178 657 läst · 888 svar
179k läst
888 svar
Nu har jag bestridit elfakturan - så kan du också göra
Ja absolut, få har effektvakt. Och en förkrossande majoritet har samma uttagen effekt månad efter månad, eller åtminstone inom ett snävt intervall samma, förutom om man har elvärme. Då har man såklart högre på vintern.Z Zodde skrev:
Jo, det kan finnas ett egenvärde i att "skapa effekttoppar", och det är elbilsladdning. Laddning med hög effekt gör att det går åt mindre el för en laddning, speciellt på vintern då det kan göra väldigt stor skillnad, och man kan passa på att ladda bara de timmar när elen är billig, så dubbel besparing.
Du har uppenbarligen missförstått. Varför skulle det gå åt mindre el för att ladda en elbil om du samtidigt har ugnen och bastun på?!!??martin43 skrev:Ja absolut, få har effektvakt. Och en förkrossande majoritet har samma uttagen effekt månad efter månad, eller åtminstone inom ett snävt intervall samma, förutom om man har elvärme. Då har man såklart högre på vintern.
Jo, det kan finnas ett egenvärde i att "skapa effekttoppar", och det är elbilsladdning. Laddning med hög effekt gör att det går åt mindre el för en laddning, speciellt på vintern då det kan göra väldigt stor skillnad, och man kan passa på att ladda bara de timmar när elen är billig, så dubbel besparing.
Det har jag inte påstått.Z Zodde skrev:
Däremot går det åt mer energi att ladda en elbil väldigt sakta jämfört med att köra på 11 kW.
Om styrsystem, kylsystem, pumpar samt förluster i omvandlingen tar 500W och du laddar med enfas 6A hamnar bara 60% av energin i batteriet.
Om du istället laddar med 11 kW hamnar 95% i batteriet (snarare 90%, omvandlingsförlusterna ökar lite).
Det går alltså åt 50% (!!) mer el att ladda sakta.
Eftersom det tar så lång tid också hinner man inte bli färdig under de timmarna när elen är billig.
Är det dessutom kallt så att batteriet måste värmas, ja då laddas ingenting alls i början och då och då kommer laddningen stanna för att värma batteriet igen. Då går det inte åt 50% mer utan mkt mer än så. Bilen kan stå en hel natt o dra 1,2 kW utan att ha laddat ett skit.
1,2 kW är givetvis extremt exempel. Men samma gäller vid 2,2 3,6 eller 4,2kW, bara att det blir mindre och mindre dåligt ju närmare 11 kW man kommer.[/QUOTE]
Redigerat:
Det kan säkert skilja sig åt hur olika elbolag räknar.useless skrev:Välkommen till forumet. Om du tagit dig tid och iallafall läst första sidan i tråden så hade du sett att volymviktningen som anledning redan är utrett och klart.
Det finns inte data där för varje elbolags inköpsprofil. Enda sättet att syna siffrorna är att få elbolaget att lämna ut information om hur måna kWh dom har köpt in varje timme under månaden.
Mitt elbolag skriver att man använder timpriset från Nordpool och timvolymer från Svenska kraftnät för viktningen. Jag har prövat att göra viktningen både med volymer från Svenska kraftnät och från Nordpool. Resultaten skiljer sig marginellt åt och förklarar ungefär 2/3 av skillnaden mellan fakturerat pris och spotpris. En månad som december med höga fluktuerande priser blir skillnaden stor. Tidigare när skillnaden rört sig om bråkdelar av ören har jag inte brytt mig om hur dom gör volymviktningen. Nu tänker jag nog gå över till något bolag som utgår från spotpriset så man slipper det här problemet. Sedan tycker jag att de 5 senaste elbolagen jag haft (som haft låga priser) verkar ha satt i system att felfakturera (fel rabatter, fel påslag och fel spotpriset). Det har i alla fall löst sig efter lite mailväxling. Men det är ju lättare då om man kan hänvisa till ett spotpris som finns på nätet.Frågan är vad felfaktureringen beror på. Är det bara allmän inkompetens eller handlar det om principen går det så går det.
Mvh Olle E