21 110 läst · 114 svar
21k läst
114 svar
Hyresvärd säljer familjers hyresradhus till privatpersoner
Ja precis och i detta fall så finns det en lagstiftning, svårare än så är det inte.C cpalm skrev:
Finns därför ingen anledning att pröva detta i någon domstol.
Huruvida det är "automatiskt OK" eller inte kan nog bara en domstol avgöra. Eller snarare: tills en domstol har dömt annorlunda är det OK.harry73 skrev:Det finns många lantbrukare som gärna vill tjäna en hacka genom att stycka upp sin fastighet och sälja som villatomter. Det är inte heller man bara får göra sådär. Köper man ett fastighetsbestånd med hyresrätter där hyresgäster får besittningsrätt efter ett tag, då är det det man köper. Då är det inte automatiskt OK att stycka upp beståndet i delar och sälja på ett sätt så att man kan kringgå besittningsrätten.
ja precis det är helt lagligt och varför skulle det på något sätt ändras av en domstol?P pmd skrev:
I detta fall finns det en lagstiftning och den fungerar.
Det kan tom vara så att om du verkligen är ägare till din fastighet (vilket dessa familjer inte gör) så finns det alltid en risk att tex kommunen eller staten tvångsinlöser din fastighet. Det har tyvärr drabbat mig.
... därför att ageranden går helt på tvärs med lagstiftarens intention, kanske?M murjek skrev:ja precis det är helt lagligt och varför skulle det på något sätt ändras av en domstol?
I detta fall finns det en lagstiftning och den fungerar.
Det kan tom vara så att om du verkligen är ägare till din fastighet (vilket dessa familjer inte gör) så finns det alltid en risk att tex kommunen eller staten tvångsinlöser din fastighet. Det har tyvärr drabbat mig.
Renoverare
· Uppsala
· 1 811 inlägg
Renoverare
· Uppsala
· 1 811 inlägg
En fråga till alla som skriver om att detta borde prövas i domstol: exakt vad vill ni ska prövas?
Eller kanske inte. Ganska magstarkt att åberopa sig facit på lagstiftarens intentioner.B bollen skrev:
om intentionen varit att hyresgästen har starkare skydd, så hade lagen speglat det.
Intentionen måste vara att husägarens intressen står över hyrestagarens, och vid osäkerhet ska ägarens intressen prioriteras.
Faktum är att när högre instanser behöver tolka gränsfall så är det just lagstiftarens intention de tittar på. Det gör de genom att titta på lagens förarbeten.Henningelvis skrev:
Renoverare
· Uppsala
· 1 811 inlägg
Det är sant naturligtvis. Det var inte korrekt skrivet av mig.E Eld skrev:
Jag ser dock inget sådant gränsfall här, eller åtminstone har ingen kunnat förklara vari gränsfallet skulle bestå. En fastighetsägare har rätt att ansöka om avstyckning och att sedan sälja den avstyckade fastigheten och en hyresvärd har rätt att säga upp hyresgäster om denne har eget behov av bostaden.
Sedan finns det folk här i tråden som tycker att det är moraliskt fel att det kan göras på detta sätt. Jag tycker tvärtom att det i sig skulle vara omoraliskt att förbjuda någon att göra någon av de tre sakerna jag listade ovan.
I lagtolkning ingår ibland att tolka lagstiftarens intentioner.Henningelvis skrev:
I det aktuella fallet tror jag knappast att det skulle gå att stämma fastighetsägaren för att denne har sålt sina fastigheter. Den enda chansen en hyresgäst har att få behålla sin besittningsrätt tror jag är att i en domstol hävda att undantaget för besittningsrätten när det gäller privatuthyrning inte ska tillämpas med tanke på omständigheterna. Jag tvivlar dock på att det skulle vara framgångsrikt.
Om vi leker med tanken och säger att hyresgästerna vinner och får besittningsrätten, då innebär det för köparen att hen inte har tillgång till sitt radhus förrän hyresgästen känner för att flytta. Och då med andra ord så har hen köpt radhuset som present för hyresgästen och aldrig får tillgång till den förrän hyresgästen flyttar.. låter jävligt konstigt tycker jagC cpalm skrev: