281 169 lĂ€st · 450 svar
281k lÀst
450 svar
Pizzaugn med gymboll (pilates) som gjutform
Hej!Clas Ohlson skrev:Hej! FÄr man frÄga hur det gick för dig? StÄr i startgroparna att pÄbörja exakt samma projekt i veckan. Har ocksÄ funderat mkt pÄ val av cement. Har ocksÄ noterat att killarna pÄ Lilla Napoli kör vanlig cement. Klarar innertaket den tempen med vanlig cement assÄ? Har ocksÄ hört att skiten kan spricka vid röret pga att röret expanderar. Har du haft problem med sprickor?
Den har hÄllit ihop bra, Àr lite oroad över en urgröpning i innertaket men ser inte ut att utveckla sig. AngÄende röret Àr det inga problem sÄ lÀnge du gör mer plats för röret sÄ det har rum att expandera. Mitt största tips Àr att du packar varje lager av perlitcement med exempelvis en spade, sÄ noggrant och mycket du kan.
M Maltevic skrev:Glömde fota inplastningen, maskeringtejp pÄ masonitskivan samt första och andra lagret perlite med hönsnÀt emellan. Men nu torkar den med blöta handdukar pÄ.
AnvÀnt 1:4 (cement/perlite). Cementen Àr vanlig "byggcement", en blÄ sÀck som kostar runt 80-100kr och vÀger 25kg. Ingen eldfast variant alltsÄ.
Nu Àr planen att den ska torka under blöt handduk en dag till och sen under vanlig pressening i ungefÀr en vecka. Hoppas den inte spricker sen nÀr jag ska lyfta av den.
Tack för tips. Hur lÄng torktid körde du för golv respektive kupol?M Maltevic skrev:Hej!
Den har hÄllit ihop bra, Àr lite oroad över en urgröpning i innertaket men ser inte ut att utveckla sig. AngÄende röret Àr det inga problem sÄ lÀnge du gör mer plats för röret sÄ det har rum att expandera. Mitt största tips Àr att du packar varje lager av perlitcement med exempelvis en spade, sÄ noggrant och mycket du kan.
Kör du biscottisten? Funderar pÄ hur tjock sten man behöver egentligen. De kör vÀl 33mm pÄ sin. En proffsugn 60mm enligt Lilla Napoli-killarna va. TÀnker om 25mm skulle rÀcka för en annan amatör som bara lagar typ 10 pizzor per bak och har ett helt annat tempo Àn proffs. Tips ang sten?
Hej!Clas Ohlson skrev:Tack för tips. Hur lÄng torktid körde du för golv respektive kupol?
Kör du biscottisten? Funderar pÄ hur tjock sten man behöver egentligen. De kör vÀl 33mm pÄ sin. En proffsugn 60mm enligt Lilla Napoli-killarna va. TÀnker om 25mm skulle rÀcka för en annan amatör som bara lagar typ 10 pizzor per bak och har ett helt annat tempo Àn proffs. Tips ang sten?
Kul att du skall bygga en ugn. Ett jÀkla slit, men samtidigt vÀldigt roligt. Tyckte jag.
Jag köpte biscottisten frĂ„n Forno Stenungnar i Ăngelholm. 40 mm tjocka. Lite dyra men de funkar vĂ€ldigt bra. Framför allt kostar frakten saffran om man inte bor relativt nĂ€ra och kan hĂ€mta sjĂ€lv.
10 cm perlit/cement under och plattorna vilar i en bÀdd av sand.
Nice! Tack för tips đgazzton skrev:Hej!
Kul att du skall bygga en ugn. Ett jÀkla slit, men samtidigt vÀldigt roligt. Tyckte jag.
Jag köpte biscottisten frĂ„n Forno Stenungnar i Ăngelholm. 40 mm tjocka. Lite dyra men de funkar vĂ€ldigt bra. Framför allt kostar frakten saffran om man inte bor relativt nĂ€ra och kan hĂ€mta sjĂ€lv.
10 cm perlit/cement under och plattorna vilar i en bÀdd av sand.
Kupolen, fyra veckor utomhus i junivÀder. Golvet lÀt jag nog bara torka i en vecka dÄ det ÀndÄ inte riktigt kommer utsÀttas för vÀrme pÄ samma sÀtt som kupolen.Clas Ohlson skrev:Tack för tips. Hur lÄng torktid körde du för golv respektive kupol?
Kör du biscottisten? Funderar pÄ hur tjock sten man behöver egentligen. De kör vÀl 33mm pÄ sin. En proffsugn 60mm enligt Lilla Napoli-killarna va. TÀnker om 25mm skulle rÀcka för en annan amatör som bara lagar typ 10 pizzor per bak och har ett helt annat tempo Àn proffs. Tips ang sten?
Ăr det en springa vid skorstensöppningen och röret?M Maltevic skrev:Hej!
Den har hÄllit ihop bra, Àr lite oroad över en urgröpning i innertaket men ser inte ut att utveckla sig. AngÄende röret Àr det inga problem sÄ lÀnge du gör mer plats för röret sÄ det har rum att expandera. Mitt största tips Àr att du packar varje lager av perlitcement med exempelvis en spade, sÄ noggrant och mycket du kan.
Det behöver vara en springa mellan gjutgods och metallrör. Metallen expanderar (mer) vid temperaturhöjning och sprÀcker annars gjutgodset.S Steffe Steffen skrev:
Vid gjutningen av min ugn anvÀnde jag rökröret som "plugg" med en bit kartong virat runt.
Och hur fÀster man röret nÀr ugnen Àr kall? SÄg nÄn bild tidigare att man vikt ut nÄgra kanter men borde ju finnas andra sÀtt.gazzton skrev:
Jag gjorde en avsats som metallröret stÄr pÄ med sin botten. HÄldiametern i avsatsen Àr nÄgra millimeter mindre Àn röret. Det gjutna röret Àr ca 30 cm lÄngt/högt vilket Àr tillrÀckligt för att ge rökröret stadga nÀr jag trycker det pÄ plats.S Steffe Steffen skrev:
Skulle du vilja dela med dej av bilder pÄ det?gazzton skrev:
https://www.byggahus.se/forum/threads/pizzaugn-med-gymboll-pilates-som-gjutform.301984/post-5131787S Steffe Steffen skrev:
Jag kan ta nÄgra bilder i eftermiddag nÀr jag kommit hem.
Klockrena bilder och videon var kanon! Stort tack!
Hur exakt mycket större Àr hÄlet för du trycker in röret? Antar att man inte vill ha det för tajt (sprickor)men inte heller för löst(baksug?)?
Fint bygge!
Hur exakt mycket större Àr hÄlet för du trycker in röret? Antar att man inte vill ha det för tajt (sprickor)men inte heller för löst(baksug?)?
Fint bygge!
SvÄrt att sÀga. 1 mm gods i rökröret sÄ det Àr ganska flexigt. DÀrav Àr hÄlet i det gjutna röret inte perfekt cirkulÀrt. Kartongen jag anvÀnde som spalt var ca 2 mm tjock.S Steffe Steffen skrev: