Svensk livsmedelsexport är ungefär hälften av importen. Vi är alltså nettoimportörer av mat.

Som med det mesta annat har detta flera förklaringar. Det är t ex ingen idé att försöka odla kaffe, te, kakao, bananer, ris, apelsiner, durumvete (till pasta) mm i Sverige oavsett årstid. Det går att odla våra vanligaste frukter och grönsaker i växthus, även på vintern, men med de energi- och elpriser som har varit är det många odlare som fått stora problem med uppvärmningskostnaderna.

Så vill vi ha våra nuvarande matvanor är vi så illa tvungna att importera både det ena och det andra.

Både den nuvarande och den föregående regeringen har försökt/försöker höja självförsörjningsgraden, men det finns alltså som sagt gränser även för detta.

Det måste också finnas jordbrukare som vill bruka jorden. Unga människor som vill ta över ett lantbruk idag har en fenomenalt svår utgångssituation, i den mån de ens existerar.

Mjölkbönder har kanske den värsta situationen av dem alla. Den svenska modellen med kooperativa mejerier fungerar inte längre. Framförallt Arla har vuxit sig alldeles för stort, och är nu en multinationell dansk koncern med expansiva drag, där medlemmarnas intressen i många år varit en chimär. Dessutom envisas Arla med att alla bönder ska få lika mycket betalt, så tyska och danska bönder får lika mycket för mjölken som de svenska, oavsett produktionsvillkoren i de olika länderna.

Svenskt jordbruk är effektivt, visst. Men inte nödvändigtvis det effektivaste i världen. Allt beror på vilken gröda det handlar om. Tomater som odlas i ett växthus som måste värmas upp i 20 minusgrader, och hållas upplyst nio månader om året, kommer aldrig att kunna konkurrera med spanska sådana, när vi vill ha lite färska tomater i salladen i november. Särskilt inte som vi i tider av tioprocentig inflation i samhället och tjugoprocentig inflation på livsmedel tvingas jaga de billigaste alternativen.
 
  • Gilla
Anonymiserad 537906 och 3 till
  • Laddar…
ricebridge ricebridge skrev:
Både den nuvarande och den föregående regeringen har försökt/försöker höja självförsörjningsgraden, men det finns alltså som sagt gränser även för detta.
.
Den politiska viljan att öka jordbrukets produktion i Sverige är, och har alltid varit, minst sagt svag. Jordbruket ses mest som en belastning, och man lyckas inte heller som andra länder att utnyttja möjligheterna inom EU till max. Som vanligt ska ju Sverige vara bäst i klassen.

På 60-talet planterades stora arealer med skog, och även idag försvinner tusentals hektar till bostadsbyggande, fast det egentligen är förbjudet.

Vi skulle kunna öka graden av självförsörjning på det som GÅR att ta fram här i landet. Som kött t.ex.

Grönsaker har sin begränsning, ja. Men att ta Spanien som exempel på nåt effektivt är väl både bu och bä. Den lokala miljöpåverkan är oändlig där nere med tusentals hektar under glas/plast,
det är ju inte så att dom odlar på friland.
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit
  • Laddar…
I Ingvar 58 skrev:
Den politiska viljan att öka jordbrukets produktion i Sverige är, och har alltid varit, minst sagt svag. Jordbruket ses mest som en belastning, och man lyckas inte heller som andra länder att utnyttja möjligheterna inom EU till max. Som vanligt ska ju Sverige vara bäst i klassen.

På 60-talet planterades stora arealer med skog, och även idag försvinner tusentals hektar till bostadsbyggande, fast det egentligen är förbjudet.

Vi skulle kunna öka graden av självförsörjning på det som GÅR att ta fram här i landet. Som kött t.ex.

Grönsaker har sin begränsning, ja. Men att ta Spanien som exempel på nåt effektivt är väl både bu och bä. Den lokala miljöpåverkan är oändlig där nere med tusentals hektar under glas/plast,
det är ju inte så att dom odlar på friland.
Ok, så du menar att det inte går att odla grönsaker och mat i Sverige.
Och kött kommer från? Som äter?
 
G guggen skrev:
Ok, så du menar att det inte går att odla grönsaker och mat i Sverige.
Och kött kommer från? Som äter?
Hur kom du fram till att jag menade det?

Torde ha framgått rätt tydligt vid det här laget att jag förordar en kraftig ökning av all produktion här i Sverige.
 
BirgitS
I Ingvar 58 skrev:
Hur kom du fram till att jag menade det?

Torde ha framgått rätt tydligt vid det här laget att jag förordar en kraftig ökning av all produktion här i Sverige.
Produktionen kommer att öka när efterfrågan ökar och då alltså efterfrågan av varor som kostar vad de kostar att producera i Sverige och inte till vad de kostar att producera någon annanstans.

Om alla efterfrågade bara svenskt kött och inte hellre valde ett importerat billigare kött så skulle produktionen av kött öka i Sverige, t.ex.
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit och 3 till
  • Laddar…
Men är tillverkningen så mycket dyrare i Sverige? Varför är den det? Pga. Skatter, för hårda krav?
 
BirgitS
G Ganescha skrev:
Men är tillverkningen så mycket dyrare i Sverige? Varför är den det? Pga. Skatter, för hårda krav?
En del är klimatet i alla fall, för många grönsaker som importeras vintertid kräver värme och sol, vilket blir dyrt vintertid i Sverige. Löner påverkar förstås också.
 
  • Gilla
guggen
  • Laddar…
BirgitS BirgitS skrev:
En del är klimatet i alla fall, för många grönsaker som importeras vintertid kräver värme och sol, vilket blir dyrt vintertid i Sverige. Löner påverkar förstås också.
Självklart, men om man ser till köttet, mjölken osv. Sånt vi producerar året om, varför är det dyrare?
 
D Daniel 109 skrev:
Jo, vi är definitivt exportberoende. I längden måste det finnas balans mellan import och export. Med tanke på hur mycket vi importerar måste vi ha en rejäl export.
Det verkar inte behövas, USA verkar klara av att ständigt ha underskott i handelsbalansen utan större problem?
Diagram visar USA:s handel med varor och tjänster 2008–2020: export, import och handelsunderskott i miljarder USD.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
BirgitS
G Ganescha skrev:
Självklart, men om man ser till köttet, mjölken osv. Sånt vi producerar året om, varför är det dyrare?
Det är ju dyrare att föda upp djur för mjölk och kött på vintern när de inte kan gå ute och beta. Det är ju stor skillnad jämfört med kött från Brasilien där korna kan gå ute och beta för sig själva över stora områden året om och man inte ens bryr sig om att mjölka dem.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
G Ganescha skrev:
Men är tillverkningen så mycket dyrare i Sverige? Varför är den det? Pga. Skatter, för hårda krav?
Skatter ja.
G Ganescha skrev:
Men är tillverkningen så mycket dyrare i Sverige? Varför är den det? Pga. Skatter, för hårda krav?
I princip har ju en vara samma kostnad oavsett var den produceras. Ett kilo kött behöver x antal insatsvaror för att skapas, och det är detsamma överallt.

Att det blir så mycket dyrare här är ju då dels på grund av lönerna. En lantarbetare i låglöneländerna tjänar nån tusenlapp i månaden. Jämfört med 28 000 här.

Sen har du djurhållningen. Bifogar en bild på 'naturbeten' i Argentina. Djuren behöver på många ställen antibiotika i fodret för att ens överleva. Här är det förbjudet, med rätta.

Vi bedriver ett uthålligt jordbruk, som trots att det är intensivt, kommer att ha bördiga jordar även om 50 år.
På andra ställen bränner dom ner regnskog och odlar sen soja i flera år tills jorden är slut.

Så ja, vi har betydligt högre krav här, och det tycker jag är bra. Men då måste man förstå att det kostar.

Man ska ha i minnet att det alltid är nån annan som har betalat åt dig, när du hittar en billigare produkt. För grundråvaran är lika mycket värd överallt. Men lantarbetaren i Brasilien, eller grisen i Tyskland, betalar priset.

Sen är ju subventioner ingen unikt för jordbruket. I ett högskatteland som Sverige får man ju inför rot- och rutavdrag för att folk ska ha råd att renovera. Vi har bostadsbidrag för att ha råd att betala hyra. Och dom som har byggt hyreskåken får bidrag för att det inte ska bli för dyrt.

Frågan är när man kommer till vägs ände. Luftfoto av en stor boskapsgård med flera inhägnader under en klar himmel.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit och 1 till
  • Laddar…
I Ingvar 58 skrev:
Skatter ja.


I princip har ju en vara samma kostnad oavsett var den produceras. Ett kilo kött behöver x antal insatsvaror för att skapas, och det är detsamma överallt.

Att det blir så mycket dyrare här är ju då dels på grund av lönerna. En lantarbetare i låglöneländerna tjänar nån tusenlapp i månaden. Jämfört med 28 000 här.

Sen har du djurhållningen. Bifogar en bild på 'naturbeten' i Argentina. Djuren behöver på många ställen antibiotika i fodret för att ens överleva. Här är det förbjudet, med rätta.

Vi bedriver ett uthålligt jordbruk, som trots att det är intensivt, kommer att ha bördiga jordar även om 50 år.
På andra ställen bränner dom ner regnskog och odlar sen soja i flera år tills jorden är slut.

Så ja, vi har betydligt högre krav här, och det tycker jag är bra. Men då måste man förstå att det kostar.

Man ska ha i minnet att det alltid är nån annan som har betalat åt dig, när du hittar en billigare produkt. För grundråvaran är lika mycket värd överallt. Men lantarbetaren i Brasilien, eller grisen i Tyskland, betalar priset.

Sen är ju subventioner ingen unikt för jordbruket. I ett högskatteland som Sverige får man ju inför rot- och rutavdrag för att folk ska ha råd att renovera. Vi har bostadsbidrag för att ha råd att betala hyra. Och dom som har byggt hyreskåken får bidrag för att det inte ska bli för dyrt.

Frågan är när man kommer till vägs ände.[bild]
Bra och utförligt svar! Tack. Har inte följt debatten direkt, handlar det som är rabatterat och kollar sällan vart det kommer ifrån, det är dyrt att leva.
 
I Ingvar 58 skrev:
Den politiska viljan att öka jordbrukets produktion i Sverige är, och har alltid varit, minst sagt svag. Jordbruket ses mest som en belastning, och man lyckas inte heller som andra länder att utnyttja möjligheterna inom EU till max. Som vanligt ska ju Sverige vara bäst i klassen.

På 60-talet planterades stora arealer med skog, och även idag försvinner tusentals hektar till bostadsbyggande, fast det egentligen är förbjudet.

Vi skulle kunna öka graden av självförsörjning på det som GÅR att ta fram här i landet. Som kött t.ex.

Grönsaker har sin begränsning, ja. Men att ta Spanien som exempel på nåt effektivt är väl både bu och bä. Den lokala miljöpåverkan är oändlig där nere med tusentals hektar under glas/plast,
det är ju inte så att dom odlar på friland.
Jo, det pågår faktiskt arbete numera med att öka självförsörjningsgraden, det finns det en bred politisk enighet om. Det var annorlunda på 60-talet, men nu är det 2023, och världen har fått ett brutalt uppvaknande efter Rysslands invasion av Ukraina.
Både den nuvarande och den förra regeringen har/hade en särskild livsmedelsstrategi. Gack du åstad och läs på om detta först.
 
A
I Ingvar 58 skrev:
Den politiska viljan att öka jordbrukets produktion i Sverige är, och har alltid varit, minst sagt svag. Jordbruket ses mest som en belastning, och man lyckas inte heller som andra länder att utnyttja möjligheterna inom EU till max. Som vanligt ska ju Sverige vara bäst i klassen.

På 60-talet planterades stora arealer med skog, och även idag försvinner tusentals hektar till bostadsbyggande, fast det egentligen är förbjudet.

Vi skulle kunna öka graden av självförsörjning på det som GÅR att ta fram här i landet. Som kött t.ex.

Grönsaker har sin begränsning, ja. Men att ta Spanien som exempel på nåt effektivt är väl både bu och bä. Den lokala miljöpåverkan är oändlig där nere med tusentals hektar under glas/plast,
det är ju inte så att dom odlar på friland.
i slutändan handlar det om tillgång och efterfrågan. Så länge efterfrågan finns på billigare mat än vad den kostar att producera i Sverige kommer importerad mat säljas.

Det finns två sätt att försöka komma till bukt med det. Förbjuda all importerad mat vilket såklart är totalt omöjligt.

Eller ge svenska bönder enorma subventioner (skattepengar) så att priserna sjunker så pass mycket att folk slutar köpa importerade produkter.

Men hur ska du säkerställa att producenterna inte lägger en stor del i egen ficka? I princip måste du börja reglera butikspriserna och vips så är du nära en sovjetisk planekonomi. Det tror jag få vill.

Sen har svenskarnas matvanor ändrats rätt mycket på 40-50 år. Att äta soja, olivolja, mango och ris ser svenskar idag som en självklarhet. Lycka till att odla detta i vår frysbox till land.

De övriga nordiska länderna har inte bättre konkurrens eller större självförsörjande av mat. Ändå är inflationen mycket högre här. Detta beror givetvis på att vi är fast med en väldigt svag krona.
 
Fadai
mnils skrev:
Varför måste man det? Branschen bygger väl det som ger bäst avkastning att hyra ut, att bygga något annat vore galenskap!

Varför skall de som inte betalar för sig själva tvunget bo i nybyggda bostäder medans vi som gör rätt för oss skall bo i gamla?
Varför tror du att de i hyresrätt inte betalar för sig själva??? Alla kan inte köpa en bostad, men alla behöver tak över huvudet. Själv hyrde jag under många år, naturligtvis betalade jag hyran själv, vem skulle annars gjort det?!?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.