12 726 läst · 149 svar
13k läst
149 svar
Nolla och jord på samma skena i centralen.
Müssli skrev:Jag kan hålla med om att vissa saker kan man trixa med själv även om det krävs behörighet för att utföra men att hålla på med extra jordfelsbrytare och flytta nollor i en central SKA man inte göra om man inte vet exakt vad man håller på med.
Ring en elektriker så löser han detta på en kvart plus restid.
Nu fattar jag. Stort tack för pedagogiskt och utförligt svar. Fan vad man lär sig från kunnigt folk på den här sidan. Hatten av.O Oldfart skrev:Ja, det är rätt och riktigt!
Neutralledaren och skyddsjord har samma elektriska potential och är sammankopplade någonstans i elsystemet. Elektriskt sett är de alltså samma sak och det går precis lika bra att koppla fas-nolla som att koppla fas-skyddsjord.
Att vi har två ledaren som elektrisk är samma sak är för att de är tänkta att ha olika funktion, det vill säga: användas på olika sätt. En apparat kopplas mellan fas-nolla och förbrukar då ström genom den kretsen. Skyddsjorden ansluts till apparatens skyddshölje med tanken att om det blir fel i apparaten så att höljet blir strömförande så resulterar det i sluten krets med fas-skyddsjord som omedelbart löser ut säkringen eftersom det inte finns något elektriskt motstånd och det blir "kortslutning" (största möjliga ström).
Om uppdelningen till neutralledare och skyddsjord sker utanför ditt hus så har man du 5-ledare (L1, L2, L3, N och PE) som matar huset. Om uppdelningen sker i huset så matas det med 4-ledare (L1, L2, L3 och PEN). Med en PEN-ledare så ansluts den till skenan för skyddsjord och sedan byglas den till neutralskenan. Uppdelningen sker då när du ansluter gruppledningarna, det vill säga de ledningar som går ut till dina vägguttag: Man drar en gulgrön ledare til PE-delen, och en blå ledare till N-delen.
Vid installation av jordfelsbrytare så finns det en oskyddad neutralledare innan jordfelsbrytaren och en skyddad neutralledare efter. Det innebär att om du installerar jordfelsbrytare i en central med PEN-matning så drar om en blå ledare från PE-skenan (den inkommande oskyddade N-ledaren), tar bort bygeln mellan PE- och N-delen och ansluter en blå ledare (utgående skyddade N-ledare) till N-skenan.
När man gör så blir alltså hela N-skenan skyddad av jordfelsbrytaren. Om man då vill lägga en gruppledning utanför jordfelsbrytaren måste man alltså ansluta neutralledaren till PE-skenan istället, alltså ansluta den på samma sätt som man anslöt jordfelsbrytaren direkt till PEN.
Om man då gör som gjorde och flyttar neutralledaren för en sådan grupp till neutralskenan (som är skyddad) går strömmen ut genom en oskyddad fas utan att passera jordfelsbrytaren och tillbaks genom jordfelsbrytaren. Eftersom jordfelsbrytaren är en summatransformator som mäter skillnaden mellan strömmen som går ut och den som kommer tillbaks kommer den att lösa omedelbart eftersom den bara mäter strömmen som kommer tillbaks i det fallet.
Det ser lite slarvigt ut med allt kladd med spritpenna? Kan du ta en bild på gruppförteckningen? Där kan man ofta få en känsla av vad det är för person som installerat...
Moderator
· Stockholm
· 53 086 inlägg
Du måste vara lite försiktig med "slumpartade" omkopplingar. Om du flyttar en nolla till "fel" nollplint. Så kommer någon av jordfelsbrytarna att lösa ut. Med risk att du får flytande nolla, som ger att du kan få 400V i vägguttag som hör till den gruppen.
Enligt ovan: När slog på lampan som jag hade testat att ansluta till det uttaget förut (när nollan var ansluten till neutralskenan, fast gruppen låg utanför jfb), så gick jfb och lampan blinkade. : flytande nolla?H hempularen skrev:
Ja, flyttar man nollan till nollskenan till en annan JFB, då löser denna JFB, men lite beroende på saker och ting kan det fortsätta vara ström i alla faser till den gruppen som man flyttat nollan.M Måke skrev:
Dvs nollan saknas plötsligt (saknar kontakt med PEN) och man får det vi kallar flytande nolla, vilket innebär en risk att något anslutet föremål får mycket högre spänning än 230V på sig.
Och ju mer komplicerad central/anläggning det är, desto större blir riskerna, särskilt om det även är inblandat matningar till avsäkrade undercentraler.