1 053 899 läst · 14 121 svar
1054k läst
14,1k svar
Vad blir det för mat?
Renoverare
· Stockholm
· 18 446 inlägg
Komiskt, har aldrig reflekterat över vilken extrem spridning det är på uppfattningen om vilken temperatur som ger bästa julskinkan. Alla möjliga bud mellan 60-85° om man googlar på det, gärna väldigt specifika angivelser som att vid just 63 eller 78° blir det som bäst.
Själv kör jag 75°, julskinka vill man inte ha alltför "saftig".
Själv kör jag 75°, julskinka vill man inte ha alltför "saftig".
S
swirve
Elektroniktokig
· Östergötland
· 1 345 inlägg
swirve
Elektroniktokig
- Östergötland
- 1 345 inlägg
Och som motpol till allt sousviddande så kör jag min julskinka i rökskåpet med äpple och alspån. 65-67 grader brukar innertemperatur va, men stiger ett par grader till. Nåt år blev det vildsvin och annars fördigrimmad vanlig gris från min granngård.
Den bästa julskinkan jag ätit var en som blev för varm i ugnen i misstag, över 80 grader. Den var inte saftig, men den var mör och god som helvete. Sen dess är vanliga julskinkor typ meh för mig.
Här är lite beef jerky jag gjort,
Jag gör ingen julskinka till julen, men efter nyår kanske jag köper en mindre en och röker.
Här är lite beef jerky jag gjort,
Jag gör ingen julskinka till julen, men efter nyår kanske jag köper en mindre en och röker.
75 grader är för mycket, då blir den torr.C cpalm skrev:Komiskt, har aldrig reflekterat över vilken extrem spridning det är på uppfattningen om vilken temperatur som ger bästa julskinkan. Alla möjliga bud mellan 60-85° om man googlar på det, gärna väldigt specifika angivelser som att vid just 63 eller 78° blir det som bäst.
Själv kör jag 75°, julskinka vill man inte ha alltför "saftig".
Den gyllene perfekta tempen för kokt julskinka är 72 grader.
Maria T
Släktforskare
· Stockholm
· 3 539 inlägg
Maria T
Släktforskare
- Stockholm
- 3 539 inlägg
Matminnen är också doftminnen.
Uppvuxen som jag är i en gammal stenkåk i Stockholms innerstad där köksfläkt = ett litet spjäll i väggen ovanför gasspis, så kunde alla sniffa till sig vad grannarna skulle äta - vankades det månne raggmunk, stekt strömming eller (hu!) levergryta?
Bra eller inte, men när det strax före jul spred sig dofter av julskinka, kryddnejlikor och lagerblad blev jag väldigt lycklig. Gärna en doft av mjuk pepparkaka, eller småpepparkaksbak också
Uppvuxen som jag är i en gammal stenkåk i Stockholms innerstad där köksfläkt = ett litet spjäll i väggen ovanför gasspis, så kunde alla sniffa till sig vad grannarna skulle äta - vankades det månne raggmunk, stekt strömming eller (hu!) levergryta?
Bra eller inte, men när det strax före jul spred sig dofter av julskinka, kryddnejlikor och lagerblad blev jag väldigt lycklig. Gärna en doft av mjuk pepparkaka, eller småpepparkaksbak också
Renoverare
· Stockholm
· 18 446 inlägg