28 259 läst · 401 svar
28k läst
401 svar
Nya lagen om återvinning av textilier
"Claes Sörmland" förstår du nu varför jag bara gör som jag blivit "tillsagd" och inte försöker lösa all världens problem i t.ex. Ecuador.
En eller två påsar per år till textilåterbruk/återvinning och sedan fokusera på det roliga i livet.😇
En eller två påsar per år till textilåterbruk/återvinning och sedan fokusera på det roliga i livet.😇
Claes Sörmland
Medlem
· Sörmland och stan
· 25 584 inlägg
Claes Sörmland
Medlem
- Sörmland och stan
- 25 584 inlägg
Vill du polemisera med @LarsEC så blanda inte in mig.A AndersS skrev:
Claes Sörmland
Medlem
· Sörmland och stan
· 25 584 inlägg
Claes Sörmland
Medlem
- Sörmland och stan
- 25 584 inlägg
Just nu verkar det ju inte alls gå att få ekonomi i textilåtervinning, inte ens när man börjar med en utmärkt konsumentsorterad fraktion som är inlämnad på H&M. Men sånt kan ju ändras, gratis fiberråvara, även en låggradig sådan borde ju gå att tjäna pengar på kan man tycka.
Sen är det så att om jag vill kasta mina kläder till förbränning eller insamling alternativt trasor så bedömer jag själv så länge jag äger de!U Ursidae skrev:Nä, så på tårna är de inte. Det är nog svårt att klämma in ett fack till så det får ju bli någon annan lösning isf. Är av den fast övertygelsen att man måste göra det lätt för folk. 2*4fack gör ju att det är i princip inget besvär att sortera det "vanliga", mest en vanesak. Dessutom så blir soporna generellt fräshare när inte allt blandas med matrester och kladd.
Förstår mig inte på de kommuner där man förväntas köra runt med vardagssopor. Förstår inte heller de boende som accepterar det...
Bor förresten just i Sandby.🙂
Om det är en trasa eller textil avfall jo de kan jag bedöma en trasa går i förbränning så är det skrivet o då blir mitt trasor efter jag har haft de under bilen alternativt farligt avfall.Alfredo skrev:
Ja det kan bli rörigt. Jag tror en ideell organisation som de flesta är idag i branschen: loppis återvinning av kläder kan eller för den delen inte vill lägga anbud i en upphandling. En kommun måste värdera hantering, vinster och antal arbetande för just den upphandlingen och de flesta i de ideella organisationerna är obetald arbetskraft och kan med det inte ingå i en upphandling.Claes Sörmland skrev:Jag gissar att de flesta kommuner löser det så att de även fortsättningsvis låter dessa organisationer ha boxar på olika håll i kommunen. Det ligger ju i kommunens intresse att kläder inte blir textilavfall som kommunen enligt författning är skyldig att samla in och ta hand om. Det är ju en rejäl kostnad.
Och vi fick ju veta i tråden att en secondhandbutik nu har problem med att det kommer in textilavfall istället för säljbar textil till butiken.
En möjlighet en kommun har är ju att utse några av de här hjälporganisationerna till kommunens textilavfallsentreprenör. Att de får rätt att samla upp textil mot att de också tar emot kommunens textilavfall i samma boxar. Kommunen kan ju efter en offentlig upphandling också betala dessa organisationer för denna hantering. De har ju redan färdiga pipelines för att sortera och göra sig av med textilavfallet så det skulle nog inte vara svårt för dem att helt ta över. Tyvärr tycks ju avfallet då hamna i Afrika och Indien som nedskräpning om man ska tro reportaget i tråden. Vi får se, det finns 290 kommuner så lösningarna kommer säkert att variera.
En lösning är givetvis att anställa personer i ett nytt AB, men då detta AB endast är till för en specifik upphandling och kanske förlorar nästa upphandling så är det ett risktagande i en förening.
Föreningen skulle givetvis kunna skapa en organisation som försöker vinna liknande upphandlingsr i fler kommuner, om nu fler kommuner väljer den lösningen med upphandling. Men det är miiljoninvesteringar och kanske inte riktigt syftet med en ideell organisation.
Att skänka kläder kanske också sjunker om det helt plötsligt är ett vinstdrivande AB som ska "få" textilier. Det som troligtvis kommer hända om nu en kommun väljer att skapa en utlysning och begära in anbud är att om det över huvudtaget kommer in några anbud att ett företag som endast sysslar med export av beg. kläder för försäljning lägger ett anbud.
Risken är då stor om nu detta inträffar att kommunen enligt den vunna upphandlinger ger det vinnande företaget ensamrätt till alla textilier. Det innebär att all textil till eventuella ideella organisationer stoppas. Det är praxis att den som vinner upphandlinger har ensamrätt, allt annars anses vara ett brott mot LOU och kan ge böter till både kommun och ideell organisation.
Sedan kan givetvis privatpersoner fortfarande skänka textilier direkt till en ideell organisation till deras lokal, om nu den lokala lagstiftningen sas inte begränsar det för privatpersoner. Andra "sopor" idag kan bara lämnas till den av kommun utsedd eller kommunens återvinningsplatser, all annan hantering kan leda till böter för privatperson och eventuellt företag utanför den upphandlingen. Så detta kan bli både intressant och rörigt.