84 763 läst · 1 083 svar
85k läst
1,1k svar
Och där rök 60-öringen!
Mats-S
Byggveteran
· Sollentuna
· 2 794 inlägg
Mats-S
Byggveteran
- Sollentuna
- 2 794 inlägg
Helt rätt, solelen ska bära sina egna kostnader nu, det har subventionerats klart nu, massa subeventioner snedvrider hela marknaden.[/QUOTE]mnils skrev:
Mjo men eftersom dygnsmedeltemperaturen över ett år är högre behövs mindre energi till uppvärmning, vilket i sin tur ger bättre förutsättningar att kunna köra helt offgridNissens skrev:
Nissens: Jobbar du på att missförstå, eller har du så svårt att förstå?
Med tanke på dina svårigheter att förstå enkla saker så känns det som en märklig kommentar.D Daniel 109 skrev:
Jag kopplade kylanläggningar till kyl/frys eftersom det är där jag kommer i kontakt med kylanläggningar.
AC kan man säkert kalla kylanläggningar, dock kallar nog de flesta dom för AC…
Men visst går AC något mer på dagarna än på nätter i varmare länder, men de går dygnet runt där också, det vet alla som bott där.
Tror knappast att solenergi funkar tillräckligt bra där heller.
Ja, det lär korrelera ganska utmärkt.R roke skrev:
När det är soligt är det oftast lite varmare. Och är det väldigt soligt och varmt ger solpanelerna mer el samtidigt om AC drar mer.
Även poolvärmning lär korrelera väl med solel.
Flödesbatterier är mer optimala för lagring någon vecka.spikplanka skrev:Kanske en bättre batterilösning på ingående?
gp.se: Göteborgsstartup först i Sverige med ”megabatterier” (2024-09-22)
"Just nu pågår ett samarbete mellan Rivus och ingenjörsföretaget Bengt Dahlgren AB som går ut på att installera Sveriges första organiska flödesbatteri i pilotskala på HSB Living Lab vid Chalmers."
"De över sex miljoner kronor som kom från investerare ifjol börjar ta slut, och nästa år behöver Rivus få in ytterligare tiotals miljoner kronor för att kunna fortsätta med sin storsatsning."
"där skalbarheten som redoxflowbatterier (flödesbatterier), vilket Rivus metallfria batterier är en variant av, erbjuder en stor fördel, säger han till GP."
"Tekniken med organiska flödesbatterier bygger på vattenbaserade organiska elektrolyter tillverkade av billiga och lättillgängliga råvaror som aceton, ammoniak och naftalen. Lösningen är kostnadseffektiv – runt 60 procent billigare"
"Den är miljövänlig, brandsäker och har lång livslängd. Innovationen har redan testats i en 1 kWh-prototyp i Rivus Batteries labb med gott resultat, och en 10–20 kWh-version på HSB Living Lab ska testas i verklig skala i slutet på 2024.
Rivus Batteries planerar även att installera en större anläggning på 40-100 kWh hos ett fastighetsbolag i Göteborg därefter."
De drar effekt hela tiden så de är inte optimala för säsongslagring.
Och de har inte så hög uteffekt så de är inte optimala för korttidslagring med hög uteffekt.
Men för att jämna ut produktion från vindkraft lär de passa utmärkt.
Mycket aktiviteter på lagringssidan nuförtiden.
Ett problem dock är ju om staten bötfäller dom med att ta elskatt på el dom köper och säljer igen. Då blir det sämre lönsamhet, och ointressant att implementera.
Mja, finns det någon som trodde att "tillräckligt länge" betydde någon annat än att självurladdningen inte fick vara för stor?P pmd skrev:
Nja, det får inte ha för stor självurladdning. Så länge det är uppfyllt så lagrar batteriet "tillräcklig länge".P pmd skrev:
Nja, det är det i sig om självurladdningen är stor. Är det bara 10% kvar efter självurladdningen så måste du ha 10 ggr så mycket batterier.P pmd skrev:
Det är självurladdningen som har betydelse för "tillräckligt länge".
----------------------------------
För den som vill lagra en viss mängd energi så blir det dock en fråga om kostnad, volym och vikt.
Men det är en helt annan fråga.
Förlåt min otydlighet. När jag skrev:
Jag tänkte mer på komfortkyla typ luftkonditionering mm. Men det kan ju kanske också finnas annan typ av kyla där behovet ökar när solen öser ner.
På de ställena borde ju solceller inte vara ett jättedåligt alternativ. Kanske.
så tänkte jag inte på kyl/frysskåp, i första hand.R roke skrev:
Jag tänkte mer på komfortkyla typ luftkonditionering mm. Men det kan ju kanske också finnas annan typ av kyla där behovet ökar när solen öser ner.
På de ställena borde ju solceller inte vara ett jättedåligt alternativ. Kanske.
Om man inte kör kylanläggningen på natten kanske, men det är nog rätt ovanligt att man inte gör det.R roke skrev:Förlåt min otydlighet. När jag skrev:
så tänkte jag inte på kyl/frysskåp, i första hand.
Jag tänkte mer på komfortkyla typ luftkonditionering mm. Men det kan ju kanske också finnas annan typ av kyla där behovet ökar när solen öser ner.
På de ställena borde ju solceller inte vara ett jättedåligt alternativ. Kanske.
Som vanligt hamnar dessa diskussioner i känslomässigt svammel, det är inte så stor skillnad på vår (Sveriges) förbrukning sommar och vinter, dessutom passas det på att göra underhåll på sommaren så visst behövs det elproduktion året runt, det är alltså inte bara en vintersport.D daVinci skrev: