76 266 läst · 313 svar
76k läst
313 svar
Kapprustning i utebelysning
Jag har alltid undrat var den där tredjedelen av lönen som försvinner i skatt tar vägen. Skönt att pengarna kommer till användning!O Steamboy skrev:Jag var en gång på en utbildning där nyblivna politiska representanter i byggnadsnämnden skulle få lite perspektiv på handläggning av bygglovsansökningar. Ett exempel som då användes var reglerna för byte av kulör på fasad. Reglerna är öppet skrivna och säger att det inte krävs bygglov eller bygganmälan så länge kulören inte är avvikande. Det som händer i praktiken är att den som målar om sitt hus själv måste avgöra om färgen avviker tillräckligt mycket för att kräva bygglov, men där en grannar som anser att den är för avvikande sedan kan gå till kommunen och starta en process där byggnadskontoret, byggnadsnämnden och sedan kanske även länsstyrelsen måste ta
Ja det är precis så det ska göras. Inte ens den mest härdade utebelysningsfantasten kommer vilja ha tomten upplyst som en fotbollsplan dygnet runt.D Daniel 109 skrev:
Smaken e som baken - delad. Fasadbelysning e såklart upp till den enskilda fastighetsägaren så länge det inte stör grannarna enormt mkt. För mig e det självklart med utebelysning & rätt belysning lyfter kåken på kvällen. En villa utan utebelysning blir otroligt deprimerande tycker iaf jag. Idag påverkar inte belysning ekonomi eller miljö på samma sätt, själv jag jag inte bytt en ända av mina många LED-lampor under de 10-år de varit tända & elförbrukning är typ noll. Pastalampor får mkt skit, själv älskar jag alla typer av pasta, även lampor. Här kommer en bild på mina pastalampor på entrén som enligt mig iaf ger kåken en mer spännande karaktär på kvällen, ciaoooo
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Klart det kan.Vilket dessutom är vetenskapligt belagt. Men hänvisa gärna till någon som har belägg att (möjligen störande) fasadbelysning är det.Mikael_L skrev:
När det gäller felaktig belysning, är det dessutom bevisat att det påverkar hälsan negativt.
Jag är rätt kritisk till all denna belysning. Nen häsoargumenten köper jag inte. Att folk fpr störd sömn på grund av ljus beror på skärmar och belysning inne. Inte fasadbelysning och gatlampor. I Sverige är den normala sommaren kart värre. Men påveekan på djurlivet kan nog vara större än vi vet om. Ålar har tex stora problem, ljus kan vara en del av problemet. Samma sak med den minskande mängden insekter, vilket i sin tur påverkar fåglar. Fladdermöss påverkas både av ljuset och insektsmängden. Men när det gäller den mänskliga hälsan tror inte jag heller att utebelysning har en märkbar påverkan.
Länken är visserligen en något partisk sida, men de hänvisar till ett flertal internationella undersökningar som påvisar allvarliga konsekvenser av utomhusbelysningens hälsorisker och skador.D Daniel 109 skrev:Jag är rätt kritisk till all denna belysning. Nen häsoargumenten köper jag inte. Att folk fpr störd sömn på grund av ljus beror på skärmar och belysning inne. Inte fasadbelysning och gatlampor. I Sverige är den normala sommaren kart värre. Men påveekan på djurlivet kan nog vara större än vi vet om. Ålar har tex stora problem, ljus kan vara en del av problemet. Samma sak med den minskande mängden insekter, vilket i sin tur påverkar fåglar. Fladdermöss påverkas både av ljuset och insektsmängden. Men när det gäller den mänskliga hälsan tror inte jag heller att utebelysning har en märkbar påverkan.
http://darksky.org/ama-report-affirms-human-health-impacts-from-leds/
"As a result of a potential risk to public health from excess blue light exposure, the AMA report encourages attention to optimal design and engineering features when converting from existing lighting technologies to LED. These include requiring properly shielded outdoor lighting, considering adaptive controls that can dim or extinguish light at night, and limiting the correlated color temperature (CCT) of outdoor lighting to 3000 Kelvin (K) or lower."
Undrar hur många av dem som sätter upp fasadbelysningar med mera är medvetna om att de mycket väl kan utsätta andra för kvantifierbara och vetenskapligt belagda hälsorisker.
Edit: Ännu en något partisk länk hur det kan se ut i Sverige nära dig om några år om det inte lagstiftas om begränsningar i belysning.
http://darksky.org/be-part-of-the-global-debate-on-leds/
Redigerat:
Vad är problematiskt. Han påpekar ju till och med att det inte är opartisk information.
4000K är samma färg som månljuset.
4000K är samma färg som månljuset.
Medlem
· Blekinge
· 10 663 inlägg
I detta sammanhanget minns jag begreppet "kura skymning". Det gjorde jag som barn, satt med mamma stilla inne och såg på hur världen utanför fönstren gick från ljust till mörkret. Inga ljus var tända inne och man kanske samtalade lågmält. Självklart fanns inga mobiler som störde.
Oerhörd avkopplande, och dagens mödor kunde sjunka ned. Idag skulle man kanske kalla det för meditation, yoga eller annat hippt namn. Så enkelt, så bra.
Men om grannen mittemot tänder sin ljusterror blir det inte lätt.
Oerhörd avkopplande, och dagens mödor kunde sjunka ned. Idag skulle man kanske kalla det för meditation, yoga eller annat hippt namn. Så enkelt, så bra.
Men om grannen mittemot tänder sin ljusterror blir det inte lätt.
... och det är orsaken till att vi har några "pastalampor" på husgaveln och några nerlampor ("downlights") på ena långsidan av huset. Jag - som alltid varit nedstämd på hösten när mörkret invaderar - blir lycklig varje gång jag kommer hem. Vi har dessutom alltid lampor tända i några rum inomhus också för att det ser trevligt ut och känns bra. Sover gör jag dock helst i mörker men vaknar gärna med ljus omkring mig (och det är svårt som skiftarbetare...).Mikael_L skrev:
(För de som eventuellt blir upprörda - vi stör inte grannarna med vår utomhusbelysning. Någon har tagit efter med egen diskret fasadbelysning, en har satt upp en stolpe med 2-3 rundstrålande glober (med alldeles för många lumen - den stör!) och några låter även en och annan lampa vara tänd inomhus även om de är borta. Stor skillnad mot när vi flyttade in för snart 30 år sedan då hela kvarteret var mörkt och dystert, nu upplever i alla fall jag det som hemtrevligt...)
GC-vägar och helst även bilvägar ska i vart fall vara bra upplysta. Med de ljuskällor som finns idag är det inte så svårt att få en armatur att lysa starkare i riktning bort från stolpen för att få en jämnare belysning utan skarpa gränser. En cyklist i skuggan mellan två belysningsstolpar syns mindre än om det vore helt släckt.Hemmakatten skrev:Håller helt med om att det låter förskräckligt fult. Och att många nybyggens belysning mer och mer börjar likna julbelysning.
Vi har en 250 m lång infartsväg. Där sitter 5 belysningsstolpar med nedåtriktad ljus. Mellan varje stolpe är det behagligt mörkt samtidigt som man utan problem kör eller går på vägen.