54 447 läst · 818 svar
54k läst
818 svar
Nu höjer vi elpriserna igen efter ny EU-förordning
De har en rejäl ledning till UK också.P paralun skrev:Jo och Norge har ju inget inflytande i EU men tvingas då följa EU's styrning via EU's myndighet ACER eftersom de skrivit på elhandelsavtalet som icke EU medlem. (länkarna i mitt förra inlägg)
Men mycket intressant att det nu "mullrar" i Norge och som då försörjer Danmark samt Tyskland med mycket stora mängder el när det inte blåser eller solen gått i moln.
Jo men den exporten är ju mer "hanterbar" till ett annat icke EU-land.D Daniel 109 skrev:
Sen att Politico gör det här till en toppnyhet ger dignitet eftersom de vet hur maktspelet funkar i Berlin och EU-Bryssel. Det brukar ta några dagar in svensk press vaknar men vi har ju fullt upp med annat.
https://www.politico.eu/
Spännande fortsättning, Tysklands Scholz är i Nigeria och förhandlar om gasleveranser.....
Vårt inflytande i EU är så marginellt att det kan kvitta.
Likafullt som Vattenfall kan exportera el till den som vill köpa bör vi kunna exportera rent dricksvatten och vad gäller vattnet sätter säljaren priset EU lägger sig inte i vilket pris Ramlösa tar för vattnet de exporterar, lika fritt som när Carlsberg sätter priset på sin öl.G OMathson skrev:
Jo men nu är det ju två lag som tampas.D Daniel 109 skrev:
Frankrikes kärnkraftsallians eller Tysklands röd-gröna. Donna Busch har inte tydligt berättat vilka vi tillhör??
Sen vet då båda lagen att Tyskland är den stora motorn inom EU inkl att vi själva är mycket beroende som underleverantörer till tysk industri så då får man ta det lugnt.
Men jag tycker bestämt att det närmar sig sammanbrott för Tyskland, jag postade tidigare om "Zeitwende" och Scholz-Habeck menar nu att vissa företag inkl jobb kanske måste offras?
Nej men inom EU finns det en större röd-grön röra. Tyskland, Belgien har det plus Danmark osv.F fribygg skrev:
Sen har vi då de mest hårdföra gröna i just Tyskland-Belgien...
(S) ser nu ut att vackla och Norge och Störe (S) tillhör då den här röd-gröna röran.
Det bästa som skulle kunna hända är en politisk harakiri som Löfven-MP i Sverige fast då i Tyskland.
Och vad ska vi sälja en kubik vatten för om den kostar 18kr per kubikmeter i sverige och inom EU är snittet 28kr kubikmetern?F fribygg skrev:
Det går ju att reglera genom långsiktiga bindande avtal. Då skulle t.ex. näringslivet våga satsa på t.ex. kärnkraft.F fribygg skrev:
Rent ekonomiskt skulle de då inte ta någon risk eftersom pengarna hamnar på kontot oavsett produktion eller inte.
Men tillgången kan ju så klart bli lidande ändå.
Jag undrar förresten hur långt man kommit i byggandet av de 10 nya reaktorer som sittande regering lovade skulle bli verklighet under mandatperioden?
Samma sak med den eller de reaktorer som ett tyskt företag skulle bygga i Oskarshamn med direktledning ner till Tyskland.J Jaggatagga skrev:
Varför skulle tyska produktionsanläggningar läggas på svensk mark?
Lika korkat som att utländska företag får fri tillgång till andra naturtillgångar i Sverige, ex.vis gruvnäringen.
Tja, vi har väl en premiumprodukt och man bör nog snarare satsa på prisnivån hos Evian och andra kända flaskvattenJ Jeppson skrev:
Baskraft från vatten och kärnkraft bör kanske vara betydligt dyrare en intermittent kraft som vind och sol.
När det blåser är det sällan så höga elpriser då tillgången på el brukar vara god, men i den stilla, mörka, kalla midvinternatten spelar det ju inte så stor roll hur många solceller eller hur många vindsnurror man byggt då de inte levererar när det behövs som bäst.
De regioner som lägger ner sin baskraft måste ju vara beredda att få betala mer för energin, i SE4 måste man ju räkna med ett högre spotpris efter Barsebäcksnedläggningarna. De länder som saknar baskraft eller valt att lägga ner den de hade får ju betala priset.
Jo men det är ju precis det som nu pågår inom EU-Bryssel inkl kärnkraft.A Arne_Planka skrev:Det går ju att reglera genom långsiktiga bindande avtal. Då skulle t.ex. näringslivet våga satsa på t.ex. kärnkraft.
Rent ekonomiskt skulle de då inte ta någon risk eftersom pengarna hamnar på kontot oavsett produktion eller inte.
Men tillgången kan ju så klart bli lidande ändå.
Jag undrar förresten hur långt man kommit i byggandet av de 10 nya reaktorer som sittande regering lovade skulle bli verklighet under mandatperioden?
Sen Donna Busch var ju rent patetisk innan hon förmodligen lärde sig hur det fungerar med överstatliga avtal inom EU. Inkl total utskällning av svenskt näringslivs ordförande Jacke. Men hon är ju bara en i den långa raden av inkompetenta energiministrar i Sverige.
Men nu måste EU ta sig samman annars är det nog kört eftersom både Kina och USA har färdiga energiplaner.