nej självklart kör jag inte med min temper i garaget den kopplade jag ju in i helgen! och testkörde endast
även om huset drar 15 kw räcker de inte ens 12 timmar efter avslutad eldning

och när jag börjar elda är tanken 45 grader efter avslutad eldning är den 80 från topp till tå

och alltså eldar jag 4-5 timmar var 12e timme ungefär
 
4000 liter med 35°C i temperaturdifferens ger ca 160 kWh.
Om du tar ut 15 kW ska det inte räcka 12 timmar.

När du skriver att du eldar var 12:e timme, menar du det då, eller menar du att det är 12 timmar mellan det att elden brunnit ut, och det att du börjar elda igen?
För om det är var 12:e timme är det ju ännu horriblare. Under minst fyra timmar tillför du värme, så i så fall lever du inte på tanken mer än i åtta timmar. Vilket i så fall skulle ge ett effektuttag på 20 kW!

Men även om det är 12 timmars uttag blir det ändå 13,5 kW. Var gör du av allt?

En annan fråga: Vad är det som gör att hela tanken är 45°C när du eldar igen? Om skiktningen fungerar borde du ju ha 25°C i bottnen och fortfarande över 70°C i toppen. Även med tunn isolering svalnar tankarna inte speciellt mycket på futtiga 12 timmar. Att bara gå mellan 45°C och 80°C ger ju ett litet spann att jobba med.
Du försöker ju få upp temperaturen vid laddning, eftersom du skriver den här tråden. Så det är ju bra. Ettrigare ved tycks ju göra någon skillnad. Men jag skulle ju fortsatt elda ett tag till. Är det riktigt kallt driver jag gärna upp mina tankar mot ca 93°C i toppen.
Den andra frågan är då om du inte kan kyla av vattnet mer, när det är ute i radiatorerna. Du skulle inte behöva ha returvatten på 45°C, för så varmt vill du knappast ha det i något rum (även om man kan tro det, när man ser förbrukningssiffrorna). Om du har bara lite över 20°C i retur tar du ju ut betydligt mer av vattnets energi, innan du släpper tillbaks det i tanken.

Dessutom skrev du någonstans att du inte matade ut mer än 37°C i framledningen. Det gör det hela ännu märkligare, för då skulle du ju inte kunna få mer än så i bottnen på tankarna heller. Såvida inte din rördragning gör att det blandar runt sig i tankarna mer än det skulle.
 
Efter 12 timmar efter de brunnit ut eldar jag igen. Jo tanken är 45 rakt igenom bara för jag satt kulvertstyrningen att den ska pumpa tills tanken är 40 typ och ställer jag den på 60 så blir den ju 60 på bara 6-7 timmar

Kör jag med en 6 kW elpatron i toppen på slagtanken går den helatiden om jag shuntar ut 40 grader så långt vet ja och då är patron ställd på 70 grader och de blir den inte för den helatiden får kallt returvatten.
 
Jaha du.
Kulvert är ju alltid sämre än att ladda direkt i tanken, men det finns förvånansvärt många dåliga kulvertstyrningar, som gör principlösningen betydligt sämre än vad den hade behövt vara.

Om jag förstått det rätt har du en sån här anläggning:
Panna.
Laddkoppel till tank.
Förrådstank.
Kulvert med kulvertpump i en riktning.
Slavtank med varmvattenberedning, elpatron och uttag till shunt för värmeledning.

När pannan brinner pumpar laddkopplet, och när pannan är över 78°C laddas förrådstanken.

Sen kan man göra på olika sätt, varav flera är dåliga. Men grundprincipen är att inte pumpa mer än tvunget. Vatten som ligger stilla i en tank svalnar inte lika fort som vatten som reser runt i rörledningar.

Så här skulle jag gjort, med din anläggning:
Det ena villkoret är att när pannan brinner och förrådstankens topp är över 80°C och slavtankens botten är minst fem grader kallare än förrådstankens topp, då pumpar kulvertpumpen.
Det andra villkoret är om pannan inte brinner och förrådstankens topp är minst fem grader varmare än vad slavtanken är en bit ner från toppen, på kanske 2/3 höjd från botten, då pumpar kulvertstyrningen också.
Elpatronen ska sitta under slavtankens översta givare.

Det låter som om du pumpar runt vatten från förrådstanken till slavtanken så snart förrådstanken är över 45°C. Om så är fallet är det inte konstigt att värmen inte räcker till.

Ditt andra problem, eller om det var det första, verkar du ju ha löst genom att elda med ordentlig ved.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.