F FruNilsson skrev:
Tyvärr, det är säkert så att det är något fel i byggnaden som gör dig sjuk. Du ska så snart det går se dig om efter en ny arbetsplats. Snacket att "ingen annan" reagerar eller upplever något, så innebär det inte att de inte påverkas. Människor påverkas olika. Det handlar om dos, tid och individuell känslighet för de ämnen som man utsätts för i inomhusmiljön. Just ditt fall med golvet som misstänks har många liknande fall i förskolor, industribyggnader, polishus, ambulansgarage osv. Flytspackel är en elak historia men det finns även andra material som avger giftiga ämnen. Det kan i princip hända vad som när man utsätts för gifter; några blir upprepat förkylda, några får störning i det lymfatiska systemet, vilket jag nämner för att illustrera vad som syns/märks och det som inte syns/märks förrän det är för sent, som exempel.

Jag vill också varna för att företag, skolor sov, INTE gå på någon av alla de idiotiska enkäter som vissa "läkare" ägnar sig åt. De saknar kompetens och är bara ute efter att fylla på sina miljoner. Tilltron till de från Örebro har spridit sig under drygt 30 år och är orsak till mycket lidande, sjukdomar och att människor dött i förtid.

De som kan något om exponering för giftiga ämnen, "Slow & Low" att exponeras för små doser under lång tid som kan vara mer farligt än höga doser under kort tid, är toxikologer med breda kunskaper i medicinvetenskap mm, men de är sällsynta i Sverige. Hade jag varit i din situation hade jag tagit kontakt med personen i artikeln [länk]
som är en av få som kan hjälpa dig vidare. Förmodligen får du tipset att vända dit till Arbetsmiljöverket och Arbets- och miljömedicin nära din ort, som är gratis, och det är viktigt att det är arbetsmiljön som utreds, du och dina bekymmer är "bara" en indikation på att något är hälsofarligt. Se till att arbetsgivaren har dig korrekt försäkrad och att du ska kunna omplaceras direkt så snart misstankarna fått igång en utredning. Typ.

Det som är väsentligt för din egen del är att du skriver ner allt du minns; när du började märka eller misstänka. Hur du mår när du är hemma, utomhus osv. Hur snart du upplever att något är fel på jobbet; en kvart? Halv dag? Har du fått någon åkomma, från acne, eksem, diarré, harklingar, näsblod, magont, ledvärk, tryck över bröst eller njurar osv. Ta med allt som du inte hade "tidigare". Låt dig inte hindras av arbetsgivare eller kollegor. Ingen vill väl bli sjuk eller se dig drabbas. Alla bör ställa upp på dig, ingen mobbning får förekomma.
Tack för ett väldigt engagerat svar. Jag skall sammanfatta allt som jag kommer på, dels för att kunna presentera för läkare men också för att ha dokumenterat för framtiden. Skall läsa på i länken du skickade.
 
  • Gilla
FruNilsson
  • Laddar…
K kurlakarl skrev:
Speciellt lungmedicin är ofta hårt belastade tyvärr. Du kan ju också skriva en egenremiss, skulle tro att den accepteras.
Expeditionen på lungmedicin föreslog egenremiss men sköterskan på vårdcentralen trodde att den bara skulle komma i retur, att läkare ändå måste komma med detaljer för att remissen skulle hanteras så jag skall försöka komma till VC först och be dem remittera mej. Och även ge andra råd, ev tester, osv.
 
M mattias1343 skrev:
Kontakta ditt fack och be om hjälp, du kan även kontakta arbetsmiljöverket och be dom göra kontroller. Arbgivaren är SKYLDIG enligt arbetsmiljölagen, mer detaljerat står i AFS 2001:1 att utreda din arbetsmiljö. Han har ett ansvar att agera snabbt och kanske även låta dig jobba hemifrån tills det är utrett.
Grymt, tack för handfasta råd!
 
LaRy99 LaRy99 skrev:
Jag har haft liknande problem under flera år. Vissa rum kan jag bara vara i c:a 1 timme innan problemen börjar. I andra lokaler tar det 3-4 timmar innan jag börjar må dåligt. Då jag utsatts för det som orsakar problemen tar det någon timme i frisk luft innan jag börjar må bra igen. Jag har identifierat flera varor som jag måste undvika. T.ex. vissa nya datorer, vissa mattor som är tillverkade av polypropylen, läslampor, vissa vitmålade möbler, vissa nya vitvaror, banankartonger, vissa böcker och tidskrifter m.m. En udda upptäckt var att de visir som delades ut på företaget under Corona perioden gav symtom. I början hade jag bara problem på jobbet men efter något år började jag även få bekymmer hemma. På jobbet kan man inte själv bära runt på saker hur som helst men hemma går det lättare att prova sig fram. Flytta runt på möbler och andra saker. Därför har jag lyckats få en bra miljö hemma och om jag då skaffar något nytt så kan jag direkt konstatera om det blir problem eller inte. Jag har även lånat hem t.ex. en bildskärm från jobbet och konstaterat att den ger symtom. Då jag provat en annan, lite äldre, skärm har det fungerat bra. Från vårdcentral, Arbets och miljömedicin samt företagshälsovård har jag inte fått något stöd som har varit till hjälp för mig. Jag har fördelen att kunna arbeta från olika platser så jag försöker undvika att vara där jag får problem. Företagshälsovården gjorde lite mätningar på arbetsplatsen i ett tidigt skede men de gav inga användbara resultat. Utvärderingen skedde mot generella gränsvärden och mätningarna hade ingen direkt koppling till mitt problem. Jag har erbjudit att tillhandahålla material som jag har konstaterat att jag inte tål för kontroll. Men det har man inte varit intresserade av att undersöka. Vet inte vad du kan använda den här informationen till men........kanske något.
Usch, jag förstår verkligen hur du haft det. Har inte upplevt det på samma sätt men det är ändå bra med andras berättelser för ibland kan det vara någon liten detalj som man snappar upp som leder en vidare. Så tack för ditt stöd.
 
E eemeliie skrev:
Jag jobbade tidigare i ett kommunhus byggt på 70-talet där folk började få problem när de vistades på kontoret. Man testade att flytta runt de med problem till andra rum, andra delar av byggnaden och några fock evakueras till andra byggnader. Mätningar på luften gjordes och det man hittade var att lim från plastmattan släppte ifrån sig nät skot, samt att det var något med tryckimpregnerat trä i väggarna. Lösningen blev renovering av den hårdast drabbade korridoren och det gjorde saken lite bättre men eftersom inte hela huset renoverades mådde folk ändå inte helt bra.
Har även hört från andra som jobbat i hus från samma tid som har samma problem och det är tydligen väldigt vanligt förekommande problem. Det är svårdiagnostiserat och folk är olika känsliga för det vilket gör det ännu svårare att få bevis på att det är byggnaden som är problemet.

Jag själv fick problem endast en gång och det var i samband med att värmen slogs på på hösten. Så fort jag kom in på mitt kontor började ögonen och näsan rinna. Men det var bara en dag. Andra hade problem varje dag och fick till sist byta jobb, trots renoveringar. Så det är en lite svår nöt att knäcka och få ordning på men hoppas det löser sig för dig.
Tack så mycket. Jag skall börja med att få luften mätt och förhoppningsvis ger det ett svar. Skall även prata med läkare.
 
4774
W witten skrev:
Jag menade inte att du hade fel, ville bara informera om vad det var ni hade drabbats av 🙂
Hahaha jo det gjorde du 😂, med all rätt 😄. Så det är bara toppen att du läste och på en gång förstod att det skulle stå flytspackel och inte flytcement (det jag skrattar mest åt är att jag aldrig hört talas om att det ens finns något som heter flytcement 😉) . Skyller på att jag för tillfället endast har 2 fungerande hjärnceller 🙃
 
P
Jonatan79 Jonatan79 skrev:
Konstig bluff när det är välkänt bland många, tex min dotter som inte var vaccinerad…
Användningen av uttrycket "big pharma" är rätt avslöjande …
 
K Keeefan skrev:
Tack så mycket. Jag skall börja med att få luften mätt och förhoppningsvis ger det ett svar. Skall även prata med läkare.
Bara så att du vet: läkare vill aldrig bli indragna i såna här saker o utredningar. De vet att ”hus kan vara sjuka”, men det är inte deras sak, de ska utreda dig, skicka dig på div utredningar som sannolik inte kommer att ge någon diagnos, och så ska de behandla dina symtom. Förutsatt att det inte gått så långt att det blivit allvarligt alltså. Läkemedel kommer inte att ta bort det som finns på jobbet.

Anledningen till läkares hållning är att det saknas i deras utbildning. Det finns inte i deras litteratur på läkarutbildningen.
 
  • Gilla
LaRy99
  • Laddar…
Hej.
Jag vill tipsa dig om denna hemsida:

https://innemiljoochhalsa.nu/

Jag är själv sjuk i MCS och vet vad konsekvenserna kan bli.

Vistas inte i miljön som gör dig sjuk. Det är inte värt det.

(Ja, jag förstår att man måste försörja sig. Nej, jag har inte läst hela tråden, pga hjärndimma. Nej, jag har ingen koppling till sidan jag tipsar om. Nej, jag varken orkar eller vill diskutera min sjukdom här. Vill tipsa då jag inte önskar min värsta fiende att få ett liv som liknar mitt som det är nu.)
 
  • Gilla
Fannys och 1 till
  • Laddar…
Axelida Axelida skrev:
Hej.
Jag vill tipsa dig om denna hemsida:

[länk]

Jag är själv sjuk i MCS och vet vad konsekvenserna kan bli.

Vistas inte i miljön som gör dig sjuk. Det är inte värt det.

(Ja, jag förstår att man måste försörja sig. Nej, jag har inte läst hela tråden, pga hjärndimma. Nej, jag har ingen koppling till sidan jag tipsar om. Nej, jag varken orkar eller vill diskutera min sjukdom här. Vill tipsa då jag inte önskar min värsta fiende att få ett liv som liknar mitt som det är nu.)
Rekommenderar också denna länk och det mögeltest på damm de säljer!
 
  • Gilla
4774
  • Laddar…
K Keeefan skrev:
Hej på er, risk att det blir ett långt inlägg men det är en del turer fram och tillbaka för att förklara bakgrunden..

Jag sitter i ett ganska stor lättklinkerbyggnad med lager och kontorsdel där jag blir dålig i princip efter en kvart när jag kommer in på morgonen. Tung i andningen, sveda i ögonen och runt näsa, svullnar upp i slemhinnor osv. Blir trött efter en stund. Vintertid har jag även märkt att jag får små prickar framförallt på benen som kliar ngt in i helsike. Har trott att just den klådan berott på torr vinterluft men nu för någon vecka sen fick vi ett väderomslag efter en väldigt mild vinter > golvvärmen gick igång och då fick jag prickar efter bara ett par dagar.
Ventilationen är tämligen dålig, det sitter en stor kanalfläkt och en del friskluftsintag men det drar nog inga 0,35l/s /m2 då det är ganska stor volym i kåken.
Dock tror jag ventilationen inte är hela sanningen utan jag killgissar att det är någon skit som utsöndras någonstans i golvet/betongplattan. Dels för att det blir så väldigt stor skillnad när värmen kommer på men även pga en grej som hände för 5-6 år sen. Helt plötsligt en dag när jag kom till jobbet hade klinkersen bara lyft sig och spruckit upp mitt på golvet. Kanske en och en halv kvadrat hade lättat.. Inget synligt under, allt var torrt och fint. Vi lät det bero men jag flyttade ut ur det rummet och in i ett annat och tänkte inte mer på saken. (Detta var innan ovan problem börjat visa sig). Dock minns jag att det luktade starkt inne i rummet. Lite åt plastic padding fast även lite rått trots att inget kändes fuktigt. Några månader efter detta hände nedan berättelse, något jag inte satt i sammanhang förrän helt nyligen.

För fem år sen blev jag sjuk såtillvida att jag var allmänt nedsatt, trött och orkeslös. Gick till vårdcentralen och allt var bra men de tyckte att jag hade underliga ljud från lungorna så de gjorde en röntgen och konstaterade lunginflammation. Något som jag tyckte var konstigt, då jag haft det tidigare och det kändes inte så här.. Nåja, jag åt antibiotikan men det gjorde ingen skillnad. Jag fick en annan typ av antibiotika och skulle återkomma om någon månad.
Vid nästa besök/röntgen sa de att ”förändringarna i mina lungor” växt och jag blev akut kallad till skiktröntgen då man misstänkte Big C. Konstigt tänkte jag, är allmänt hälsosam och aldrig rökt..
Långa dagar i väntan på provsvar men de var negativa så jag blev kallad till lungspecialisterna på Sahlgrenska i Göteborg för vidare utredning. De konstaterade att jag hade små små blåsor på lungorna som de inte riktigt kunde förklara. Kunde vara relaterat till allergi, inomhusluft osv. De frågade om det skett en förändring (flytt, byte av jobb) nyligen men det hade det inte. Och jag kunde vid det tillfället inte heller riktigt se något mönster eller annan orsak så utredningen gick vidare då de inte tyckte att det var något akut, flera återbesök, flera röntgen, en del gånger hade det växt, andra gånger hade det krympt för att till slut i princip vara borta. Detta under en period på runt två år. Man kom aldrig fram till någon slutsats vad orsaken var.

Så nu sitter jag här och får problem så snart jag kommer till jobbet. Och tror även att långbänken jag hade med mina lungor har med luften på jobbet att göra. Det tråkiga är att arbetsgivaren är måttligt intresserad av att utreda detta då ingen annan klagar eller upplever annat än att ”det är lite instängt ibland” Samt att vi inte är fackligt anslutna så jag kan inte gå den vägen heller. Det dumma är att jobbet är viktigt för mej, så jag kan inte bara byta.. Men jag tänker inte stanna om jag riskerar hälsan..

Så nu till vad jag behöver från er.. Låter det rimligt att det kan vara något i plattan/golvbeklädnad som avsöndrar ngt? Huset är kanske 15 år gammalt. En del har klinkers och den andra delen laminat klick golv.
Om man skall ta hit någon som analyserar luften/klimatet, vad är det man skall beställa för tester? Någon uppfattning om vad sånt kan kosta?
Andra tankar?
Nu är jag nyfiken. Hur har det gått?
 
  • Gilla
Miljöinspektören och 1 till
  • Laddar…
4774
K kattlucka skrev:
Nu är jag nyfiken. Hur har det gått?
Det undrar jag med
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.