37 331 läst · 188 svar
37k läst
188 svar
Hur gör man konstruktionsritningar?
fgo skrev:Nu hamnade jag inte som byggnadskonstruktör så specifika rekommendationer kan jag inte komma med.
Men läs ritningar och förstå helheten gör mycket.
Försök att hålla igång tankesättet.
Var öppen för andra möjligheter också. Tex arbetsledare på byggföretag, vidareutb osv.
Det du lärt dig är grunderna och tankesättet som ingenjör.
Så här i Coronatider kan du passa på att ta någon enstaka kurs i ritteknik och CAD. Jag läste att det finns en del distanskurser i dessa ämnen när jag googlade. Jag funderar själv på CAD då det var länge sedan jag arbetade med modellering och framtagning av ritningsunderlag. Kurserna anordnas av universitet och högskolor i hela Sverige, och undervisningen är digital. Kurserna ligger på runt +- 10 poäng. Du får fler poäng vilket är en merit.
Exakt! Jag är intresserad av teorin/byggnadsfysiken bakom självaste ritningen/desigen Vart kan jag läsa det? All litteratur jag hittar inom ämnesområdet visar bara hur saker o ting ser ut. Ingen förklara teorin bakom det.J justusandersson skrev:Av inlägg #20 förstår jag att jag har missuppfattat tråden. Det handlar alltså inte om ritteknik utan om husbyggnad. Den intressanta frågan är vem äger designen? Förr var detta ett typiskt arkitektområde. Två tredjedelar av alla anstållda på ett arkitektkontor var byggnadsingenjörer. Konstruktörens ansvar var begränsat till att dimensionera de olika elementen. (Givetvis var stomdesignen ett gemensamt ansvar) I takt med att arkitekters tekniska kompetens har minskat (dock inte entydigt) har gränsdragningen mellan arkitekt och konstruktör ändrats. Ett bra sätt att studera husbyggnad är att läsa om äldre (inte historiska) byggnadsmetoder.
Borde det inte vara just det man lär sig på byggingenjörsutbildningen?B byggingenjören97 skrev:
Är du säker på att du gick på rätt kurser?
Jo jag försöker men det är svårt. Det är typ som att lära sig ett språk. Hundra olika komponenter för hundra olika syften för hundra olika situationer och omständigheter. Startade tråden för att se om det finns ett "bästa" sätt att lära sig på. Typ om det fanns någon litteratur eller dylikt som förklarar det mesta.joakim_j skrev:Jag tror att du kan lära dig genom att läsa ritningarna. Jaha, du kollar på dem och "fattar inte ett skit". Ta reda på det då! Det är det man har ingenjörer till. Fråga här på forumet, läs på nätet, jämför olika konstruktioner och lägg märke till vad som är likadant och vad som är annorlunda. Fundera över varför det är gjort som det är gjort.
Intressant nog har jag nästan exakt motsatt problem. Jag har en hyfsad teoretisk bakgrund (civ.ing. teknisk fysik) så jag tycker att jag kan ta till mig det fysikaliska rätt snabbt. Men jag saknar den formella kvalifikationen för att kunna ta ett jobb som byggingenjör, vilket jag är rätt sugen på annars.
Det du behöver är praktisk erfarenhet av husbyggande.B byggingenjören97 skrev:Har du tips på något jag kan lära mig lite av eller åtminstone försöka bli bekant med innan jag får det första jobbet som nyexad? Jag tycker att k-ritningar är jätteintressanta men just nu så förstår jag ingenting av det. Gillar inte tanken att jag måste vänta på att få börja jobba för att kunna få någon förståelse för det över huvud taget Jag var nyligen på en jobbintervju för ett jättelitet företag där de vill anställa någon som kan komma igång snabbt med att göra med detaljritningar. Så är jag rädd att jag kommer sitta där och inte fatta ett skit från dag ett om jag får jobbet. De förväntar sig säkert inte att jag ska vara Einstein direkt men jag vill ändå förebygga en hackig start så mycket som möjligt, då det säkert kommer vara lite högre ansvar på mina axlar när det är ett litet nystartat företag.
Lite typiskt för civilingenjörer, man lär sig massa teori och tror att mer studier kan ersätta praktisk erfarenheten.
Jag hävdar en akademisk examen endast är ett bevis på att man kan tillskansa sig teoretisk kunskap.
Erfarenhet och kompetens samlar man däremot på sig genom att utöva sin kunskap, lära av andra mer erfarna och lära av de fel man begår.
Egentligen borde alla akademiker, som skall konstruera saker som skall byggas av människor, även ha en praktisk utbildning/praktik för att få förståelse för vad man konstruerar.
Jag är inte intresserad av ritteknik. Det kan jag redan och det är bland det lättaste att lära sig på universitet. I denna tråden syftar jag på själva teorin bakom ritningarna/designen. Alltså inte rittekniken utan fysiken bakom ritningen.M MetteKson skrev:Så här i Coronatider kan du passa på att ta någon enstaka kurs i ritteknik och CAD. Jag läste att det finns en del distanskurser i dessa ämnen när jag googlade. Jag funderar själv på CAD då det var länge sedan jag arbetade med modellering och framtagning av ritningsunderlag. Kurserna anordnas av universitet och högskolor i hela Sverige, och undervisningen är digital. Kurserna ligger på runt +- 10 poäng. Du får fler poäng vilket är en merit.
Redigerat:
Nej, det gör man inte. Jag gick inriktningen husbyggnad på Chalmers högskola och vi lärde oss inget av detta. Jag önskar att vi gjorde det men det gjorde vi inte Alla existerande byggingenjörer i dagsläget som har pluggat på Chalmers har ju det jättebra i arbetslivet, så det blev tydligen inga problem.useless skrev:
Jag håller helt med dig! Till 100%!! Alla byggingenjörer har ju det bra i arbetslivet i dag så det blev tydligen inga problem för dem. Men jag håller med om att det hade hjälpt oerhört mycket mer praktisk kunskap! Men nu har jag inte det Har du tips på något jag kan göra för att få någon kunskap överhuvudtaget än att bara vara maktlös och rulla på tummarna tills jag får ett jobb?GoC skrev:Det du behöver är praktisk erfarenhet av husbyggande.
Lite typiskt för civilingenjörer, man lär sig massa teori och tror att mer studier kan ersätta praktisk erfarenheten.
Jag hävdar en akademisk examen endast är ett bevis på att man kan tillskansa sig teoretisk kunskap.
Erfarenhet och kompetens samlar man däremot på sig genom att utöva sin kunskap, lära av andra mer erfarna och lära av de fel man begår.
Egentligen borde alla akademiker, som skall konstruera saker som skall byggas av människor, även ha en praktisk utbildning/praktik för att få förståelse för vad man konstruerar.
Det är bara att acceptera att man är supergrön. Njut av att du har mer erfaret folk att förhöra. Så här 5 år efter examen (dock annat yrke) är jag fortfarande förvirrad men frågorna saknar svar eller är mycket mer situationsberoende.
Självbyggare
· Arvika
· 1 527 inlägg
Börja med att rita ett helt vanligt hus, antar att du kanske har kvar några av dina studentlicenser? På träguiden finns det mycket att hämta. Räkna på U-värden för att kunna bestämma vägg och tak tjocklekar. Läs även på lite om fuktprojektering, finns en hel del om detta på nätet. Olika grundläggningstekniker kan också vara bra att ha koll på. Om du gick på Chalmers kanske du fortfarande bor i Gbg, då är ju alltid pålgrundläggning ett måste att ha koll på.
Jo, det är klart att det är svårt, annars skulle alla göra det Finns massor av litteratur, men tiden för det var väl i skolan...B byggingenjören97 skrev:Jo jag försöker men det är svårt. Det är typ som att lära sig ett språk. Hundra olika komponenter för hundra olika syften för hundra olika situationer och omständigheter. Startade tråden för att se om det finns ett "bästa" sätt att lära sig på. Typ om det fanns någon litteratur eller dylikt som förklarar det mesta.
Jag skulle börja så här. Hitta en k-ritning (detalj) du vill förstå. Fundera över vad de olika delarna gör, vad syftet är och hur de samvarierar. När du känner att det är något som bara känns mystiskt, fråga här på forumet!
En annan kul grej är att kolla upp en av de heta debatterna (ångspärr vs ångbroms, isodrän under källargolv eller ej, luftspalt under råspont eller inte) och läs igenom argumenten och försök bilda dig en egen uppfattning. Utgå inte ifrån att någon "har facit" utan tänk igenom det själv!
Du får skaffa en bra kikare och gå ut och studera byggplatser med nybyggen.B byggingenjören97 skrev:Jag håller helt med dig! Till 100%!! Alla byggingenjörer har ju det bra i arbetslivet i dag så det blev tydligen inga problem för dem. Men jag håller med om att det hade hjälpt oerhört mycket mer praktisk kunskap! Men nu har jag inte det Har du tips på något jag kan göra för att få någon kunskap överhuvudtaget än att bara vara maktlös och rulla på tummarna tills jag får ett jobb?
Det handlar om att som konstruktör kunna kombinera kunskapen om hur något byggs med hur man beräknar hållfastheten och designar konstruktionen.
Nu jobbar jag inom vägprojektering, men det är samma där. Man behöver få erfarenhet från annat än de teoretiska studierna, helst vara med på ett vägbygge och få både material och maskinförståelse samt i vilken ordning som den färdiga vägen byggs.
Du får väl se på intressanta Youtube-klipp och filmer om husbyggande.
Vad läst du för inriktning sista året?