A AG A skrev:
Där det visade sig att jag hade väldigt ojämn hjärtrytm.
Löste det sig själv eller fick dom stanna/starta om hjärtat?
Elchock justering ?

MvH Jawen
 
D Daniel 109 skrev:
Tydligen var det inget som man fick skriva.
Mina inlägg blev raderade och jag fick en varning för att jag var ”otrevlig”.
Mm, det blir ju väldigt konstigt att förstå moderatorns handling, när man inte vet vad som man gjorde för fel.

Jag hjälper ju HELT GRATIS många här på forumet sedan 2007 med komplicerade konstruktionslösningar, som ofta tar mycket av min tid när jag ska förklara hela åtgärden på ett språk som en "hobbyfixare" ska kunna ta till sig & förstå.

Känner jag att forumet inkräktar på mitt sätt att delta här på forumet, så lämnar jag nog.
 
  • Gilla
  • Ledsen
Bo.Siltberg och 2 till
  • Laddar…
J jawen skrev:
Löste det sig själv eller fick dom stanna/starta om hjärtat?
Elchock justering ?

MvH Jawen
Nej, tack och lov löste det sig självt efter ett antal timmar. Det är litr otäckt om det hamnar i otakt, så det måste korrigeras. Eller ännu värre de som inte söker vård, eller att de inte märker att det är i otakt.
 
  • Gilla
Betty72 och 1 till
  • Laddar…
J jawen skrev:
Kan inte med säkerhet säga någonting om exakt vilken ström jag fick i mig, men det jag med säkerhet kan säga är att dom 4 gångerna jag berättade om vart 50 ggr värre än när jag kommit åt 1 fas med jord nolla och fas.

Poolinkopplingen skede med öl i kroppen & samtliga 5 ledare spretandes, var av jag med vänster hand höll isär dom 4 ledarna jag inte ville titta på, och med höger hand höll den ledare jag ville titta på.
Och det var lugnt & försiktigt i början av den "undersökningen" av kablar, men jag vart nog lite nonchalant efter en tid....Därav hände detta.

När jag kommit åt 1 fas med jord nolla och fas, så garvar jag bara å ropar helvete också.
Men berörs knappt mer än i fingret, då jag uppriktigt tycker att det enbart är obehagligt.

3 fas däremot, dom 4 ggr har vart ont i hela armen/axel MINST, & även 3 av dom i bröstet, andra armen & även benet, och man blir superstressad samt hela känslan är en HELT annan sak.
Inga 63 amp kanske som många byggen har, men 16/20/25/32 i alla fall.

Jawen
Jag försöker nu inte förminska dina hemska upplevelser genom detta. Men egentligen är det inte så ofta man får 400V i sig. Man måste som sagt komma åt 2-3 fasledare samtidig. Eller en fas i ena handen och en fas i den andra.

Man kan inte riktigt heller komma i kontakt med fas, nolla, och jord. Då går säkringen eller jordfelsbrytaren innan du får någon ström i dig.

När man får ström i sig är det nästan alltid så att man kommer åt en fas med exempelvis en hand. Strömmen går sedan genom kroppen ner till fötterna, där du jordas i golvet. Eller om du håller den andra handen i golvet eller en vägg. Om man har kraftiga skor med riktig gummisula, kan stöten bli jättesvag, eftersom du är så dåligt jordad. Om man däremot sitter barfota, eller har en hand i vått gräs, så kommer man få en fruktansvärd stöt, eftersom man är så bra jordad. Detsamma om man står i blött flytspackel.
Sen kan man också råka hålla en fas i ena handen, och nollan i den andra. Då går strömmen från arm till arm, rakt förbi hjärtat. Det enda som är värre är att hålla en fas i varje hand. Då man får 400V rakt genom hjärtat.
 
  • Gilla
jawen
  • Laddar…
A AG A skrev:
Man kan inte riktigt heller komma i kontakt med fas, nolla, och jord. Då går säkringen eller jordfelsbrytaren innan du får någon ström i dig.
Fanns nog ingen jordfelsbrytare eftersom huset är så gammalt & säkringen var garanterat hög då min pumpmaskin var 32 amp
Skyskraporna som jag renoverade vid Sergels torg är från 1958 ca, och det mesta var original.

Jaja, intressant diskussion i alla fall tycker jag

Jawen
 
  • Gilla
Hullken
  • Laddar…
tommib
Ja, det är en av referenserna till behandlingsöversikten på internetmedicin som jag länkade tidigare. Samma förstanamn som författaren på internetmedicin. Det är inget nytt under solen och läser man den där (jag har gjort det ett par gånger) så ser man snabbt att man inte kan göra något och att undersökningarna efter olyckan handlar om att dokumentera ett status för ev försäkringsärenden/arbetsskadeanmälan samt annat arbetsrelaterat. Detta gäller alltså de fallen där patienten mår bra. Det finns fall där patienten inte mår bra, det är helt uppenbart i de fallen att man måste göra något och diskussionen om sjukvård eller inte uppkommer inte.

Det enda som är lite intressant är diskussionen om små nervfibrer som skadas av elektroporering (föreslagen mekanism, de kokar en väldigt ambitiös soppa på den spiken) som leder till diffus värk, köldkänsla osv. Referenserna går vid en snabb blick till enstaka fall eller delvis orelaterade saker.
 
  • Gilla
ErikAdolfsson och 7 till
  • Laddar…
J jawen skrev:
Lite intressant läsning om elolyckor & ev följdskador.

[länk]
Nej inte egentligen. Det den inte säger är nämligen att de där smygande sena skadorna på nervsystemet som kommit på tapeten under senare år (och där vetenskapen ännu inte är helt avgjord) inte går att behandla på något sätt. Varken i det akuta skeendet eller senare.

Så som svar på frågan: "Skall man söka vård" ger den kunskapen inget alls. Det är som sagt bara ur arbetsskadesynpunkt som den frågan är intressant.

Rent generellt så fungerar regeln "Mår man bra, så är man bra" så väl man kan önska när det kommer till elolyckor. Nu med tillägget; och skulle man dra på sig trista neurologiska symptom när det lider så kan läkarvetenskapen ändå inte göra något åt det.


P.S. Dessutom är frågan (och en hel del av diskussionen här) fel vad gäller skillnaden mellan ström och spänning. Det är ingen avgörande skillnad mellan 230V och 400V vad gäller riskerna vid strömgenomgång. Dessa risker domineras istället helt av vilken ström du råkar få genom kroppen och var emellan.

Denna ström domineras av din hudresistans, som varierar väldeliga beroende på hur svettig du är, hur bra kontakt du gör, hur hel din hud är, om du har exem osv. osv.

Din hudresistans kan variera mellan 1000 Ohm, och 100 kilo Ohm. Alltså med en faktor hundra. Då inses lätt att en spänningvariation på knappt en faktor två spelar mycket liten roll för vilken ström som kommer att flyta i det specifika fallet.

Det är istället när spänningen ökar över en kV (i Sverige drar vi gränsen vid 1500V som bekant) som man kan se en skillnad i farlighet. Vid de spänningarna så riskerar effekten att bli så stor att hud torkar ut och förkolnas snabbt. Detta leder till mycket låg resistans med stor strömgenomgång som följd.

Och återigen. Det är strömmen som är det viktiga. Det finns en rapport om en man i amerikanska flottan som skulle ha lyckats ta livet av sig med ett 9V batteri. Detta genom att trycka mätproberna genom tummarna så hårt att han gjorde kontakt via blodomloppet. Där är resistansen så liten att 9V mycket väl skulle kunna räcka för att ta livet av en. Men, om den historien är sann, så hör det naturligtvis till ovanligheterna. Med oskadd hud så är 9V ofarligt. Tom om man slickar på det. (Nåja, iaf kortare stunder.)
 
  • Gilla
Skandiamannen och 5 till
  • Laddar…
Man ska alla känningar av ström allvarligt.

Jag råkade i november 2022 ut för samma sak som brandmannen i Blekinge.

Det var statisk urladdning pga potentialskillnad. Brandmannen hade utslag i blodproverna, blev återställd.
Jag hade inget men läkarna höll mig över natten med ekg och täta blodprover för symptomen kan vara fördröjda, efter ca 24 timmar utan symptom fick jag åka hem.

https://rib.msb.se/Filer/pdf/30010.pdf
 
namnbyte
Vet inte av vilken anledning man borde undvika att åka in, de två gånger jag åkt in har jag knappt hunnit sätta mig i väntrummet innan inkallad. Först i kön direkt, och rätt in för EKG. Ha med vattenflaska och en bok bara, man kan få stanna ett tag.
 
tommib
M mattias1343 skrev:
Man ska alla känningar av ström allvarligt.

Jag råkade i november 2022 ut för samma sak som brandmannen i Blekinge.

Det var statisk urladdning pga potentialskillnad. Brandmannen hade utslag i blodproverna, blev återställd.
Jag hade inget men läkarna höll mig över natten med ekg och täta blodprover för symptomen kan vara fördröjda, efter ca 24 timmar utan symptom fick jag åka hem.

[länk]
Intressant rapport. Man diskuterar dock inte vilka energimängder det kan ha rört sig om i rapporten, vilket är en brist. Man nämner inte heller vilka prover som "visade organpåverkan". Utan vidare information om det skulle jag säga att den detaljen kan bortses från, det är helt ospecifikt. Synd att det inte var mer detaljerat.

Okunskapen är som sagt väldigt stor även inom sjukvården. Att hålla någon i 24 timmar på sjukhus efter en statisk urladdning skulle jag betrakta som snudd på olaga frihetsberövande. Det finns inga fördröjda symptom som går att göra något åt eller som påverkar dig akut negativt. Det enda som är tänkbart är förmaksflimmer och med ett normalt EKG akut kan man skicka hem.
 
  • Gilla
TRJBerg och 3 till
  • Laddar…
Det är väl bra att man tar detta på allvar nu, men kan berätta ett antal anekdoter ifrån när jag gick fartygselektriker utbildningen på Sjömansskolan en gång i tiden.

En sak vi fick göra var att sätta oss med bägge ledarna ifrån en vridtransformator i ena handen och sedan vrida på tills vi tyckte det började bli väl obehagligt, drygt 100V var det.

Sedan höll vi på väldigt mycket med felsökning & koppling av olika apparatskåp (380V) och favoriten var att se till så att den som jobbade i skåpet åkte på nån "smäll" genom att tex se till så att det låg nån bakspänning i skåpet.
F.n vet hur många ggr som man studsade till & förbannade sina "kamrater"
"Skadorna" inskränkte sig dock till div skrubb/skrap/skärsår när man "ofrivilligt" ryckte undan fingrarna.

Sen hade jag väldigt svårt första tiden till sjöss att lära mig att BÅDA säkringarna behövde tas ur när man höll på med 220V, blev några till smällar där innan man ALLTID mätte mot "jord". Och när man kom hem så var det lika svårt att komma ihåg att det bara var 1 säkring på 220V
 
  • Haha
  • Gilla
CaNNoteN och 1 till
  • Laddar…
Lever TS?
 
Ulltand Ulltand skrev:
Vet att frågan är bred men vad är den medicinska rekommendationen för den som får en stöt men inte känner några symptom?

Spannet är ju brett från direkt död till ingenting och däremellan störningar i hjärtfrekvens.
Jag var o jobbade hos en överläkare, passade på att fråga vad händer i människan när får en ström stöt, de har att göra med hjärtfrekves, just vid tillfället
 
Jag fick en stöt för ett par år sedan. En strömförande sladd fastnade mellan mitt pekfinger och min tumme men jag lyckades rycka bort den utan några större skador, några mindre blämmor på fingrarna blev det ju dock. Ska man kolla upp detta nu? Finns det någon anledning efter ett par år att göra detta?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.