Både en social , presenterande, tipsande och säkert undrande tråd kommer här!
VÄLKOMNA!
Gillar principen med ”hängslen, livrem.. och badring” 😜
Samlar på mig lite ”bra-och-ha-saker”.. tänker några steg framåt och funderar på klimatet i världen ibland.. (inte bokstavligen klimatet.. inte enbart iaf hehe.. men mer hur människor beter sig.. konflikter, oro, ev leveransproblem osv)
Jag är ingen expert på något (!), men jag kör mitt race och ser om min tillvaro och vår ev framtid.. 😊
Har ni tips, tankar och frågor.. shot 🌸 jag bits inte hårdare än att det läker snabbt! 😜
Ha en trevlig dag,
Med vänlig hälsning, Sandra
(lite mer, eller mindre, intressanta saker kommer snart..)
VÄLKOMNA!
Gillar principen med ”hängslen, livrem.. och badring” 😜
Samlar på mig lite ”bra-och-ha-saker”.. tänker några steg framåt och funderar på klimatet i världen ibland.. (inte bokstavligen klimatet.. inte enbart iaf hehe.. men mer hur människor beter sig.. konflikter, oro, ev leveransproblem osv)
Jag är ingen expert på något (!), men jag kör mitt race och ser om min tillvaro och vår ev framtid.. 😊
Har ni tips, tankar och frågor.. shot 🌸 jag bits inte hårdare än att det läker snabbt! 😜
Ha en trevlig dag,
Med vänlig hälsning, Sandra
(lite mer, eller mindre, intressanta saker kommer snart..)
MATFÖRVARING:
I helgen pallrade vi oss iväg och handlade de där gäckande hinkarna som jag siktat in mig på hos JULA. Deras egna 15 l, livsmedelgodkända hinkar med lock (observera att de köps separat, så ni inte missar det om ni ska köpa)
Med tanke på hur jag ska förvara saker i dem.. så hade de egentligen inte behövt vara livsmedelsgodkända, då det jag (än så länge) planerat att ha i dem.. inte kommer i direkt kontakt med plasten! MEN.. ja, det känns bättre på nått vis att de faktiskt är det (livsmedelsgodkända alltså) iaf...
Tror jag gått igenom och jämfört halva internet i jakt på sådan förvaring i en rimlig prisklass. Ska väl tilläggas att rimlig prisklass är inte nödvändigtvis varken det billigaste eller dyraste.. utan bara en personlig reflektion (av mig...) vad jag får för de pengarna jag väljer att spendera.
Då jag sålt marmelader osv tidigare så tog jag mig såklart en titt på de ställena jag brukade handla/beställa/importera burkar och kärl ifrån.. likväl som amazon och vissa butiker här..
Finns såklart mycket att välja på "därute".. men ja.. mitt val föll tillslut på Julas hinkar
Det kändes som den kommer kunna fylla vårt behov bra.. till en rimlig peng!
SÅ.. vi köpte 10 stycken med lock nu i helgen 👍 (nej, det stod inte tunna 1 på dem när jag köpte dem hehe, det är jag som skrivit.. så att jag kan ha ett index över innehållet i "tunnan".. samt kunna matcha lock med rätt tunna.. står nummer på locket också)
Observera att av nån anledning.. kallar jag den för "tunna" ganska ofta (hm liten tunna?) haha.. så om jag skriver något om mat och tunnor.. så är det troligen hinkarna jag pratar om (men man kan inte vara helt säker - helt plötsligt kan jag faktiskt ha skaffat en riktig tunna också..).
Bra att veta kan vara att hinkarnas lock faktiskt sluter bra tätt (var inte provat att vända dem upp o ner med vatten i direkt dock..) men det är inte bara ett lock man "lägger på".. utan man måste verkligen trycka till det för att det ska fastna på hinken.. lagom för mitt behov!
Vad vi tänkt förvara i hinkarna?
Tanken är att det ska läggas ner vaccumförpackade basvaror framförallt.. såsom ris, pasta, bulgur osv för långtidsförvaring.
- - - - - - - - - - - -
EXTRA INFO:
- - - - - - - - - - - -
Vill ni själva kika på hinken ifråga, så finns den som sagt på Jula.. funkar till bra många områden förutom matförvaring. Det går t ex utmärkt att odla i dem också ...
Hinken kostar 38,90 kr/st
Länk till hinken på Julas hemsida: (om ihåg att locket det köps sep)
https://www.jula.se/catalog/bygg-oc...l-murarverktyg/hinkar-och-baljor/hink-022896/
KOM IHÅG LCOKET TILL HINKEN - det köps sep..
Locket kostar 10 kr/st
Länk till locket på Julas hemsida:
https://www.jula.se/catalog/bygg-oc...ktyg/hinkar-och-baljor/lock-till-hink-022897/
I helgen pallrade vi oss iväg och handlade de där gäckande hinkarna som jag siktat in mig på hos JULA. Deras egna 15 l, livsmedelgodkända hinkar med lock (observera att de köps separat, så ni inte missar det om ni ska köpa)
Med tanke på hur jag ska förvara saker i dem.. så hade de egentligen inte behövt vara livsmedelsgodkända, då det jag (än så länge) planerat att ha i dem.. inte kommer i direkt kontakt med plasten! MEN.. ja, det känns bättre på nått vis att de faktiskt är det (livsmedelsgodkända alltså) iaf...
Tror jag gått igenom och jämfört halva internet i jakt på sådan förvaring i en rimlig prisklass. Ska väl tilläggas att rimlig prisklass är inte nödvändigtvis varken det billigaste eller dyraste.. utan bara en personlig reflektion (av mig...) vad jag får för de pengarna jag väljer att spendera.
Då jag sålt marmelader osv tidigare så tog jag mig såklart en titt på de ställena jag brukade handla/beställa/importera burkar och kärl ifrån.. likväl som amazon och vissa butiker här..
Finns såklart mycket att välja på "därute".. men ja.. mitt val föll tillslut på Julas hinkar
Det kändes som den kommer kunna fylla vårt behov bra.. till en rimlig peng!
SÅ.. vi köpte 10 stycken med lock nu i helgen 👍 (nej, det stod inte tunna 1 på dem när jag köpte dem hehe, det är jag som skrivit.. så att jag kan ha ett index över innehållet i "tunnan".. samt kunna matcha lock med rätt tunna.. står nummer på locket också)

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Observera att av nån anledning.. kallar jag den för "tunna" ganska ofta (hm liten tunna?) haha.. så om jag skriver något om mat och tunnor.. så är det troligen hinkarna jag pratar om (men man kan inte vara helt säker - helt plötsligt kan jag faktiskt ha skaffat en riktig tunna också..).
Bra att veta kan vara att hinkarnas lock faktiskt sluter bra tätt (var inte provat att vända dem upp o ner med vatten i direkt dock..) men det är inte bara ett lock man "lägger på".. utan man måste verkligen trycka till det för att det ska fastna på hinken.. lagom för mitt behov!
Vad vi tänkt förvara i hinkarna?
Tanken är att det ska läggas ner vaccumförpackade basvaror framförallt.. såsom ris, pasta, bulgur osv för långtidsförvaring.
- - - - - - - - - - - -
EXTRA INFO:
- - - - - - - - - - - -
Vill ni själva kika på hinken ifråga, så finns den som sagt på Jula.. funkar till bra många områden förutom matförvaring. Det går t ex utmärkt att odla i dem också ...
Hinken kostar 38,90 kr/st
Länk till hinken på Julas hemsida: (om ihåg att locket det köps sep)
https://www.jula.se/catalog/bygg-oc...l-murarverktyg/hinkar-och-baljor/hink-022896/
KOM IHÅG LCOKET TILL HINKEN - det köps sep..
Locket kostar 10 kr/st
Länk till locket på Julas hemsida:
https://www.jula.se/catalog/bygg-oc...ktyg/hinkar-och-baljor/lock-till-hink-022897/
Ett köp jag gjorde för några veckor sedan var..
Syreabsorbenter (för livsmedelsförvaring)
En väldigt behändig liten påse att ha.. för att öka på livslängden på vissa livsmedel i samband med att man vaccumförpackar.
Man stoppar helt sonika ner en liten påse mitt i "det-man-nu-vaccumförpackar" (alltså, torra basvaror såsom ris, pasta osv..) innan man tar ur luften och förseglar sin "vara".
Har inte riktigt koll på hur mycket man bör ha i (de finns i olika "styrkor".. för att användas till olika stora påsar av förvaring) men oavsett så blir det oftast bättre..
Räknar nu med att mitt förvarade basmatiris osv.. kommer hålla 20-30 år om de förvaras rätt i sina påsar/hinkar/tunnor.
Man ska också ha i åtanke att man inte behöver stoppa det i allt.. (eg behöver man inte ha dem alls, men då verkar 10-15 år vara riktmärket för hållbarhetstid - vilket oftast är fullt tillräckligt). Sen är det vissa torrvaror som kan upplevas bli "sämre" av att ha dessa syreabsorbenter i sig.. 🤔 det är en djungel därute när man letar info och tips..
Men STRÖSOCKER verkar vara en sån sak som de lärda tvistar om.. och det är för att det blir "mer än en betongklump" om man använder en sån liten påse.. hehe.. (men det gör inte sockret dåligt på något vis, bara hårt i en stor klump).. sen nämnde någon någonstans online att det blev en liten bismak på sockret.. (men det ska man ta lite med en klackspark).
Det skiljer lite på hur alla "preppers" därute ser på sin förvaring.. vissa vaccumförpackar för sitt årliga hushålssbruk.. medan andra gör det för "lång-tids-förvaring".. så man får bilda sig lite av en egen uppfattning om hur man tror det funkar bäst..
Jag beställda våra syreabsorbenter på Amazon.. ett bra ställe för prepperstuff oavsett vad man eg tycker om Amazon eller inte! Har hittat en hel del europeiska företag som jag beställt av.. (genom att de funnits/finns på Amazon).. dvs andra saker då, inte syreabsorbenterna..
Dessa blev mitt val!
Man kan köpa syreabsorbenterna både hm i "lösvikt" och som i mitt valda fall.. styckevis paketerade. Jag har aldrig köpt sådana innan och ja.. det kändes som den "enkla vägen" att välja dem separat förpackade nu.
Nästa gång blir det kanske inte det.. nu vet jag lite mer om dem
(jag är dock fullkomligt nöjd med mina)
Några tips / att tänka på om du vill köpa "storpack" som inte är separat förpackade:
I samma ögonblick som du öppnar påsen.. med de små påsarna/syreabsorbenterna.. så börjar de känna av syret i omgivningen! Dvs du har 10 minuter på dig att begränsa deras tillgång till syret...
Så du får jobba snabbt
stoppa de de inte ska använda direkt.. i en syretät burk t ex... eller som jag nu lärt mig göra - använd vaccumförpackaren! Försegla påsen de ligger i direkt när du tagit de små påsarna du ska ha för stunden.. (är påsen de låg i för liten .. lägg i allt i en av dina vaccumpåsar och tryck ut luften o försegla den.
- - - - - - - - - - - -
EXTRA INFO:
- - - - - - - - - - - -
Sök på google (aller amazon) efter "Syreabsorbenter livsmedel" eller "Oxygen absorber" så kan ni läsa lite om dem.. eller/och hitta ställen som säljer dem.
En länk på amazon:
Syreabsorbenter individuellt packade
Syreabsorbenter (för livsmedelsförvaring)

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
En väldigt behändig liten påse att ha.. för att öka på livslängden på vissa livsmedel i samband med att man vaccumförpackar.
Man stoppar helt sonika ner en liten påse mitt i "det-man-nu-vaccumförpackar" (alltså, torra basvaror såsom ris, pasta osv..) innan man tar ur luften och förseglar sin "vara".
Har inte riktigt koll på hur mycket man bör ha i (de finns i olika "styrkor".. för att användas till olika stora påsar av förvaring) men oavsett så blir det oftast bättre..
Räknar nu med att mitt förvarade basmatiris osv.. kommer hålla 20-30 år om de förvaras rätt i sina påsar/hinkar/tunnor.
Man ska också ha i åtanke att man inte behöver stoppa det i allt.. (eg behöver man inte ha dem alls, men då verkar 10-15 år vara riktmärket för hållbarhetstid - vilket oftast är fullt tillräckligt). Sen är det vissa torrvaror som kan upplevas bli "sämre" av att ha dessa syreabsorbenter i sig.. 🤔 det är en djungel därute när man letar info och tips..
Men STRÖSOCKER verkar vara en sån sak som de lärda tvistar om.. och det är för att det blir "mer än en betongklump" om man använder en sån liten påse.. hehe.. (men det gör inte sockret dåligt på något vis, bara hårt i en stor klump).. sen nämnde någon någonstans online att det blev en liten bismak på sockret.. (men det ska man ta lite med en klackspark).
Det skiljer lite på hur alla "preppers" därute ser på sin förvaring.. vissa vaccumförpackar för sitt årliga hushålssbruk.. medan andra gör det för "lång-tids-förvaring".. så man får bilda sig lite av en egen uppfattning om hur man tror det funkar bäst..
Jag beställda våra syreabsorbenter på Amazon.. ett bra ställe för prepperstuff oavsett vad man eg tycker om Amazon eller inte! Har hittat en hel del europeiska företag som jag beställt av.. (genom att de funnits/finns på Amazon).. dvs andra saker då, inte syreabsorbenterna..

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Dessa blev mitt val!
Man kan köpa syreabsorbenterna både hm i "lösvikt" och som i mitt valda fall.. styckevis paketerade. Jag har aldrig köpt sådana innan och ja.. det kändes som den "enkla vägen" att välja dem separat förpackade nu.
Nästa gång blir det kanske inte det.. nu vet jag lite mer om dem
Några tips / att tänka på om du vill köpa "storpack" som inte är separat förpackade:
I samma ögonblick som du öppnar påsen.. med de små påsarna/syreabsorbenterna.. så börjar de känna av syret i omgivningen! Dvs du har 10 minuter på dig att begränsa deras tillgång till syret...
Så du får jobba snabbt
- - - - - - - - - - - -
EXTRA INFO:
- - - - - - - - - - - -
Sök på google (aller amazon) efter "Syreabsorbenter livsmedel" eller "Oxygen absorber" så kan ni läsa lite om dem.. eller/och hitta ställen som säljer dem.
En länk på amazon:
Syreabsorbenter individuellt packade
Medlem
· Blekinge
· 10 830 inlägg
Undrar bara hur mycket syre dessa påsar kan absorbera. Du vet väl att de allra flesta plastmaterial (påsar mm) är inte diffusionstäta. Dvs syre och andra gaser går igenom om än långsamt.
VACCUMFÖRPACKARE:
Vi har tidigare haft en billigare från Jula.. som vi främst använt vid sous vide matlagning och lite annan småförslutning.. men vi kom inte riktigt överens med den maskinen.. så vi sa att nästa gång vi köper en - så ska det vara en lite hm "rejälare" kanske en prisklass högre (!)
Egentligen tror jag du kan få jobbet gjort med billiga också - så länge de funkar som de ska och du trivs med den! Dyrare är absolut inte nödvändigtvis alltid bättre!
MEN.. med det sagt.. nu när jag skulle införskaffa min.. så var jag lite kinkig 😉 och jag var beredd att betala lite mer för den om jag hittade någon jag "kände för".. men givetvis ville jag ju ha den så billigt som möjligt! Jag är ju lite småsnål...
Kan berätta att världen därute är stor även för vaccumförpackare *pust* .. jag har kollat på videos/klipp, läst hundratals omdömen.. chattat.. ställt frågor (inhemskt o utländskt) och ja.. man blir som vanligt nästan mer förvirrad efter.. än man var innan haha..
Dock fastnade en lite mer i mitt sinne längs vägen...
Den dök upp på min "radar" av misstag.. när jag eg googlade på annat.. och jag började läsa på mer om den (utan att för den delen nörda ner mig helt) och den kändes "bra".. vettig liksom.. och det kändes som man fick värde för sina pengar på just den..
Jag kollade på kanske ett 30-tal till efter den.. meeeeeen... sen gled jag tillbaka till DEN.. den var billigare än många andra jag tittade på (även om den var dyrare än de billiga...) den var liksom i en lagom prisklass för vad man fick..
GIVETVIS.. var den slutsåld där jag valt att köpa den. Så jag skrev upp mig på listan för att få ett mejl när den kom in i lager igen.
Visst jag hade kunna köpa den på annat håll.. men jag ville köpa den just där.. vet inte varför 🤔 jag handlar väldigt mycket från utlandet osv så jag har inga problem med det.. men IBLAND känns det mer viktigt att köpa nått från ett ställe man "vet något om".. ifall det strular osv.
Detta var ett sånt tillfälle (även om jag eg köpt dyrare saker från mer opålitliga ställen tidigare..)
För några veckor sedan dök den upp i sortimentet igen och jag beställde den bums..
Champion CHVF410 Vakuumförpackare
Heter den..
Kostade runt 1300 kronor och jag köpte den på Bagaren och Kocken
Köpet gick bra, leveransen kom snabbt.. (köpte också en packe med "plastpåsar" till, de kan man dock hitta på annat håll..)
Mycket nöjd än så länge!
- - - - - - - - - - - -
EXTRA INFO:
- - - - - - - - - - - -
Länk till maskinen:
https://bagarenochkocken.se/koksmaskiner/vakuumforpackare/champion-chvf410-vakuumforpackare/
Vi har tidigare haft en billigare från Jula.. som vi främst använt vid sous vide matlagning och lite annan småförslutning.. men vi kom inte riktigt överens med den maskinen.. så vi sa att nästa gång vi köper en - så ska det vara en lite hm "rejälare" kanske en prisklass högre (!)
Egentligen tror jag du kan få jobbet gjort med billiga också - så länge de funkar som de ska och du trivs med den! Dyrare är absolut inte nödvändigtvis alltid bättre!
MEN.. med det sagt.. nu när jag skulle införskaffa min.. så var jag lite kinkig 😉 och jag var beredd att betala lite mer för den om jag hittade någon jag "kände för".. men givetvis ville jag ju ha den så billigt som möjligt! Jag är ju lite småsnål...
Kan berätta att världen därute är stor även för vaccumförpackare *pust* .. jag har kollat på videos/klipp, läst hundratals omdömen.. chattat.. ställt frågor (inhemskt o utländskt) och ja.. man blir som vanligt nästan mer förvirrad efter.. än man var innan haha..
Dock fastnade en lite mer i mitt sinne längs vägen...
Den dök upp på min "radar" av misstag.. när jag eg googlade på annat.. och jag började läsa på mer om den (utan att för den delen nörda ner mig helt) och den kändes "bra".. vettig liksom.. och det kändes som man fick värde för sina pengar på just den..
Jag kollade på kanske ett 30-tal till efter den.. meeeeeen... sen gled jag tillbaka till DEN.. den var billigare än många andra jag tittade på (även om den var dyrare än de billiga...) den var liksom i en lagom prisklass för vad man fick..
GIVETVIS.. var den slutsåld där jag valt att köpa den. Så jag skrev upp mig på listan för att få ett mejl när den kom in i lager igen.
Visst jag hade kunna köpa den på annat håll.. men jag ville köpa den just där.. vet inte varför 🤔 jag handlar väldigt mycket från utlandet osv så jag har inga problem med det.. men IBLAND känns det mer viktigt att köpa nått från ett ställe man "vet något om".. ifall det strular osv.
Detta var ett sånt tillfälle (även om jag eg köpt dyrare saker från mer opålitliga ställen tidigare..)
För några veckor sedan dök den upp i sortimentet igen och jag beställde den bums..
Champion CHVF410 Vakuumförpackare
Heter den..
Kostade runt 1300 kronor och jag köpte den på Bagaren och Kocken
Köpet gick bra, leveransen kom snabbt.. (köpte också en packe med "plastpåsar" till, de kan man dock hitta på annat håll..)

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Mycket nöjd än så länge!
- - - - - - - - - - - -
EXTRA INFO:
- - - - - - - - - - - -
Länk till maskinen:
https://bagarenochkocken.se/koksmaskiner/vakuumforpackare/champion-chvf410-vakuumforpackare/
Som jag sa, inte riktigt på det klara med hur många påsar man bör ploppa ner.. (och de finns som sagt i olika "styrkor") .. jag har sett 500 CC flasha förbi i många klipp likväl som jag vet att det finns 300 cc och 1000 cc (säkert massa däremellan också).T Thomas_Blekinge skrev:
Sedan har jag också sett "portioneringen" av påsar också.. att man t ex ska stoppa i 5 st 500 cc i en 3,8 liters påse.. (one gallon.. tror det är nått sånt i liter..).
Men allt sånt där verkar vara mer eller mindre en "smaksak" - inte bokstavligen smak.. men hur många man använder och till vad!
Jag har lagt i en "påse" i min 1 kg rispåse när jag vaccumförpackar den.. det kändes som lagom för mig (vissa använder inga till ris..)..
1 kg ris.. tror jag är ca: 1.2 liter ris.. 🤔 har jag för mig..
Om jag inte missförstått det hela totalt (vilket såklart kan vara möjligt!) så ska inte den där "absorbenten" jobba med tiden.. utan den ska bara suga åt sig det där ytterst lilla som blir kvar i påsen efter vaccumförpackningen.. (därför det är bra att lägga den mitt maten så att säga).
Huruvida dessa påsar släpper in (och isf hur mycket) syre eller ej med tiden.. är jag inte riktigt färdignördad i än.. (ämnet).. men de är ju speciella påsar.. som iaf är tåligare än vanliga plastpåsar
.. och jag har precis börjat nörda ner mig lite i Mylarpåsar...som är snäppet bättre ändå!
Vill också tillägga "hängslen och livrem" var det som fick mig att dessutom (förutom att vaccumförpacka maten) vilja ha en hink/förvaring med ett "pressat lock".. och inte bara ett som lades på.. (ytterligare förhindrande av onödig rörelse i syret.. plus att det skyddar mot skadedjur)
Ett länktips:
https://mylar.se/pages/vad-ar-en-sy...edVxx-Jzfg9Qh7N02GAr2AUGFHBNh14CFj4jOyku8QxvO
LÅNGSIKTIG PLANERING AV FÖRVARINGEN
Nått litet system behöver jag ha för förvaringen.. och har planerat efter det nu.. (så jag ska kunna hålla reda på vad som är vad.. och ilagt när..)
Om jag fyller på med andra saker i tunnan, så sätter jag fler lappar på locket..
Sedan gjorde jag som så att jag har ett litet anteckningsblock... där jag sätter matchande etiketter...dvs jag sätter en etikett med "tunna x" även där.. och under den så sätter jag likadana etiketter för innehållet i just den tunnan.. (man behöver ju inte ha etiketter hehe, jag bara nyttjar min etikettskrivare)
Bara för att jag också är lite glömsk och förvirrad... och man inte vet hur framtiden ser ut rent teknikmässigt/informationsmässigt.. så satte jag dit ett par "hur man tillagar" i mitt lilla anteckningsblock (på sidan med den tunna som "receptet" berörde..)
Som på min bild.. två olika sorters bulgur ska in i "den" tunnan..
Sen lite datum.. år.. så man vet 👍
(maken uttryckte sig såhär när jag visade.. "Jag vet inte om jag ska vara jävligt imponerad eller rädd.." hahahaha)
Nått litet system behöver jag ha för förvaringen.. och har planerat efter det nu.. (så jag ska kunna hålla reda på vad som är vad.. och ilagt när..)
- Började med att köpa hinkar (nämnt i annat inlägg i tråden).
- Skrev ett nummer / namn på hinken/tunnan (blir på alla så småningom)
- Skrev ut några etiketter med tunnans namn och sedan tunnans innehåll..
- Skrev ett matchande nummer / namn på locket.. ifall att.. (så man ska veta vilka som hör ihop även om den tappar etiketterna och locken blir ihopblandade..)

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Om jag fyller på med andra saker i tunnan, så sätter jag fler lappar på locket..

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Sedan gjorde jag som så att jag har ett litet anteckningsblock... där jag sätter matchande etiketter...dvs jag sätter en etikett med "tunna x" även där.. och under den så sätter jag likadana etiketter för innehållet i just den tunnan.. (man behöver ju inte ha etiketter hehe, jag bara nyttjar min etikettskrivare)
Bara för att jag också är lite glömsk och förvirrad... och man inte vet hur framtiden ser ut rent teknikmässigt/informationsmässigt.. så satte jag dit ett par "hur man tillagar" i mitt lilla anteckningsblock (på sidan med den tunna som "receptet" berörde..)

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Som på min bild.. två olika sorters bulgur ska in i "den" tunnan..
Sen lite datum.. år.. så man vet 👍
(maken uttryckte sig såhär när jag visade.. "Jag vet inte om jag ska vara jävligt imponerad eller rädd.." hahahaha)
PREMIÄRTESTNING AV NYA
VACCUMFÖRPACKAREN!
Först ut att testas att förpacka blev ris och bulgur 😊
En sådan ska packas om i ny vaccumförseglad påse..
Hade"färdiga plastpåsar" att använda (som jag köpte tillsammans med min nya maskin) och hälla över bulguren/riset i..
Fyllde påsen med den mängden jag ville ha.. stoppade i en av mina syreabsorbenter "mitt i smeten" (trycktes ner lite till efter bilden togs.. så den täcktes av bulguren)
Sen in i maskinen..
Sicken stenklump det blev alltså!
Hoho.. riktigt fascinerande och kul (jaja.. jag kanske är lättroad..). Slurp sa det när all luft sögs ut.. och allt blev väldigt kompakt och välpackat!
Tankar om maskinen:
Det tog lite tid för maskinen, vet inte om det egentligen är längre än för andra maskiner.. men ja.. det kändes som det tog lite tid när man stod där och väntade på hela proceduren.. (den suger ut och förseglar "på samma knapptryckning" ..och båda moment krävde lite väntetid..).
Dock gick det väldigt smidigt och smärtfritt.. inga som helst problem och min maskin förseglar "två" remsor.. ifall den ena skulle gå sönder.. ja då finns en extra 👍 (lärde mig det efter en stund, förklaring nedan..)
Sedan valde jag att skriva med en permanent markerpenna på plastkanten.. vad det var i påsen och dagens datum. Så man vet i framtiden..
(den observante ser att jag har fyra förseglingar på bilden - vilket är väl lite overkill.. men jag hade sett på klippen och hört rekommendationerna att göra just dubbla förseglingar.. ifall en av dem "gick sönder".. så jag gjorde helt sonika det.. tills jag insåg att min maskin gjorde dubbla automatiskt.. hehe)
Så här blev det... dagens "skörd" hmm.. arbete?
9 kg basmatiris och 4 kg bulgur (2 grov + 2 mellan)
More is to come... (listan är lång)
MEN ATT
BUNKRA
KOSTAR JU OCKSÅ!
Det är ju ganska dyrt och köpa mat (och saker) idag.. så man får ta det (inköpen) lite pö om pö.. i förstahand prioriteras det som är på REA "nu" att köpas.. (medan det faktiskt är rea hehe..)
Som de där två säckarna basmatiris som vi köpte.. de såldes på lidl (för ett par veckor sedan) till ett bra pris.. och för en gångs skulle fick vi tag på det (brukar vara slut när vi kommer dit för o handla) och köpte då två säckar och nu är de vaccumpackade..
Bulguren var på rea förra veckan på Willys.. fick inte tag på någon "finmald" men lyckades få tag på "grov" och "mellan".. så då inhandlades just de..
Som sagt.. ett steg i taget
👍
VACCUMFÖRPACKAREN!
Först ut att testas att förpacka blev ris och bulgur 😊

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
En sådan ska packas om i ny vaccumförseglad påse..

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Hade"färdiga plastpåsar" att använda (som jag köpte tillsammans med min nya maskin) och hälla över bulguren/riset i..

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Fyllde påsen med den mängden jag ville ha.. stoppade i en av mina syreabsorbenter "mitt i smeten" (trycktes ner lite till efter bilden togs.. så den täcktes av bulguren)
Sen in i maskinen..

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Sicken stenklump det blev alltså!
Hoho.. riktigt fascinerande och kul (jaja.. jag kanske är lättroad..). Slurp sa det när all luft sögs ut.. och allt blev väldigt kompakt och välpackat!
Tankar om maskinen:
Det tog lite tid för maskinen, vet inte om det egentligen är längre än för andra maskiner.. men ja.. det kändes som det tog lite tid när man stod där och väntade på hela proceduren.. (den suger ut och förseglar "på samma knapptryckning" ..och båda moment krävde lite väntetid..).
Dock gick det väldigt smidigt och smärtfritt.. inga som helst problem och min maskin förseglar "två" remsor.. ifall den ena skulle gå sönder.. ja då finns en extra 👍 (lärde mig det efter en stund, förklaring nedan..)

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Sedan valde jag att skriva med en permanent markerpenna på plastkanten.. vad det var i påsen och dagens datum. Så man vet i framtiden..
(den observante ser att jag har fyra förseglingar på bilden - vilket är väl lite overkill.. men jag hade sett på klippen och hört rekommendationerna att göra just dubbla förseglingar.. ifall en av dem "gick sönder".. så jag gjorde helt sonika det.. tills jag insåg att min maskin gjorde dubbla automatiskt.. hehe)

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Så här blev det... dagens "skörd" hmm.. arbete?
9 kg basmatiris och 4 kg bulgur (2 grov + 2 mellan)
More is to come... (listan är lång)
MEN ATT
BUNKRA
KOSTAR JU OCKSÅ!
Det är ju ganska dyrt och köpa mat (och saker) idag.. så man får ta det (inköpen) lite pö om pö.. i förstahand prioriteras det som är på REA "nu" att köpas.. (medan det faktiskt är rea hehe..)
Som de där två säckarna basmatiris som vi köpte.. de såldes på lidl (för ett par veckor sedan) till ett bra pris.. och för en gångs skulle fick vi tag på det (brukar vara slut när vi kommer dit för o handla) och köpte då två säckar och nu är de vaccumpackade..
Bulguren var på rea förra veckan på Willys.. fick inte tag på någon "finmald" men lyckades få tag på "grov" och "mellan".. så då inhandlades just de..
Som sagt.. ett steg i taget
Rolig tråd!
Angående syreabsorbenter så skulle jag aldrig rekommendera att köpa några som inte kommer med en indikator. Dessa indikatorer är ofta en liten blå/lila papperscirkel på 6 mm som byter färg beroende på om den är i kontakt med syre eller inte. På så sätt vet man om absorbenterna är mättade eller inte.
Man lagrar ju livsmedel för att man värderar redundans, så då känns det också självklart att kasta i 2-3 st även om det kanske räcker med 1. De är ju trots allt relativt billiga också 😉
Hade jag vart i din sits hade jag nog även stoppat det vakuumförpackade i mylarpåsar för lite extra skydd mot ljus och skav 🤓
Angående syreabsorbenter så skulle jag aldrig rekommendera att köpa några som inte kommer med en indikator. Dessa indikatorer är ofta en liten blå/lila papperscirkel på 6 mm som byter färg beroende på om den är i kontakt med syre eller inte. På så sätt vet man om absorbenterna är mättade eller inte.
Man lagrar ju livsmedel för att man värderar redundans, så då känns det också självklart att kasta i 2-3 st även om det kanske räcker med 1. De är ju trots allt relativt billiga också 😉
Hade jag vart i din sits hade jag nog även stoppat det vakuumförpackade i mylarpåsar för lite extra skydd mot ljus och skav 🤓
Finns det sådana ocksåLoweW skrev:
Rolig tråd!
Angående syreabsorbenter så skulle jag aldrig rekommendera att köpa några som inte kommer med en indikator. Dessa indikatorer är ofta en liten blå/lila papperscirkel på 6 mm som byter färg beroende på om den är i kontakt med syre eller inte. På så sätt vet man om absorbenterna är mättade eller inte.
Man lagrar ju livsmedel för att man värderar redundans, så då känns det också självklart att kasta i 2-3 st även om det kanske räcker med 1. De är ju trots allt relativt billiga också 😉
Hade jag vart i din sits hade jag nog även stoppat det vakuumförpackade i mylarpåsar för lite extra skydd mot ljus och skav 🤓
Coolt.. dessa har jag missat helt! Både på affärerna och i de (främst amerikanska) prepperklippen jag kikat på. Måste googla och iaf se hur sådana ser ut
De/syreabsorbenterna var inte fullt lika billiga om man ville ha dem "individuellt paketerade".. men i det stora hela är det ju ingen kostnad.. speciellt inte över 20-30 år hehe.. men med det sagt tror jag fortfarande att med tanke på vad jag (än så länge paketerat) så var/är 1 st lämplig... till storleken av påse jag gjort så att säga
Men måste helt klart kika på en sån där med indikator.. lät lite kul/intressant/häftigt..
Mylarpåsar ligger på inköpslistan redan 👍
Kanske inte för det redan packade 🤔.. men för det som ska packas framöver! Som jag uppfattat det är de snäppet "tjockare" i plasten.. och således lite tåligare mot vassa kanter (både inne i och utanför påsen..)
Mina vaccumförpackningar förvaras i hinkar och i mörker.. (väl på sin lagringsplats).. kollade på svarta hinkar först, men insåg att det inte spelade nån roll då de kommer stå på hyllor i en källare och man kan ha ett skynke för (som extra skydd mot lampan som några gånger i månaden kanske tänds).
I början på 2024 så köptes det in ett set med gjutjärnsgrejer... så att vi skulle kunna använda öppen eld (bland annat) till att värma upp och tillaga olika sorters mat om det krävdes.
Det är inte alltid "krig" som oroar en i livet, utan liksom omständigheterna man inte själv rår på! Dessa saker kan få en att tänka till lite extra när de händer.. exempel på annat än krig.. är pandemier/sjukdomar, stormar/väderproblem, elavbrott, insnöning .. - sådana saker som kan sätta en lite på pottkanten (så att säga)...
Tack och lov har vi varit förskonade från stora problem (även om saker och ting sker..) men.. ja, de får en att tänka till en gång extra i alla fall!
Vi insåg att om vi inte hade el - så hade vi inte utrustning som klarade av att vara på grillar / brasor / gasol / öppen eld.. (dvs lite problem med att få annan middag än att grilla korv på en pinne..) och jag tyckte att det var inte hållbart härute på landet!
SÅÅÅÅÅ.. jag köpte en födelsedagspresent till mig själv..
En jättecool stor trälåda!
Nyfunnet favoritställe.. även om jag beställde det då genom Amazon och ett tradingföretag..
Ja den hade såklart också ett innehåll.. 😉
Som Amazons översättning säger:
"10-delat set med trälåda, holländsk ugn, våffeljärn, kastrull, grillplatta, stapelgaller, underlägg, locklyftare och ringrengörare"
Stämmer väl ganska bra.. en holländsk ugn (dutch oven):
.. är en stor gjutjärnsgryta.. användbar till mycket, både mat och bakning.. (tänkte bara tala om det då jag själv undrade...)
Lite annat som fanns i lådan..
Våffeljärn.. också mycket användningsbart som "mack-grill"..
Mindre kastrull med lock..
Fanns också ett vändbart stekbord (faktiskt likadant som det vi hade köpt till grillen).. en stekpanna och lite smått och gott.
Kikade nu och det kitet (och andra större/annorlunda) säljs fortfarande via Amazon.. så jag bifogar en länk längst ner till sidan
JAG ÄLSKAR gjutjärn så jag blev helt kär när min lilla låda anlände.. och jag ville köpa massa mer grejer hehe - bara och ha som dekoration (jag har ju redan ljuskronor, ljusstakar osv ...)
Men iaf så saknades det några mindre "grillvänliga" uppläggningsfat.. så det tog jag och beställde i efterhand också!
Ett 6-pack små minifat.. från samma ställe!
Väldigt tjusiga.. men tyvärr lite för små för det jag tänkt använda dem till! De kommer funka utmärkt till annat.. men som sagt för litet för att servera en mini-potatisgratäng i (enligt mig).. och som uppläggning till ett buffebord.. ja.. då får man plats med en 7 cm squashbit.. eller två medelstora tomater typ..
Hittade en bild där man kan urskilja min hand lite OCH skålen.. för att få lite mer uppfattning över den faktiska storleken (jag har inte överdrivet stora händer..)
Jag kommer komplettera med mer från just BBQ-Toro.. som sagt ny favorit.. och de har mer/andra fat och skålar att välja på..
- - - - - - - - - - - -
EXTRA INFO:
- - - - - - - - - - - -
Länk till setet jag köpte på Amazon (eller ja, iaf likvärdigt):
Kostade runt 1000-lappen - lilla setet ligger prismässigt däromkring nu med.
BBQ-Toro Dutch oven set I trälåda
Det är inte alltid "krig" som oroar en i livet, utan liksom omständigheterna man inte själv rår på! Dessa saker kan få en att tänka till lite extra när de händer.. exempel på annat än krig.. är pandemier/sjukdomar, stormar/väderproblem, elavbrott, insnöning .. - sådana saker som kan sätta en lite på pottkanten (så att säga)...
Tack och lov har vi varit förskonade från stora problem (även om saker och ting sker..) men.. ja, de får en att tänka till en gång extra i alla fall!
Vi insåg att om vi inte hade el - så hade vi inte utrustning som klarade av att vara på grillar / brasor / gasol / öppen eld.. (dvs lite problem med att få annan middag än att grilla korv på en pinne..) och jag tyckte att det var inte hållbart härute på landet!
SÅÅÅÅÅ.. jag köpte en födelsedagspresent till mig själv..
En jättecool stor trälåda!
Nyfunnet favoritställe.. även om jag beställde det då genom Amazon och ett tradingföretag..

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Ja den hade såklart också ett innehåll.. 😉

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Som Amazons översättning säger:
"10-delat set med trälåda, holländsk ugn, våffeljärn, kastrull, grillplatta, stapelgaller, underlägg, locklyftare och ringrengörare"
Stämmer väl ganska bra.. en holländsk ugn (dutch oven):

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
.. är en stor gjutjärnsgryta.. användbar till mycket, både mat och bakning.. (tänkte bara tala om det då jag själv undrade...)
Lite annat som fanns i lådan..

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Våffeljärn.. också mycket användningsbart som "mack-grill"..

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Mindre kastrull med lock..
Fanns också ett vändbart stekbord (faktiskt likadant som det vi hade köpt till grillen).. en stekpanna och lite smått och gott.
Kikade nu och det kitet (och andra större/annorlunda) säljs fortfarande via Amazon.. så jag bifogar en länk längst ner till sidan
JAG ÄLSKAR gjutjärn så jag blev helt kär när min lilla låda anlände.. och jag ville köpa massa mer grejer hehe - bara och ha som dekoration (jag har ju redan ljuskronor, ljusstakar osv ...)
Men iaf så saknades det några mindre "grillvänliga" uppläggningsfat.. så det tog jag och beställde i efterhand också!

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Ett 6-pack små minifat.. från samma ställe!

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Väldigt tjusiga.. men tyvärr lite för små för det jag tänkt använda dem till! De kommer funka utmärkt till annat.. men som sagt för litet för att servera en mini-potatisgratäng i (enligt mig).. och som uppläggning till ett buffebord.. ja.. då får man plats med en 7 cm squashbit.. eller två medelstora tomater typ..

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Hittade en bild där man kan urskilja min hand lite OCH skålen.. för att få lite mer uppfattning över den faktiska storleken (jag har inte överdrivet stora händer..)
Jag kommer komplettera med mer från just BBQ-Toro.. som sagt ny favorit.. och de har mer/andra fat och skålar att välja på..
- - - - - - - - - - - -
EXTRA INFO:
- - - - - - - - - - - -
Länk till setet jag köpte på Amazon (eller ja, iaf likvärdigt):
Kostade runt 1000-lappen - lilla setet ligger prismässigt däromkring nu med.
BBQ-Toro Dutch oven set I trälåda
Klicka här för att svara