8 429 läst · 52 svar
8k läst
52 svar
Ska bli enklare att bygga komplementbostad - anmälan slopas
Nej det tror jag inte. VVS kommer också i ett sent skede i byggprocessen. Du kan bygga klart huset och sedan anmäla att du kommer att koppla in VA och en fläkt. Lär ju inte behövas fasad och k-ritningar för det.P pmd skrev:
Jo men hela regeländringen är ju till för att man inte ska behöva anmäla bygget.P pmd skrev:
Tror du att lagförslaget kommer att omringas av kommunala tjänstemän som skjuter det i sank?
Typ det blev inga Friggebodar eller Attefallshus för kommunerna tyckte annat?
Om en regering med majoritet vill något tydligt brukar man kunna uppnå det imo.
Det här är väl problemet? Att Kommuner som helt plötsligt inte fick bestämma över medborgare försökte göra så att man ficka söka bygganmälan.U Utsliten och utdömd skrev:
Rätt vore väl att man gör en bygganmälan, inte söka.
Och nu stoppar man kommuner från att dj*vlas med medborgare.
Den här ändringen hade inte behövts om kommunerna inte försökt lägga fällben.
Innefattar slopad anmälningsplikt även om man vill bygga ut huvudbyggnaden med 15 kvm (med attefallsreglerna), exempelvis ett uterum?
I inlägg #4 finns en länk till regeringens promemoria, i vilken förslaget till ändring av plan- och byggförordningen finns.B Bob Orange skrev:
När det gäller tillbyggnad tolkar jag det nya förslaget till lydelsen som att det inte omfattar tillbyggnad av huvudbyggnaden, utan enbart omfattar tillbyggnad av ett komplementbostadshus.
Jag förstår tanken med detta - att underlätta för att få igång byggandet av mindre bostäder. Kraven på en bygganmälan idag är identiska med en bygglovsansökan, skillnaden är att du inte behöver lov, kommunen kan inte säga nej. Jag ser dock ett par problem. Ansvaret flyttas till byggherren, denne kanske tror att dennes fastighet omfattas av "attefallsregler" och sätter igång byggandet och lägger någon miljon på det hela. Sedan måste hen riva allt. I mitt yrke stöter jag på en hel del krångligheter kring en attefallare, hur stor får den vara? Utsättning, regler för hur långt från tomtgräns och väg etc. Det är inte trivialt att veta hur man mäter BTA, byggnadshöjd, medelmarknivå etc. Kommunerna kommer gissningsvis få en hel del tillsynsärenden med tråkiga processer i efterhand för att byggherren inte visste bättre.
I min värld kanske man borde se över vad som krävs för en bygganmälan istället och förenkla. T.ex att det räcker med a-ritningar och förenklad nybyggnadskarta samt att man i övrigt följer BBR om byggnaden är tänkt att användas som bostad.
I min värld kanske man borde se över vad som krävs för en bygganmälan istället och förenkla. T.ex att det räcker med a-ritningar och förenklad nybyggnadskarta samt att man i övrigt följer BBR om byggnaden är tänkt att användas som bostad.
Byggherren bör förstås ta hjälp av kommunens bygglovsavdelning för sånt. Fråga vad som gäller och vilken dokumentation som krävs (och enligt vilket regelverk). Kommunens olika avdelningar är till för att ge service åt medborgarna.P Peckaluren skrev: