85 892 läst · 1 083 svar
86k läst
1,1k svar
Och där rök 60-öringen!
Som jag skrev tidigare, jag slipper inte alkoholskatt för den öl jag köper om jag säljer sprit. Det finns ingen kvittning där. Varför skulle denna skatt kvittas?D daVinci skrev:Jo, det är det som är det flagranta brottet mot systemprinciperna som skattesystemet är byggt på.
Detta är ungefär som att man säger att de mellan 18-25 kör vänstertrafik. Med skillnaden att här förstår ungefär alla vilket vansinne godtycket innebär.
Ja, och inte för min nettoförbrukning. Vilket är det som skall beskattas.
Den här dubbelbeskattningen är ett effektivt sätt att döda lagring av energi. Men lägger böter på 60 öre/kWh för de som vill platta ut priskurvan.
Medlem
· Sverige
· 5 383 inlägg
Har du en produktionsanläggning för din ölbusiness? Grejen är att alla solcellsproducenter har detta, och man slapp momsavräkningsvevan pga en pragmatisk lösning via" 60-öringen".
Det stämmer att elproducenter inte betalar elskatt för elen som produktionsanläggningen behöver. Men din privata konsumtion är knappast en förbrukning som kan kopplas till elproduktionen. Precis som en egenföretagare inte kan dra av momsen på sin privata konsumtion mot firmans moms.
I tillägg till vad @Daniel 109 skriver så är dessutom inte momsen på 60 öre, den var från början tänkt att täcka både moms och el skatten, där den senare är en punktskatt.H Harald Blåtumme skrev:
Privata batterier till solcellsanläggningar har stora samhällskostnader samtidigt som den privata nyttan är nästan noll.AlfaHannes skrev:
Först betalar staten subventioner för inköpet. Därefter är den primära användningen att ladda dagtid och konsumera nattetid för att slippa betala skatt på inköpt el. Alltså minskad inkomst för staten.
Resultatet är alltså att hela batteriets kostnad betalas av staten, dels genom bidrag och dels genom minskade skatteintäkter.
Snälla, säg mig gärna hur jag tänkt fel. Jag vill helst att verkligheten inte ser ut så här.
SVK hade för några år sedan en kostnad för stödtjänster på under en miljard per år. 2023 var kostnaden ca 6 miljarder. Budget för 2024 är ca 8 miljarder. Så det finns visst någon som betalar för diverse stabiliserande åtgärder, ibland förmodligen även för att just spilla vatten. Kopplingen till just lågt elpris på dagen före marknaden är som du skriver inte självklar. Däremot är kopplingen självklar till nedlagd planerbar kärnkraft som ersatts av intermittent kraft.D Daniel 109 skrev:
Utan att göra en räkneövning så kommer egen elproduktionen i kombination med batterier fortsatt att vara en försäkring mot potentiellt högre energipriser sommartid.
Lägg sedan till att batteri kan minska effekttopparna och därmed minska effektavgiften i elnätstariffen som är på intåg.
Lägg sedan till att batteri kan minska effekttopparna och därmed minska effektavgiften i elnätstariffen som är på intåg.
Det är, beroende på var man bor, bra dagtid, då elpriset oftast är högre, alla månader utom en.D DBre skrev:
Batterier kostar från 1kr/kWh och uppåt efter bidrag. Skall man vara nogräknad så kan dessutom inte hela batteriets energi användas, utan bara 70% av den kapacitet de skyltar med. Detta ger priser på runt 1,40mkr/kWh och laddcykel (räknat på batteriernas beräknade livslängd). Med alternativkostnader (tex ränta) så hamnar man snarare på 2kr/kWh. Om vi dessutom räknar på en laddcykel per dygn, vilket sällan är lönsamt -låt oss istället anta att det är lönsamt vartannat dygn, så hamnar vi ju på att batteriet vid 2kr/kWh har betalat sig efter ca 30 år.
Detta är inte en affär jag skulle ge mig in i...
Detta är inte en affär jag skulle ge mig in i...