76 280 läst · 600 svar
76k läst
600 svar
Tvist med bank
Är det ungefär som att att gå runt i många kalsonger samtidigt?P pmd skrev:Byta bank är ungefär som att byta kalsonger. Man behöver göra det regelbundet, och ofta av liknande anledning,
Nej, man behöver inte "byta bank". Det går alldeles utmärkt att vara kund hos flera banker samtidigt. Ungefär som att det går bra att handla matvaror av flera butiker "samtidigt". Man behöver inte byta från ICA till COOP. Man kan handla hos båda.
klaskarlsson skrev:
Ni har helt rätt i att TS är tvetydig i sin beskrivning, vart ska exempelvis pengarna skickas, och då TS verkar ha tagit långsemester (kanske på Saltvik?) verkar vi inte få mer info från honom... Utan mer återkoppling kommer vi nog inte längre.M MsTake skrev:
Ett litet tillägg till ovanstående:P pmd skrev:
Våra myndigheter har delvis delegerat bekämpning av ekonomisk brottslighet till privata bolag som saknar rättslig kompetens i den omfattning som skulle behövas.
Bankerna har fått sig delegerat uppgifter under hot om sanktioner, och har inte befogenheter att agera självständigt utan risk för negativ påverkan på sin egen verksamhet.
Vad har du kommit överens om med säljaren i det här fallet?B Boromirr skrev:
Står det någonting i ditt köpekontrakt i någon paragraf om hur en ev kostnad skall regleras mellan köpare och säljare i det fall din bank tar ut en kostnad för att hjälpa till med överföring av pengar till säljaren samt även lösa bort säljarens lån på tillträdesdagen?
Redigerat:
Man tar aldrig ut sedlar för att betala stora summor, betalningen görs ALLTID elektroniskt. Om du i den här tråden hela tiden har menat sedlar när det står kontant, då förstår jag problemet.J jonaserik skrev:
Som Zodde skriver betyder kontant när det gäller dyrare saker som hus eller bilar helt enkelt "inte kredit eller lån". Har betalat fyra bilar och två lägenheter kontant på olika sätt, antingen med banköverföring eller med kort.
De blev lite ställda när vi köpte vår V70 för 23 år sedan och ville betala med vårt bankkort. Visade sig att det maxade på 90 000, men det gick att "cleara" med banken, så med en banktjänsteman i telefon som godkände varje köp och tillät 90 000 till på en gång så gick det fint.
Tidigare har man ju även använt postväxel, som ju är nästan som reda pengar, men det används inte längre.
Den avgiften får ju säljaren betala, det är ju inte köparens problem att säljaren har lån?D Dilato skrev:[länk]
Kontanttillträde – när man betalar kontant & inte tar bolån
Om köparen inte skall ta bolån tar köparens bank vanligtvis ut en kostnad för att hjälpa till med tillträdet. De tar betalt för jobbet deras personal får lägga ner helt enkelt. Detta är en kostnad som är svår att komma undan. Det behövs en bank som hjälper till med transaktionen och löser säljarens lån.
Bankerna brukar ta runt 3000 – 5000 kr för ett kontanttillträde.
Eller postväxel. Det har jag använt för bilköp och BRF-köp, men det kanske är fullständigt omodernt numera?Anna_H skrev:
Jag har en gnagande misstanke om att det kan vara besvärligare att göra så numera …
Den metoden fungerade dock för tio år sen, men då klarerade vi med banken i förväg så att hela summan kunde dras på kortet direkt.
Nä, det var väl det jag misstänkte. Vill ingen ta emot sådana numera, eller går det inte att få en postväxel utställd längre?
När jag köpte lägenhet åt dottern för 5 år sedan gick det inte på SEB eller Swedbank iallafall. Men banköverföring från SEB till Swedbank och därefter från Swedbank till säljarens bank, där mäklaren kollade med båda bankerna så att överföringen gått som den skulle (det tar ju någon dag att registrera överföring mellan banker). Inga avgifter. Vid de två andra köpen har både köpare och säljare haft samma bank, så då har det inte varit något bekymmer alls.P pmd skrev:Eller postväxel. Det har jag använt för bilköp och BRF-köp, men det kanske är fullständigt omodernt numera?
Jag har en gnagande misstanke om att det kan vara besvärligare att göra så numera …
Den metoden fungerade dock för tio år sen, men då klarerade vi med banken i förväg så att hela summan kunde dras på kortet direkt.
Nä, det var väl det jag misstänkte. Vill ingen ta emot sådana numera, eller går det inte att få en postväxel utställd längre?
Problemet i den här trådens orginalfrågeställning verkar ju vara privata lån som inte är tillräckligt väl dokumenterade.
Äganderätt och pant är två olika saker.P pmd skrev:Köpet blir alltså ogiltigt om egendomen är pantsatt?
Då får väl säljaren se till att lösa lånet innan försäljningen. Det är dock fortfarande en sak mellan långivaren och låntagaren. Köparen av egendomen har inte med det att göra, men bör förstås förvissa sig om att egendomen inte är pantsatt innan den betalar köpeskillingen till säljaren.
Du kan köpa och sälja saker som fastigheter eller bilar. Du kan också köpa och sälja panter. (Det senare sker mest när det gäller värdepapper).
Det viktiga att komma ihåg är att om något är pantsatt så är det ägaren till panten som har första tjing på slantarna om panten löses. Så om du köper ett hus eller en bil som är pantsatt, och ägaren till panten sedan vill ha sina slantar, då har han rätt att kräva att det pantade objektet kan behöva säljas. Att det nu är du som äger huset, men det är någon annan som pantsatt det har ingen betydelse.
Den som äger panten får pengarna, du får inget och den som sålt ett pantsatt hus får sig ett gott skratt.