AndersMalmgren AndersMalmgren skrev:
Det är ju så att i en marknadsekonomi kommer den mest välsmakande maten bli dyr.
Vad som är välsmakande är väl upp till den som äter maten och dennes preferenser.
Om då man via reklam och annan påverkar råkar få den ”medvetne” att tycka att den där extra dyra, lite ouppnåeliga, maten är det som är det ”fina”
tja, då har man lyckats med sitt uppsåt, att framhäva att denna extra dyre exklusiva anrättning smakar extra gott. Något för de utvalda att få äta. helt vanlig marknadsföring.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Krilleman Krilleman skrev:
Helt vanlig psykologi är ju att den man själv tror är bäst, är bäst, om du intalar dig det själv tillräckligt länge. Självklart tillkommer ju effekten att det var även "dyrt" och "välsmakande" bara för det var på en av dom kostsammare krogarna. Då ordagrant måste det ju med automatik vara bra, just i en marknadsekonomi.

Eller hur?! 🤔

Välkommen ut på landet där kärlknölen tillagas över natten och rostbiffen inmundigas med hemmagjord potatissallad och slungade tomater. Primörerna kommer självklart från egen odling och väldigt ofta kommer köttet från nästgårds.

Oslagbart, men har man bara kvarterskrogar att jämföra med så är det ju så.
Nu är väl ändå inte den frusna köttbiten fyll av kärl. Däremot är den frusen och fyll av tjäle. Därav Tjälknöl. och Som du skriver, jäkligt gott. Betydligt godare än en halvrå köttbit.
 
C C.Ö skrev:
Jag tycker även att dom lättare drabbas av pistillröta med
stämmer, men även om du kasserar dessa å är de fortfarande produktiva.
Jag skulle inte odla dem om det inte var för "hypen".
 
  • Gilla
C.Ö
  • Laddar…
Krilleman
GoC GoC skrev:
Nu är väl ändå inte den frusna köttbiten fyll av kärl. Däremot är den frusen och fyll av tjäle. Därav Tjälknöl. och Som du skriver, jäkligt gott. Betydligt godare än en halvrå köttbit.
Allt kan ju inte stavas rätt alltid.

Tur att du finns så du ställer det till rätta! 😂👍
 
S sblixten skrev:
Blir ingen större skillnad. Det är inte så det fungerar.
(Jag har provat)
Det är enabrt hypen/hipster-trenden som får de att framstå på det viset.
Nu har jag bara köpt två burkar av de där extra ”fina” burktomaterna . Men de smakade lite mer, kanske för att jag slog bort tomatsåsen de låg i.
håller mig annars till Lidls krossade tomater, dom duger gott både på Pizza och i en Bolognese. Eller i bland en burk Mutti till pizzan då den är mer finkrossad.
 
  • Gilla
Maria T och 1 till
  • Laddar…
Krilleman Krilleman skrev:
Allt kan ju inte stavas rätt alltid.

Tur att du finns så du ställer det till rätta! 😂👍
tackar 😃 Kärl lät lite äckligt, associerade med en köttbit fylld av blodkärl.
 
  • Älska
Krilleman
  • Laddar…
Krilleman
GoC GoC skrev:
tackar 😃 Kärl lät lite äckligt, associerade med en köttbit fylld av blodkärl.
😆
 
  • Gilla
GoC
  • Laddar…
Jonatan79 Jonatan79 skrev:
Var hittar du en smörgåstårta på en välrenommerad restaurang?
Jag går nästan aldrig på restaurang och om jag går blir det på stjärnkrogar och där finns det ej, så du har helt rätt i det.
Däremot räknas smörgåstårta som festmat om det bjuds på hemma, vilket är det som jag utgår från.
Jag har många år haft ett matprojekt på semestern och för åtta år sedan var projektet att laga den billigaste festmaten. Smörgåstårta kom på andra plats efter kyckling.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
C C.Ö skrev:
Jag tycker även att dom lättare drabbas av pistillröta med
Tack för den infon. Då är det inte enbart mitt fel, det är tomatplantans med.
 
  • Gilla
C.Ö
  • Laddar…
Düsseldorff
AndersMalmgren AndersMalmgren skrev:
Funderat lite på ditt boende. Det är för gammalt för korrekt Bromma. Måste vara mer åt Ulvsunda? ♥️
Stämmer bra. Det är ett av de äldsta husen i Ulvsunda.
 
  • Gilla
AndersMalmgren
  • Laddar…
SvenneRallarWook.
Förberedelser:
Skalat rötter. Grovdelat svamp. Klyftat rödlök. Skurit ett halvt äpple i halvcentimetersstavar.
Köksbänk med färska grönsaker, skärbrädor och kryddor, matlagning på gång.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Parallellt med grovhackandet smörstekt nypotatis i rundbottnad stekgryta. Ungefär ett halvhekto smör. Hög temperatur över öppna lågor. Rört om frekvent men inte kontinuerligt.
Stekt potatis i gjutjärnspanna på utomhus kök, ångande varm, med kokkärl i bakgrunden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Lyft upp potatisen när den inte längre var al dente. Grytan såg lite torr ut så smälte en liten klick smör innan fortsättningen.

Själva wookmomentet...
Först hårda rötter.
Morot, palsternacka och stjälken från broccolin.
Sedan löken och svampen.
Kommen så långt har grönsakerna dragit åt sig allt fett. Med hög och jämn värme och ständig omrörning liknar det torrrostning.
Ingen tendens till vidbrännande. Enkelt att avgöra rätt tid att gå vidare.
En gryta med svamp och grönsaker på ett utomhuskök, matlagningsscenario, rustik atmosfär.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Lägger i broccolin. Den har kort tillagningstid.
Sedan det riktiga Svennefusket. Stirfrysås av kolasås(sweet chili) och pilsner.
Därefter äpplet. Låt svetta någon minut under lock. Servera sedan omedelbart tillsammans med den smörstekta potatisen.
Målet är att allt i rätten utom potatisen har tuggmotstånd och att allt går att identifiera vid tuggandet.
Fem sorters peppar och salt är all kryddning. Avskyr natriumglutamat som får allt att smaka likadant. Därför aldrig färdiga stirfrysåser eller soja. Inget animaliskt i dag då gästen är vegetarian.
Wokade grönsaker med broccoli och morötter i ångande, brun stekpanna på utomhuskök.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Erfarenheten så här långt av matlagning på hemgjord vedspis är god. Temperaturreglering kräver planering. Värmen är stark och mjuk på samma gång.
Det primitiva köket har potential...

Efterrätt nyplockade blåbär med vispgrädde.
En skål med blåbär och grädde, en tom tallrik och ett visp i bakgrunden på ett randigt duk.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Experimenten fortsätter.

Ang ett tidigare inlägg...
P Pappa1986 skrev:
Själv tänker jag på denna stocken. Fullständigt vidrigt
Antagandet att kebab är ohygieniskt beror på okunskap. Finns regler om hanteringen. Kebabställen måste enligt reglementet ha kylar med kompressorer på 2000W som kan hantera att en varm stock stoppas in direkt från grillen.
Ett rent slöseri då de ställen jag känner till går ännu längre genom att lägga köttet i frysen istället. Men regler är regler.
När kebaben hänger i grillen ör den genomfrusen. Det ör själva idén. Endast ytan grillas. Det är lite som att bara få stekyta om den skärs på rätt sätt. Motordriven kniv är som en hyvel. Den kan till och med jag använda. De kebabkockar som skär med kniv är värda respekt. Det är svårt på riktigt.
Klumpen skickar de ner i frysen direkt när de skurit klart. Som vanlig kund ser ni inte vad som händer och förstår inte hantverket eller det andra som ligger bakom.

Mvh Findus
 
  • Gilla
Dilato och 9 till
  • Laddar…
Lill72 Lill72 skrev:
Äntligen lite sol, värme och grillväder!
Nu blir det tomahawk och t-bone tillsammans med timjansrostad potatis, chillismör, nobissås, beasås och lite grönt.
[bild][bild]
Härligt att du kör Nobis sås!
Brukar göra den till Ceasar salladen 🙂 👍
 
  • Älska
Maria T
  • Laddar…
Oskick Oskick skrev:
Härligt att du kör Nobis sås!
Brukar göra den till Ceasar salladen 🙂 👍
Det ska jag ta och testa 😊
 
  • Gilla
Oskick
  • Laddar…
findus42 findus42 skrev:
SvenneRallarWook.
Förberedelser:
Skalat rötter. Grovdelat svamp. Klyftat rödlök. Skurit ett halvt äpple i halvcentimetersstavar.
[bild]

Parallellt med grovhackandet smörstekt nypotatis i rundbottnad stekgryta. Ungefär ett halvhekto smör. Hög temperatur över öppna lågor. Rört om frekvent men inte kontinuerligt.
[bild]
Lyft upp potatisen när den inte längre var al dente. Grytan såg lite torr ut så smälte en liten klick smör innan fortsättningen.

Själva wookmomentet...
Först hårda rötter.
Morot, palsternacka och stjälken från broccolin.
Sedan löken och svampen.
Kommen så långt har grönsakerna dragit åt sig allt fett. Med hög och jämn värme och ständig omrörning liknar det torrrostning.
Ingen tendens till vidbrännande. Enkelt att avgöra rätt tid att gå vidare.
[bild]
Lägger i broccolin. Den har kort tillagningstid.
Sedan det riktiga Svennefusket. Stirfrysås av kolasås(sweet chili) och pilsner.
Därefter äpplet. Låt svetta någon minut under lock. Servera sedan omedelbart tillsammans med den smörstekta potatisen.
Målet är att allt i rätten utom potatisen har tuggmotstånd och att allt går att identifiera vid tuggandet.
Fem sorters peppar och salt är all kryddning. Avskyr natriumglutamat som får allt att smaka likadant. Därför aldrig färdiga stirfrysåser eller soja. Inget animaliskt i dag då gästen är vegetarian.
[bild]
Erfarenheten så här långt av matlagning på hemgjord vedspis är god. Temperaturreglering kräver planering. Värmen är stark och mjuk på samma gång.
Det primitiva köket har potential...

Efterrätt nyplockade blåbär med vispgrädde.
[bild]
Experimenten fortsätter.

Ang ett tidigare inlägg...

Antagandet att kebab är ohygieniskt beror på okunskap. Finns regler om hanteringen. Kebabställen måste enligt reglementet ha kylar med kompressorer på 2000W som kan hantera att en varm stock stoppas in direkt från grillen.
Ett rent slöseri då de ställen jag känner till går ännu längre genom att lägga köttet i frysen istället. Men regler är regler.
När kebaben hänger i grillen ör den genomfrusen. Det ör själva idén. Endast ytan grillas. Det är lite som att bara få stekyta om den skärs på rätt sätt. Motordriven kniv är som en hyvel. Den kan till och med jag använda. De kebabkockar som skär med kniv är värda respekt. Det är svårt på riktigt.
Klumpen skickar de ner i frysen direkt när de skurit klart. Som vanlig kund ser ni inte vad som händer och förstår inte hantverket eller det andra som ligger bakom.

Mvh Findus
Inte hygieniska skäl jag åberopade utan mer att den stocken med sammanpressat nötkött (halvfabrikat) är smakmässigt väldigt äckligt
 
Maria T
En tallrik med sallad, rostbröd och en stor bit Brieost, färsk sallad, rödbetor och valnötter i solljus.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Gatuvy med kullersten, blomsterlådor, människor och trähus under delvis molnig himmel.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Ikväll åt jag en god och riklig sallad med rödbetor och chèvre, smörstekt bröd och karamelliserade valnötter.
Strandgatan i Trollhättan, platsen och maten på topp.
En Riesling i glaset +++++
 
  • Gilla
  • Älska
dilemma och 10 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.