20 636 läst · 325 svar
21k läst
325 svar
Köpte hus av kommunen som inte fick användas som bostad
Allvetare
· Tullinge
· 6 003 inlägg
Allvetare
· Tullinge
· 6 003 inlägg
Det är lag på det. Och säkerligen är det billigare än alternativet. Hanldar ju om att personer med funktionsnedsättning inte ska tvingas till särskilt boende, gruppbostad eller servicebostad, tre alternativ som är betydligt dyrare för kommunen. Raka motsatsen till "nanny state" eller förmyndarstat alltså, eftersom det ger personer möjlighet att inte tvingas till institution.P pmd skrev:
https://www.riksdagen.se/sv/dokumen...222-om-bostadsanpassningsbidrag_sfs-2018-222/
Självklart ska personer som drabbas av funktionsnedsättningar betala för sitt boende själva. Men man kan få ett bidrag för anpassning av boendet så att man kan fortsätta att bo kvar hemma. Detta innebär att kommunen (eller deras entreprenör) även utför själva arbetet. Det har att göra med vårt skyddsnät, du ska inte behöva "skylla dig själv" och drabbas av en massa extra kostnader bara för att du inte längre har 100% rörlighet. Bidraget är i de flesta fall inte särskilt stort, oftast handlar det om att ta bort ett par trösklar, sätta upp stödhandtag och förhöjningssits i badrummet, eventuellt sätta ut en rullstolsramp om man har en villa med en mindre trappa.P pmd skrev:
Allvetare
· Tullinge
· 6 003 inlägg
Vi betalar för vårt eget boende.P pmd skrev:
Fördelen med att man anpassar sin byggnad är om man säljer den. Då kan även en rörelsehindrad flytta in direkt. Din Nany state du så gärna hänvisar till. Eftersom bidrag är fel. Så undrar jag hur ska då staten göra med de som är rörelsehindrade?
Staten fick inte bestämma över hur folk bygger sina hus. Så där finns det inget . Ska man tvingas betala alla anpassningar själv?
Det känns väldigt mänskligt.
Det låter ändå som ganska många tusenlappar som skattebetalarna ska stå för.Anna_H skrev:Självklart ska personer som drabbas av funktionsnedsättningar betala för sitt boende själva. Men man kan få ett bidrag för anpassning av boendet så att man kan fortsätta att bo kvar hemma. Detta innebär att kommunen (eller deras entreprenör) även utför själva arbetet. Det har att göra med vårt skyddsnät, du ska inte behöva "skylla dig själv" och drabbas av en massa extra kostnader bara för att du inte längre har 100% rörlighet. Bidraget är i de flesta fall inte särskilt stort, oftast handlar det om att ta bort ett par trösklar, sätta upp stödhandtag och förhöjningssits i badrummet, eventuellt sätta ut en rullstolsramp om man har en villa med en mindre trappa.
Jag har en olycksfallsförsäkring som ger ganska mycket pengar vid invaliditet. Det bör räcka till en hel del handikappanpassning av huset. En sån försäkring är inte svindyr. De allra flesta som har råd att bo ett eget hus bör ha råd med en sådan.
Allvetare
· Tullinge
· 6 003 inlägg
Använder du vården? Eller åker kollektivt ibland?P pmd skrev:Det låter ändå som ganska många tusenlappar som skattebetalarna ska stå för.
Jag har en olycksfallsförsäkring som ger ganska mycket pengar vid invaliditet. Det bör räcka till en hel del handikappanpassning av huset. En sån försäkring är inte svindyr. De allra flesta som har råd att bo ett eget hus bör ha råd med en sådan.
För där har du staten som betalar.
Men ditt svar är du borde skaffat dig en försäkring. om man blir rörelsehindrad så behövs pengarna på andra håll.
Intressant syn på människan har du.
Ett par streck på en ritning och mycket hade varit lugnt. Men nix ingen ska bestämma över mig. Att andra drabbas det är oväsentligt.
Om kommunens fastighetsavdelning säljer en fastighet - så är det inte myndighetsutövning mer än i betydelsen att det är kommunen som säljer (eller staten), däremot finns det ett krav att köparen inte ska favoriseras (dvs annonsen sätts med minsta möjliga text på si 44 i lokala tidningen och handläggarens tipsar sin kompis om en bra affär.)T Troberg skrev:
De har ingått ett avtal. Det är ett myndighetsbeslut, och avtalet klubbades i kommunfullmäktige.S skaraborgsfakir skrev:Om kommunens fastighetsavdelning säljer en fastighet - så är det inte myndighetsutövning mer än i betydelsen att det är kommunen som säljer (eller staten), däremot finns det ett krav att köparen inte ska favoriseras (dvs annonsen sätts med minsta möjliga text på si 44 i lokala tidningen och handläggarens tipsar sin kompis om en bra affär.)
Claes Sörmland
Medlem
· Sörmland och stan
· 25 153 inlägg
Claes Sörmland
Medlem
- Sörmland och stan
- 25 153 inlägg