1 152 718 läst · 11 126 svar
1153k läst
11,1k svar
Saker som vi glömt bort att de har funnits
Ja Märklin är ju växelström. Går att bygga slingor hur som helst. Men för att backa skickas en puls till loket och ett relä så det kan backa.Alfredo skrev:
Jonas Persson
Intresserad
· Stockholm
· 2 715 inlägg
Jonas Persson
Intresserad
- Stockholm
- 2 715 inlägg
Fördelen med mittskena var att du kunde lägga räls där spåren kastades om, t ex rangerbangårdar eller den klassiska ovalen med ett diagonalt spår Ø eller två som bildade ett kryss. Hade man matning bara i rälsen blev det kortslutning och även om det löstes med ett litet avbrott så växlar polariteten och tåget åker i andra riktningen...fahlis skrev:
Men det var väl på 90-talet som allt blev digitalt och problemet försvann.
Dessa i Z-skala (1:220) är kul.
Tror jag hade Lima, verkar vara en budgetmodell av modelljärnväg när jag sökte på det nu, men farsan som är lokförare tyckte det var bättre / mer verklighetstroget och Märklin var mer skräp, men kanske bara var en bortförklaring.AndersMalmgren skrev:
RC-loket och vagnarna av svensk modell var dock väldigt detaljerade och verklighetstrogna vill jag minnas.
Jonas Persson
Intresserad
· Stockholm
· 2 715 inlägg
Jonas Persson
Intresserad
- Stockholm
- 2 715 inlägg
Växelström var inte lösningen på det problemet utan det var mittskenan. Växelström hade två andra fördelar, du behövde ingen likriktare (tänk 50, 60-tal), men viktigast var att växelströmmen rensade kontakterna och rälsen från oxid så att tåget gick jämnare. Det blixtrade och krypkörning var svårt, men det fungerade.P Pin skrev:
Ja så är det ju, skrev slarvigt!Jonas Persson skrev:Växelström var inte lösningen på det problemet utan det var mittskenan. Växelström hade två andra fördelar, du behövde ingen likriktare (tänk 50, 60-tal), men viktigast var att växelströmmen rensade kontakterna och rälsen från oxid så att tåget gick jämnare. Det blixtrade och krypkörning var svårt, men det fungerade.
Och loken kunde hoppa till rejält när man bytte körriktning när pulsen i stället för att byta riktning gav loket en knuff framåt
Jonas Persson
Intresserad
· Stockholm
· 2 715 inlägg
Jonas Persson
Intresserad
- Stockholm
- 2 715 inlägg
Googlade lite snabbt och finner att Roco ch Fleiscmann ägs av samma företag, Lima försvann för snart tjugo år sedan.engs skrev:Tror jag hade Lima, verkar vara en budgetmodell av modelljärnväg när jag sökte på det nu, men farsan som är lokförare tyckte det var bättre / mer verklighetstroget och Märklin var mer skräp, men kanske bara var en bortförklaring.
RC-loket och vagnarna av svensk modell var dock väldigt detaljerade och verklighetstrogna vill jag minnas.
Märklin verkar dock vara kvar och välmående efter en svår period i början av milleniet. Samlare betalar höga belopp för deras tåg.
På sjuttiotalet köpte jag ett antal meter räls, några lok, vagnar, trafo och diverse tillbehör för 30 kr. Dock ingen krokodil med i köpet.Jonas Persson skrev:
På den tiden var det annons på handskriven lapp på mataffärens anslagstavla. Idag på auktion på nätet hade priset dragit iväg…
Och det för oss in på nästa ämne:P Pin skrev:
annonser på lappar på anslagstavlor
Den är väldigt livaktig, Märklin är iofs främst vad beträffar europeisk rullande material men det finns tillverkare i Nordamerika och Japan som tillverkar för de marknaderna och europeer som vill bygga med amerikansk förebild men inte har riktigt plats eller om de vill ha något som inte ser ut som spaghetti.K Kirre2 skrev:
https://www.micro-trains.com/
eller
https://www.rokuhan.com/english/
Z-skalan är likström och strömmatning med rälerna, inte H0:s mittledare (jag håller mig NU till Märklin mindre skalor specifikt men Märklins I material använder likström via rälerna, eller idag DCC eller motsvarande)AndersMalmgren skrev:
För större skalor så förekommer det strömskenor liknande tunnelbanans strömskena utanför rälerna 0 är ett exempel.
Men ja Märklins H0 är gjort från första början för växelström och mittledare i olika varianter, från första början en massiv skena i mitten, senare placerades den på undersidan och fick då taggarna.
Redigerat:
Renoverare
· Stockholm
· 18 402 inlägg
Jag har alltid varit mer intresserad av dioramadelen om jag ska vara ärlig. När jag pensionerar mig ska jag börja bygga dioraman Eftersom jag gillar post apokalysm blir det nog i denna stil