25 579 läst · 155 svar
26k läst
155 svar
Mysteriet med de halvgräddade pannkakorna
Vet min spis inte gick ställa efter passet (ställde jag efter passet hamna smör och smet mer i ena hållet). Men påverkade inte vart pannan stekte.Nyfniken skrev:
Snailman skrev:
Jupp verkar inte bättre, min stora 21cm klarar bra 18.5 max i grytstorlek.
Kan vara för att spara pengar och lura kunden.
Hade tidigare en gjutjärnsplattor spis och den var långsam men värmde hela ytan. Även glaskeramik var lika värdelös. Nästa gång jag köper spis ska jag klaga betydligt mer.
Gissning till skillnad värmeelement kontra induktion. Stekpannor, speciellt äldre gjutjärn, ändrar bottenformen när de blir varma vilket fungerade bättre på gamla spisar som värmde upp långsammare med värmeelement och stekpannan hann bli jämnvarm och botten då hann plana ut så den fick bra kontakt med plattan. Med de snabbare induktionshällarna hinner inte stekpannan "justera" bottenformen innan man kanske börjar steka och när man även lägger i något som är kallt så får man en avkylningseffekt, så risken är att man börjar steka innan stekpannan är färdig för stekning.
Våra gamla gjutjärnpannor är lite konvexa i botten som kalla, men blir plana när de blir varma (blir åtminstone helt stabila på hällen). Tror att vissa nya gjutjärnsstekpannor görs med lite konkav botten så det kan nog skilja beroende av utformning hur de uppträder och i vilken riktning metallen utvidgas.
Våra gamla gjutjärnpannor är lite konvexa i botten som kalla, men blir plana när de blir varma (blir åtminstone helt stabila på hällen). Tror att vissa nya gjutjärnsstekpannor görs med lite konkav botten så det kan nog skilja beroende av utformning hur de uppträder och i vilken riktning metallen utvidgas.
Redigerat:
För en som snart ska beställa en häll så blir man lite osäker efter att läst detta! Finns det någon/några märken som fungerar bättre än andra? Kan sägas att vi var inne på att köpa Ikeas häll Högklassig som jag både läst bra och dåligt om.
Vadå? Om det är en äkta induktionshäll så alstras ju värmen i gjutjärnet i pannan, då kan ju inte bottens form ha nån större inverkan?A AndersS skrev:Gissning till skillnad värmeelement kontra induktion. Stekpannor, speciellt äldre gjutjärn, ändrar bottenformen när de blir varma vilket fungerade bättre på gamla spisar som värmde upp långsammare med värmeelement och stekpannan hann bli jämnvarm och botten då hann plana ut så den fick bra kontakt med plattan. Med de snabbare induktionshällarna hinner inte stekpannan "justera" bottenformen innan man kanske börjar steka och när man även lägger i något som är kallt så får man en avkylningseffekt, så risken är att man börjar steka innan stekpannan är färdig för stekning.
Våra gamla gjutjärnpannor är lite konvexa i botten som kalla, men blir plana när de blir varma (blir åtminstone helt stabila på hällen). Tror att vissa nya gjutjärnsstekpannor görs med lite konkav botten så det kan nog skilja beroende av utformning hur de uppträder och i vilken riktning metallen utvidgas.
Verktygstokig
· Stockholm
· 265 inlägg
Jodå mängden "magnetiskt" uppvärmbart material och avståndet till materialet inne i pannans botten m.m.
Allt detta kan påverka, men om problemet ej följer med runt vid rotation av pannan så är det spisens induktions spole som är defekt eller sitter ojämnt inne i spisen.
Jag har också en ganska ojämn uppvärmning på en ikea uduktions häll.
Det är nog bara "billig" produktion = dålig kvalitetskontroll och billiga komponenter som spökar
Allt detta kan påverka, men om problemet ej följer med runt vid rotation av pannan så är det spisens induktions spole som är defekt eller sitter ojämnt inne i spisen.
Jag har också en ganska ojämn uppvärmning på en ikea uduktions häll.
Det är nog bara "billig" produktion = dålig kvalitetskontroll och billiga komponenter som spökar
Verktygstokig
· Stockholm
· 265 inlägg
Desutom låter dessa billigaste induktionshällar en del.
Jag hade samma problem med vår IKEA häll. Värmde bara i mitten och inte längst ut. Det var en tråd om detta för ett par år sedan. Köpte en Siemens häll i stället och det var mycket bättre.B Broken arrow skrev:
Det är viktigt att lusläsa specifikationerna om hur stora spolarna är då storleken på ringen de gjort på hållen och storleken på spolen inte alls behöver vara samma.
Alla hällar som uppvisar detta problem borde skickas tillbaka till tillverkaren, gör om, gör rätt!
/N
Ingen värme alstras mellan panna och spis.. Utan i själva materialet det sker. Därför måste grytan vara magnetisk.A AndersS skrev:Gissning till skillnad värmeelement kontra induktion. Stekpannor, speciellt äldre gjutjärn, ändrar bottenformen när de blir varma vilket fungerade bättre på gamla spisar som värmde upp långsammare med värmeelement och stekpannan hann bli jämnvarm och botten då hann plana ut så den fick bra kontakt med plattan. Med de snabbare induktionshällarna hinner inte stekpannan "justera" bottenformen innan man kanske börjar steka och när man även lägger i något som är kallt så får man en avkylningseffekt, så risken är att man börjar steka innan stekpannan är färdig för stekning.
Våra gamla gjutjärnpannor är lite konvexa i botten som kalla, men blir plana när de blir varma (blir åtminstone helt stabila på hällen). Tror att vissa nya gjutjärnsstekpannor görs med lite konkav botten så det kan nog skilja beroende av utformning hur de uppträder och i vilken riktning metallen utvidgas.
Har även kokat sås i pannan och inte ens efter 20 minuter kokande blir det varmt i kanterna.
Att låta det bli genom varm bränner det bort smör och kan skada pannan.