53 637 läst · 818 svar
54k läst
818 svar
Nu höjer vi elpriserna igen efter ny EU-förordning
Det beror väl på. Det omtalade Kumbro vind är väl ett exempel på andra bevekelsegrunder - man tar förlusten i bolaget, men slipper ta kostnaden i sina förvaltningar som har ett fast pris från elbolaget.Z Zodde skrev:
Men om det främst gäller kommunala elbolag som säljer el till allmänheten så blir det förstås inte så stor skillnad mot privata bolag. Kanske på sin höjd lokala rabatter som Jämtkraft har.
Nu var det inte tveksamma interntransaktioner som åsyftades, för sånt håller även privata koncerner på med…K krfsm skrev:Det beror väl på. Det omtalade Kumbro vind är väl ett exempel på andra bevekelsegrunder - man tar förlusten i bolaget, men slipper ta kostnaden i sina förvaltningar som har ett fast pris från elbolaget.
Men om det främst gäller kommunala elbolag som säljer el till allmänheten så blir det förstås inte så stor skillnad mot privata bolag. Kanske på sin höjd lokala rabatter som Jämtkraft har.
Men att göra en poäng av att vi i Norden har till största delen offentligt ägd kraftproduktion jmf med t.ex. Tyskland å UK ser jag inte vitsen med. Det hade inte sett avgörande annorlunda ut om ägarstrukturen varit en helt annan.
Det kan jag iofs hålla med om. I fallet Vattenfall kan jag snarare tycka att det varit lite väl mycket "nu ska vi växa till ett europeiskt storbolag" i förhållande till att förse Sverige med el.Z Zodde skrev:
Egentligen den enda riktiga besvärligheten är väl att OKG ägs av några vars regering tycker att man inte ska hålla på med kärnkraft.
G
gone_fishing
Husägare
· Stockholm
· 2 913 inlägg
gone_fishing
Husägare
- Stockholm
- 2 913 inlägg
Självklart, och därför byggs inga nya reaktorer då det som det ser ut nu inte är lönsamt.K krfsm skrev:
Då det för några år sedan inte såg lönsamt ut är närmare sanningen. Nu har det kommit igång en hel del förstudier just för att det ser ut att kunna vara lönsamt.
Sverige är ett långt land. Därför är det sällan vindstilla i hela landet samtidigt, då det pga fysikaliska lagar alltid blåser i kanten på högtrycken. En bra spridning av vindkraft, inom landet och ute i vattnet, från norr till söder, kombinerat med utbyggnad av solcellsparker, och olika system för lagring av energi, värme, el, kommer att kapa topparna och höja lägstapriserna.G OMathson skrev:
Genom ökad digitalisering, där lagringssystemen blixtsnabbt kan växla mellan lagring och utmatning minskar även behovet av svängmassa, rotationskraft eller vad man nu vill kalla det. Ett flertal vattenkraftverk har fått både ökad effekt och snabbare växling med ny teknik, och det är ju redan idag vår största källa till reglerkraft.
Hur snabbt vattenkraft kan reglera beror mycket på tublängder. Ökar du effektuttaget på vattenkraft så minskar effekten något initialt. Så man har begränsningar i hur fort man kan reglera.