1 144 157 läst · 11 083 svar
1144k läst
11,1k svar
Saker som vi glömt bort att de har funnits
Finns fortfarande vid 7/11 vid GullmarsplanX xxargs skrev:Har minne av att det fans en speciell arbetsförmedling i Stockholm för just dagsarbetare ända in en bit på 90-talet - dvs. man ställde sig i kö för en eller få dagar jobb som diskare eller annan typ av endagarsjobb som tex. flyttkarl etc. och passade för dem som inte gillade schemalagd jobb och ställde sig i kön tidigt på morronen bara de dagar de kände för eller just akut behövde pengarna... det var nog många med alkohol-bekymmer som hankade sig fram den vägen och var tvungen att vara nykter och något så när i form just den dagen...
den moderna formen av detta ser man på fodora och uber mfl. baserad på gigekonomi med peng för var utförd uppdrag men i övrigt ingen övrig anställningstrygghet och försäkringar - och jag är inte säker på att denna formen är speciellt mycket bättre än versionen med dagsarbetare förr i tiden.
Maria T
Släktforskare
· Stockholm
· 3 370 inlägg
Maria T
Släktforskare
- Stockholm
- 3 370 inlägg
Jag vet inte heller, nu har jag aldrig själv letat efter det men min mamma ville ha det och kunde verkligen leta i butikerna i närområdet. (Mamma avled 2010 och bodde på Kungsholmen i Stockholm).Höghus skrev:
Besserwisser
· Västra Götalands
· 9 938 inlägg
Ja, nu när du säger det så kommer jag ju ihåg dem från min uppväxt. Gamla värphöns som blev kokhöns; inte lika "fint" som kyckling. (Men gott rätt tillagat!)Höghus skrev:
Så jag googlade lite och hittade det här från SVT.
I korthet så går värphönsen nu till en fabrik som gör en pasta som sedan används som bränsle i fjärrvärmeverk(!). 3000 ton om året bränns.
En liten del går till mat och då till Tyskland där den blir matlådor och mat till den tyska armén. *) En liten del blir också djurfoder.
Tydligen beror detta på att vi kunder inte har tid att koka höns längre. Vi vill ha snabblagade kyckling(broilers) istället.
Så där ser man.
*) Som det stod i en radannons från en bonde tidningen i Karlskrona/Blekinge när det begav sig: "Ett sämre parti potatis. Lämpligt för svinuppfödning eller militären..."
Anmärkningsvärt att elda upp livsmedel kan man tycka, det är tydligen en kostnad för äggproducenten. Gammal info här;lars_stefan_axelsson skrev:Ja, nu när du säger det så kommer jag ju ihåg dem från min uppväxt. Gamla värphöns som blev kokhöns; inte lika "fint" som kyckling. (Men gott rätt tillagat!)
Så jag googlade lite och hittade det här från SVT.
I korthet så går värphönsen nu till en fabrik som gör en pasta som sedan används som bränsle i fjärrvärmeverk(!). 3000 ton om året bränns.
En liten del går till mat och då till Tyskland där den blir matlådor och mat till den tyska armén. *) En liten del blir också djurfoder.
Tydligen beror detta på att vi kunder inte har tid att koka höns längre. Vi vill ha snabblagade kyckling(broilers) istället.
Så där ser man.
*) Som det stod i en radannons från en bonde tidningen i Karlskrona/Blekinge när det begav sig: "Ett sämre parti potatis. Lämpligt för svinuppfödning eller militären..."
https://www.fjaderfa.se?p=20803
Nu älskade jag inte maträtten, och jag var liten när jag åt den, men det var säkert billig mat. Och ganska ok.
/Höghus
Kokt höns med curry fick vi i skolan, gott Finns att hitta på citygross.
OH nämndes tidigare, använde jag ofta när jag undervisade på universitetet på tiotalet. Får gå förbi källarsalarna och se om det installerats projektorer sedan dess.
OH nämndes tidigare, använde jag ofta när jag undervisade på universitetet på tiotalet. Får gå förbi källarsalarna och se om det installerats projektorer sedan dess.
Kan själv!
· Trelleborg
· 16 213 inlägg
Fördelen med att ha höns är att man kan göra just kokt höna i currysås, iofs har vi bara gjort det en gång och då på en tupp, men gott blev det.
Det är annan smak i höns som fått leva något år jämfört med en 21dagar gammal kyckling.
Det är annan smak i höns som fått leva något år jämfört med en 21dagar gammal kyckling.
Julen -71 eller -72 hade jag ont i halsen och en besvärlig hosta. Efter en särskilt kraftig hostattack tog min far fram en liten brun apoteksflaska som det stod "Soln-Anders droppar" på och enligt far så skulle det vara "en gammel hederli hostmedusin". Han hällde upp en dessertsked och sträckte fram den med uppmaningen att svälja fort. Jag följde uppmaningen varpå jag omedelbart flåshostade ut det mesta , rakt in i kandelaber med tända ljus som stod på bordet. En kraftig eldsflamma uppstod åtföljd av ett "WHUFF!! . Det var en jäkla tur att vi inte ännu dukat julmiddagen och satt oss till bords för det kunde ha blivit spektakulärt. Jag slog några år senare upp "Soln-Anders droppar" och upptäckte då att häxblandningen bland annat innehöll en ordentlig portion eter ! Undra på att det blev en eldkastareffekt!
Skogsägare
· Stockholm och Smålands inland
· 18 683 inlägg
Torrt och trådigt är den objektiva beskrivningen. Det kan förstås en bra kock hantera, men som råvara i sig är gamla höns inte mycket att ha. Jag förstår att ingen köper det som har råd med bättre mat.lars_stefan_axelsson skrev:
Besserwisser
· Västra Götalands
· 9 938 inlägg
Då har du bara ätit civila höns som är rejält gamla då? Värphöns i industrin blir inte särskilt gamla.Nötegårdsgubben skrev:
Skogsägare
· Stockholm och Smålands inland
· 18 683 inlägg
Har nog ärligt talat inte ätit det sen mitten av 80-talet, men rimligen var det uttjänta värphöns; har svårt att se vilka andra höns det skulle kunna varit. Köpehöns.
Möjligen kan man få det bättre om man slaktar själv och låter dem hänga till sig ordentligt, men det bygger ju på att man vill/kan ha höns hemma.
Nåja, bortglömt på flera sätt.
Möjligen kan man få det bättre om man slaktar själv och låter dem hänga till sig ordentligt, men det bygger ju på att man vill/kan ha höns hemma.
Nåja, bortglömt på flera sätt.