31 319 läst · 244 svar
31k läst
244 svar
Många äldre TV-apparater slutar fungera snart
Medlem
· Sverige
· 5 257 inlägg
Ok jag är litet dåligt insatt i dvb-T, dvb-T2 och som i detta fall dvb-C. Kör bara streamat och via parabol själv. Jag kollade i manualen till den här gamla tv:n nyss och den har inbyggd dekoder för alla dessa standards och kan tydligen köra MPEG4. Det var litet meck med någon frekvens man skulle ställa in förra året när ComHem gick över till digitalt, minns att jag blev litet förvånad att det bara skickades SD fortfarande men visst det var ju "gratis". Personen som jag vill hjälpa kanske inte behöver trassla med något då, gott!B Bästerortarn skrev:
Då hade förstås ännu fler, antagligen väldigt många fler, fått byta TV eller box.S sjoelund skrev:
Så det är antagligen en kompromiss man valt efter att ha undersökt hur läget ser ut. Det går ju alltid att uppgradera fler gånger i framtiden när kundernas teknik bytts ut på "naturlig väg".
Under förutsättning att det finns tillräckligt med användare kvar i det markbundna nätet.R RoAd skrev:
Fast man skulle ju kunnat ha kvar 2 olika SVT som idag. Då skulle vi ju komma upp i upplösning motsvarande det som fanns i Japan på 80-talet. 720p är ju sämre än deras gamla analoga nät (1080i60 ~ 1080p30)...R RoAd skrev:
Du menar att man använder den överblivna kapaciteten man får av att byta till MPEG4 för att även lägga till kanaler kodade med HEVC som har ännu högre upplösning? Ja, det kanske skulle vara en idé.S sjoelund skrev:
Att japansk TV skulle sända i 1080i60 på 80-talet får du gärna ge en källa på. Det låter otroligt och jag hittar inget om det när jag söker. Vad använde man för att titta på det materialet? TV-apparater hade ju inte den upplösningen då (ens i japan).
Ja.R RoAd skrev:
https://en.wikipedia.org/wiki/Multiple_sub-Nyquist_sampling_encodingR RoAd skrev:
MUSE HiVision. Och jag skrev väl lite fel. 1035i60 var det (aktiva, 1125 totala linjer). Läste genom det igen och det sändes tydligen bara på test 1989 till 1991. Så 90-talet vore nog bättre att säga. Hur som helst var de långt före resten av världen..
Renoveringsnovis
· Bästerort
· 949 inlägg
Nä jag håller med om att det inte är helt lätt att hålla koll på olika distributionssätt.H Harald Blåtumme skrev:Ok jag är litet dåligt insatt i dvb-T, dvb-T2 och som i detta fall dvb-C. Kör bara streamat och via parabol själv. Jag kollade i manualen till den här gamla tv:n nyss och den har inbyggd dekoder för alla dessa standards och kan tydligen köra MPEG4. Det var litet meck med någon frekvens man skulle ställa in förra året när ComHem gick över till digitalt, minns att jag blev litet förvånad att det bara skickades SD fortfarande men visst det var ju "gratis". Personen som jag vill hjälpa kanske inte behöver trassla med något då, gott!
Hur mycket negativt jag än kan säga om ComHem så brukar dom ändå vara föredömliga när det gäller information. Om din bekant ändå är osäker och vill stilla ev. oro är det ju bara att försöka forcera CH's stundtals hopplösa mur genom att ringa och fråga tänker jag.
Medlem
· Sverige
· 5 257 inlägg
Problemet är att ComHem inte existerar som företag längre, har gått upp i Tele2 och det är oklart hur deras ev åtaganden vad gäller kabeltv ser ut framöver. Men den som lever får se, blir det svart i rutan så får jag fixa det på något vis.B Bästerortarn skrev:Nä jag håller med om att det inte är helt lätt att hålla koll på olika distributionssätt.
Hur mycket negativt jag än kan säga om ComHem så brukar dom ändå vara föredömliga när det gäller information. Om din bekant ändå är osäker och vill stilla ev. oro är det ju bara att försöka forcera CH's stundtals hopplösa mur genom att ringa och fråga tänker jag.
Mycket möjligt att jag helt missuppfattat ev konsekvenser på gamla kabeltv-näten, kanske inte berörs alls nu i oktoberomläggningen av det marksända dvb-T / T2. Hade ju varit skoj för min bekant om det helt plötsligt blev HD istf SD på alla kanalerna men har en svag aning om att det isf krävs någon form av åtgärd. Vi får se som sagt.
Var har det "informerats under lång tid"? Själv fick jag reda på det igår. Att man behöver köpa en ny box för några hundralappar är väl inget större problem, men att inte SVT - som ju ska vara "public service" - har informerat om detta via sina MPEG2-sändningar tycker jag är rejält dåligt. Man undrar ju hur många äldre som tror att TV'n gått sönder när de inte längre får någon bild och inte har nåtts av någon information om vad orsaken är...M mojjen skrev:Denna diskussionen såg exakt likadan ut när det analoga nätet skulle stängas. Folk kom i chock, trots att det informerats ut under lång tid. Precis då som nu, så är detta en ickefråga, som media blossar upp, folk blir uppjagade. Men sen när det är genomfört, så åker några nertill netonnet, och köper en box för 300:- Andra ser att det var läge att byta TV apparaten. Men de flesta märker ingenting. Mer än att det är dags för ny kanalsökning. Nedsläckningen är nödvändig dåd et är relativt trångt i etern. Nya tekniker behöver utökat frekvensutrymme. Då får gamla och inte särskilt effektiva tekniker, som kräver onödigt mycket frekvensbredd stryka på foten.
Det har till och med skickats ut brev iallafall till mitt hushåll. Det är väl flera år sedan det var planerat att ske (och olika områden i olika omgångar), men de har skjutit upp på det flera gånger.N NightRider skrev:Var har det "informerats under lång tid"? Själv fick jag reda på det igår. Att man behöver köpa en ny box för några hundralappar är väl inget större problem, men att inte SVT - som ju ska vara "public service" - har informerat om detta via sina MPEG2-sändningar tycker jag är rejält dåligt. Man undrar ju hur många äldre som tror att TV'n gått sönder när de inte längre får någon bild och inte har nåtts av någon information om vad orsaken är...