15 160 lĂ€st · 99 svar
15k lÀst
99 svar
Knivslip köksknivar
đ vi ska inte gĂ„ in pĂ„ knivinnehav, du kommer att tycka en hel del och det troligtvis inte positiv đ.E Emanuel01 skrev:Har lite olika knivar i köket. NĂ„gon mĂ€rkeskniv frĂ„n Tyskland(WĂŒsthof pro)med smalare egg men har inga hack i nĂ„gon. Slipar bara med diamantbryne pĂ„ fri hand. Körde med skĂ€rp stĂ„l och gammeldags bryne förut. Folk blir helt till sig hur en gammal kniv kan vara sĂ„ vass ibland. Flera jag kĂ€nner köper nya knivar nĂ€r de blir slöa sĂ„ har hjĂ€lpt dem att vĂ€ssa ibland.
För mig började för 25 Är sedan med en japansk kniv tillverkad av en mÀstare och i en vÀldigt begrÀnsad upplaga som jag ovetandes köpte för dÄ en vÀldigt billig peng.
Priset pĂ„ den kniven har gĂ„tt upp lite under denna tid Ă€ven dĂ„ jag anvĂ€nder den dagligen, de har nu fĂ„tt ett sammlar vĂ€rde đ.
FörstĂ„r inte riktigt hur dessa japanare lyckas med sina samurajsvĂ€rd och kock knivar att pĂ„stĂ„ att dessa Ă€r oslagbara đ€, dumma konsumenter antar jag och fantastisk marknadsföring.
Men har samlat pÄ mig nÄgra olika japanska handsmidda knivar under dessa efterkommande 25 Ären, dock ingen Global knivar.
Att slipa en kniv Àr en kÀnsla liksom bladet till en trÀhyvel.
Jag föredrar stenbrynen och avslutar med 6000 eller 8000 korn och dÀrefter sÀmsskinn för skÀgget.
Oavsett blir en kniv/verktyget bÀttre med lite slipning Àn vad det var innan och uppskattas, Àven med vad och hur man slipar.
Det Àr det som gör det sÄ kul.
Du lĂ„ter som en kompis till mig, han tar lika vĂ€l hand om knivarna som du tycks göra. LĂ€mnade min farfars rakkniv till han för slipning. FĂ„r skaffa mig en strigelrem sĂ„ jag kan hĂ„lla upp skĂ€rpan pĂ„ den framöver.D Danne824 skrev:đ vi ska inte gĂ„ in pĂ„ knivinnehav, du kommer att tycka en hel del och det troligtvis inte positiv đ.
För mig började för 25 Är sedan med en japansk kniv tillverkad av en mÀstare och i en vÀldigt begrÀnsad upplaga som jag ovetandes köpte för dÄ en vÀldigt billig peng.
Priset pĂ„ den kniven har gĂ„tt upp lite under denna tid Ă€ven dĂ„ jag anvĂ€nder den dagligen, de har nu fĂ„tt ett sammlar vĂ€rde đ.
FörstĂ„r inte riktigt hur dessa japanare lyckas med sina samurajsvĂ€rd och kock knivar att pĂ„stĂ„ att dessa Ă€r oslagbara đ€, dumma konsumenter antar jag och fantastisk marknadsföring.
Men har samlat pÄ mig nÄgra olika japanska handsmidda knivar under dessa efterkommande 25 Ären, dock ingen Global knivar.
Att slipa en kniv Àr en kÀnsla liksom bladet till en trÀhyvel.
Jag föredrar stenbrynen och avslutar med 6000 eller 8000 korn och dÀrefter sÀmsskinn för skÀgget.
Oavsett blir en kniv/verktyget bÀttre med lite slipning Àn vad det var innan och uppskattas, oavsett hur man slipar.
Det Àr det som gör det sÄ kul.
đ usch, jag vet att jag blivit en kniv nörd đ men vi alla har vĂ„ra laster och intressen.E Emanuel01 skrev:
Ărvegods till barnen, diverse knivar đ .
NÀ sÄ illa fÄr vi hoppas att det inte blir.
Fick ju göra egen kniv i slöjden nÀr jag gick i högstadiet. Handsmitt blad frÄn Norge och handtag, knivslida av mauser björk samt lÀder. Skulle vÀll vara otÀnkbart nu för tiden. Har kvar den ÀnD Danne824 skrev:
Oj vad kul đ det skulle jag ocksĂ„ velat göra.E Emanuel01 skrev:
Skulle tro att i dagens skola Àr det strÀngligen förbjudet. Med en viss förstÄelse, vi har ett annat socialt klimat idag.
Man ska inte föringa att det finns ett stort vÀrde Àven i de skandinaviska handgjorda knivarna.
Och desutom att du har gjort skaft och slidan sjÀlv.
Med brynen, menar du typ nÄnting sÄnt hÀr?D Danne824 skrev:Maskin slipning tar mycken material och slutresultatet brukaren inte bli bra.
Om du Àr intresserad av att lÀra dig att slipa knivar skulle jag rekommendera en grovkornig bryne 500 och sen ett dubbelsidigt bryne 1000/3000 och ett sÀmsskinn frÄn biltema.
Tar dig en kvart att fixa pÄ en Global kniv.
Finns bra instruktioner pÄ nÀtet att titta pÄ.
Om du inte vill investera i brynen lÀmna in kniven för hand slipning inte maskin.
Om man har repor pÄ bladet tar man bort dessa med maskinpolering men skulle sjÀlv inte betala för det pÄ en Global kniv.
Stavar, kaffekoppar och porslinstalrikar och andra atriallier rÀtar man bara upp den befintliga eggen med, anvÀnd aldrig stÄlstav pÄ en dyr kniv.
https://amzn.eu/d/dgvsLbH
Japp!T Tosse skrev:
Finns hÄllare till stenarna ocksÄ men det Àr överkurs, rÀcker med disktrasan sÄ de inte halkar omkring.
Det grövsta brynet anvÀnder man sedan att plana de finare efter slipningen.
Normalt rÀcker ett 500 bryne i kombinationen med 1000/3000 bryne.
De flesta klarar sig med 1000/3000 bryne.
Skaffar du dig sen 6000/8000 eller 10000 bryne har du blivit nörd đ
Finns lite av folkrörelse runt knivslöjd, Ă€r sjĂ€lv med i en grupp via ABF. Finns sĂ€kert ett gĂ€ng att hĂ€nga pĂ„ i nĂ„n slöjdsal dĂ€r du bor. Kika in pĂ„ https://www.knivmaterial.se för att se material och lite tips.D Danne824 skrev:Oj vad kul đ det skulle jag ocksĂ„ velat göra.
Skulle tro att i dagens skola Àr det strÀngligen förbjudet. Med en viss förstÄelse, vi har ett annat socialt klimat idag.
Man ska inte föringa att det finns ett stort vÀrde Àven i de skandinaviska handgjorda knivarna.
Och desutom att du har gjort skaft och slidan sjÀlv.
Jag har det paketet, tyvÀrr mÄste jag sÀga att det inte speciellt bra. Stenarna Àr vÀldigt mjuka vilket gör att de slipar bra i början, men allt eftersom blir effekten vÀldigt dÄlig, slipmedlet slÀpper helt enkelt. Billiga stenar har överlag dÄlig verkan. Det finns en del videos pÄ tuben om dessa. Men de Àr bÀttre Àn ingen sten alls.T Tosse skrev:
NÀsta inköp för mig blir tvÄ bra diamantbrynen i 1000 och 3000 grit. TyvÀrr Àr de ganska kostsamma, sÄ jag vÀntar pÄ ett bra erbjudande.
Verktygstokig
· Halland
· 7 597 inlĂ€gg
DÄligt effekt? Hur menar du? Mjuka stenar brukar slitas fort men ÀndÄ ha hyggligt effekt sÄ lÀnge de lever..Bart skrev:Jag har det paketet, tyvÀrr mÄste jag sÀga att det inte speciellt bra. Stenarna Àr vÀldigt mjuka vilket gör att de slipar bra i början, men allt eftersom blir effekten vÀldigt dÄlig, slipmedlet slÀpper helt enkelt. Billiga stenar har överlag dÄlig verkan. Det finns en del videos pÄ tuben om dessa. Men de Àr bÀttre Àn ingen sten alls.
NÀsta inköp för mig blir tvÄ bra diamantbrynen i 1000 och 3000 grit. TyvÀrr Àr de ganska kostsamma, sÄ jag vÀntar pÄ ett bra erbjudande.
Min erfarenhet Àr att de billiga syntetbrynena av den sorten du lÀnka till Àr vÀrdelösa. Dyrare modeller kan fungera riktigt bra men grosshandlarna och importörerna vill ju helst krÀnga den billigaste skiten och lÄtsas att den Àr bra.T Tosse skrev:
SjÀlv föredrar jag naturstensbrynen, antingen frÄn Eidsborg i Telemark eller VÀstilÀ i Tavastland. www.wÀstikivi.fi Àr en leverantör.
Redigerat:
Det jag upplevt Ă€r att de helt enkelt inte tar nĂ„got efter ett tag. Ăven om de blir rengjorda och jag drar av dem med justerstenen. KĂ€nns mest som en hĂ„rd tvĂ„l efter ett tag. Om det sen Ă€r för att de Ă€r mjuka eller helt enkelt riktigt dĂ„liga vĂ„gar jag inte sĂ€ga. Men det kĂ€nns mjuka och helt enkelt dĂ„liga i kvalitĂ©n.Frustrator skrev:
Jag kör mina med en sĂ„n hĂ€r. Ăven mina Global. Funkar fint, rĂ€cker livet ut, knivarna finns nog kvar den dagen ocksĂ„...
https://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/koksartiklar/matlagning/kniv-saxslipar/knivslip-810486/
Nu kommer nÄgra att grÄta....
https://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/koksartiklar/matlagning/kniv-saxslipar/knivslip-810486/
Nu kommer nÄgra att grÄta....
Det Àr en vettig metod om man inte Àr krÀsen eller nörd som jag.K krambriw skrev:
BÀttre Àn att skicka knivarna pÄ destruktion till knivbrev.
Vill man dock ha riktigt vassa knivar Àr det en ganska grov metod.