64 281 läst · 173 svar
64k läst
173 svar
Skäligt att fakturera för medföljande släkting eller inte?
Bra påpekande! Det är faktiskt lagstadgat (konsumenttjänstlagen) att så är fallet.Farstatjej90 skrev:
Ja, det är mycket underligt att en hantverkare inte har koll på konsumenttjänstlagen.G Grimjack69 skrev:
Konsumenttjänstlagen skrev:
Detta lyder under konsumenttjänstlagen, så man kan lite förenklat säga att det är du som har tolkningsföreträde om det blir tvist.D Domherren_ skrev:
Dvs det är hantverkaren som måste tillse att det inte finns någon osäkerhet för kunden hur t.ex. pris och tidsuppgifter ska tolkas.
Så har han sagt att det tar en hel dag, så kan ni tolka det som max 8 timmar (det är ingen orimlig tolkning, särskilt som han tidigare har arbetat solo hos er, eller inte tagit betalt om det varit en "medhjälpare" med).
Jag som själv har firma, skulle absolut inte våga driva ärendet om jag hade framställt en tidsuppgift så luddigt.
Samma gäller med moms, priser SKA anges inkl moms till privatpersoner, det ska inte vara någon otydlighet där.
Så jag antar att du kan betala 8 timmar arbete + 15% (dvs 9,2 timmar), och sen bestrida resten.
Dvs bara meddela att det var mer än prisuppgiften du fått.
Om han uppgett ett antal timmar, så är det rimligen det antal timmar det skulle ta HONOM att utföra uppdraget. Annars skulle han givetvis uppgett den totala tiden alt att det skulle ta två pers X antal timmar. Råkade ut för en snarlik historia i somras. Det var dock ingen större summa, så jag lät det bero, men klagade givetvis. Fastpris gäller numera avs denna firma.D Domherren_ skrev:
Lite OT, men har du fått ROT (30% avdrag på arbetskostnad) efter ordning? På städning är det 50%. Hade snickaren försäkring och anställningskontrakt för medhjälparen? För om det händer denne något kan du bli skadeståndsskyldig.
Bestrid fakturan och begär en ny eller en delkreditering.
Jag anser att man menar manstimmar, dvs tar det en dag så är det 8 manstimmar, 8h för en person, 4h för 2 personer. Många gånger finns det en hel del att göra för person 2 för att underlätta och snabba på arbetet. I det här fallet, tex bära ut allt på gården medan person 1 river.D Domherren_ skrev:Men jag undrar om det borde varit underförstått av mig att det innefattar två personers arbete när han säger det tar en hel dag (7-8 timmar)? Man får räkna en dags arbete sa han.
Det handlade om att riva ett gammalt golv (klickgolv och spånskivorna), kasta ut dessa på gården, sätta nån typ av skum längst med yttervägg för isolering, lägga nya skivor… nya golvet la vi sedan själv. Rummet är ca 10 kvadrat. Jag tror det var mycket väntande för henne och jag tycker inte riktigt hans förklaring att det går dubbelt så fort om man är två håller.
Det går INTE att få lönebidrag för att jobba i tex makes/makas företag.M MetteKson skrev:Jag tänker på ytterligare en sak. Det är möjligt för företag att få lönebidrag från arbetsförmedlingen under viss tid för att ”ta sig an” någon som är arbetslös (och att det förhoppningsvis leder till en anställning). I byn där jag bor har detta tyvärr utnyttjats, dels genom att mindre firmor tar emot arbetslösa under flera perioder utan någon egentlig tanke att anställa. Dels har det förekommit att arbetslösa brorsöner, kusiner etc har fått praktikjobb under de premisserna.
Om det skulle vara så i TS fall är det ju dubbelt ”lurendrejeri”. Hur, och om det går att kolla, vet jag tyvärr inte.
Jo det går men, du får inte ha/haft inflytande i verksamheten, vara med i styrelsen eller på annat sätt vara/ varit aktiv i den. Ex. Inte suppleant eller annat. Det står i handläggarstödet BÖR, ej att förväxla med FÅR INTE. Mao. Får man vara familjemedlem, att få igenom det är ju en annan sak. Klistrar in detta:N Nannami72 skrev:
Svar på fråga 2004/05:861 om rätt lönebidrag för närstående anställd
Statsrådet Hans Karlsson
Ulla Löfgren har frågat om jag avser att införa möjlighet för arbetshandikappade att även kunna få lönebidrag hos närstående. Hon hävdar att arbetshandikappade personer inte har möjlighet i dag att få anställning med lönebidrag hos en närstående arbetsgivare.
Jag vill börja med att påpeka att begränsningen som Ulla Löfgren talar om inte är reglerad i lag eller förordning utan att det är Arbetsmarknadsstyrelsens allmänna råd till förordning 2000:630 om särskilda insatser för arbetshandikappade som reglerar detta. I Ams allmänna råd föreskrivs att lönebidrag inte bör lämnas för en arbetstagare som är barn, make, maka eller syskon till den som äger det företag arbetstagaren är anställd i.
Redigerat:
Liknande trådar
-
Rimligt att fakturera för lunchtid?
Priser, Kalkyler, Fastighetsskatt m m. -
Rörfirman offererade 45 000 kr för att installera bergvärmepumpen - fakturerade mer än 90 000 kr
Artikelkommentarer -
Extrafakturerad vattenförbrukning
Vatten & Avlopp -
Hur mycket är rimligt att fakturera rörligt?
Hantverkare -
Har de rätt att fakturera mer än avtalet?
Juridik