade i plättjärn som det på din bild
Pannkakor - lagade i en stor (20-28 cm/diam) stekpanna
Ugnspannkaka - lagad i (på?) ugnsplåt
Blodplättar har jag ätit några gånger och jag tycker det är gott!