Gör om å gör rätt. Det har du all rätt att kräva. Men frågan är om det är helt nödvändigt.

Det där med fix i brunnarna är typiskt för hantverkare från Östeuropa. För deras del är det inte konstigare än att man i större delar av världen gör just så. Det är inte farligt över huvud taget. Men man kan inte kontrollera tätskiktet och man kan inte identifiera eventuella vattengenomträngningar. Därför godkänns inte detta idag. (Har varit godkänt tills man började upptäcka skador och fusk som doldes med detta)

Vad gäller att man plockar bort klinker och lagar tätskikt så är det absolut ingen fara. Skarvar finns redan i golvet och väggar. Och limmet skall absolut inte släppa. Dessutom så vandrar vattnet bakom kakelplattorna på väggarna. Ibland så högt som en meter ovan golv. Alltså är det lika utsatt som golvet.
Se bara till att det är väl rengjort och primat. Så ska det inte vara några som helst problem.

Men min rekommendation är att man plockar hela golvet. Se också till att om dem behöver flytspackla att kanterna (brunnskransen) på brunnen är helt synlig.

Flytspacklet skall sluta precis vid kanten så att brunsmachetten som man sätter INNAN tätskiktet fäster ordentligt mot brunnen.

Sett till ovan är att du dessutom skall se till att dem använt kakelfix från samma leverantör som för tätskiktet. Är det inte så då är tätskiktet helt underkänt och skador ersätts inte. Även om dem lämnat intyg. Så kontrollera detta innan du bestämmer vad du ska kräva. För då SKA du kräva nytt badrum.


Jag är behörig för våtrum via BKR och har gått flertalet kurser hos dem olika tätskiktsleverantörerna.


Med vänlig hälsning
Martin Boulos




E eztoril skrev:
Hej,

Vi har nyss låtit bygga ett nytt badrum. Planlösningen och slutresultatet ses i bilder nedan:

[bild] [bild]


[bild]

Entreprenören vi anlitade går att hitta på Byggkeramikrådets hemsida bland godkända plattsättare och de visade även upp intyg från just Byggkermikrådet vid projektstart. Detta var naturligtvis väldigt viktigt för oss, inte minst pga av att badrummet har byggts på vår övervåning. Detta har vi också skrivit in som krav i Hantverkarformuläret.

För att sova gott om natten lät vi efter utfört arbete en extern besiktningsman gå igenom badrummet i en slutbesiktning.

Denna besiktning gav tyvärr vid handen att badrummet är underkänt:

"Arbetena godkänns ej på grund av noterade fel avseende tätskikt och golvbrunnar. Beslutet
meddelades av besiktningsmannen till parterna vid besiktningen."


Det allvarligaste synpunkterna följer:

[bild]

Nedan syns bilder på brunnarna utan galler:

[bild]

[bild]

[bild]

Brunnarna är av Purus-typ och det framkom att ingen Purus-kniv användes, utan entreprenören skar mattan för hand, vilket kan ses här och där under klämringen. Tätskiktsystemet är Bauhaus ProBau.

Entreprenören har efteråt medgivit att de gjort fel och säger sig vilja fixa detta. Då vi inte ännu har betalt mer än 50% så håller vi inne en hel del pengar.

Jag har pratat med tätskiktsleverantören och de säger att det går att reparera, även om det inte är optimalt, det är ju för all framtid en svag punkt vid skarvarna.

Dock, det som är jobbigt och olyckligt är att vad som än görs (förutom att göra om allt) kommer badrummet få en anmärkning, då man har reparerat tätskiktet. Inte alls roligt när att ha detta från dag 1.

Som jag ser det har vi 4 alternativ:

1) Låta dem ta bort klinkers i en ca. 1 m2 fyrkant runt vardera brunn, ta bort gamla fixen och lyckas frilägga tätskiktet, skär i denna en lite mindre fyrkant (så att kan lägga den nya mattan med överlapp 5cm) samt limmar på en ny tätskiktsmatta, använder Puruskniven och gör nya hål i denna samt gör om brunnarna med nya klämringar, därefter klinklar om den del av golvet som krävs.

2) Ett annat alternativ är att göra som 1) ovan fast på hela golvet, dvs, ta bort varenda klinkersplatta, ta bort gamla fixen samt ta bort hela våtrumsmattan under, men lämna 5 cm våtrumsmatta längs med väggarna, för överlappet, limmar på en ny tätskiktsmatta över hela golvet, använder Puruskniven och gör nya hål i denna samt gör om brunnarna med nya klämringar, därefter klinklar om hela golvet

3) Ta bort hela golvet, varenda klinkersplatta, samt den nedersta raden av kakel runt om. Därefter, ta bort gamla fixen, ta bort hela våtrumsmattan under, även en bit upp på vägg, men lämna 5 cm våtrumsmatta på väggarna (under andra raden kakel) för att ha överlapp, limmar på en ny tätskiktsmatta över hela golvet samt en bit upp på väggarna, limmar skarvarna på väggarna samt använder Puruskniven och gör nya hål i denna samt gör om brunnarna med nya klämringar, därefter klinklar om hela golvet samt nedersta raden kakel.

4) Entreprenören gör om allt, dvs hela badrummet, alltså riva ner allt och göra om allt från tätskikt till kakling och klinkers.

Fördelen med 3) och 4) är att den nya skarven inte hamnar på golvet, utan en bit upp på vägg - borde vara säkrare på sikt, men kräver förstås större arbete. Personligen gillar jag inte att ha srarvarna på golvet. OM X antar år kan ju limmet släppa och skarven läcker? Bätte då att ha skarv på vägg.

Vad hade ni gjort? Vad hade ni krävt om ni vore mig?
Hur mycket av badrummet hade ni begärt göras om?

Stort tack på förhand,

mvh Martin
 
  • Gilla
klaskarlsson och 2 till
  • Laddar…
Det för med fix som döljer tätskiktet. Låter vettigt att det inte skall döljas. Men jag har inte sett någon detaljformulering om det i BKR reglerna. Om ”regeln” inte finns dokumenterad, så det väl tveksamt om man kan hävda att det är fel?

Och man skulle ju kunna argumentera att det är bra med fix där som ett skydd för tätskiktet. Om man tänker sig en alltför intensiv rengöring.
 
S SueCia skrev:
1: hur i hela friden ska firman lyckas med detta? Det låter som ett näst intill omöjligt uppdrag att inte skada tätskikt/matta..

2: hur ska detta kunna bli billigare än att bygga om badrummet??
Ang. 1 är det det som jag är orolig för. Frågan är om de råkar ändå ha sönder mattan på vägg/väggvinkel? Kan de isåfall limma på en skarvremsa?

Ang. 2 har de redan godkänt ovan så jag antar att de räknat med att detta är billigare.
 
Brunnsmanschett före lim och folie runt brunnarna. Jätteviktigt.

E eztoril skrev:
Hej,

En uppdatering: Jag har nu hört mig för åt alla håll. Så här är läget. De ansvariga för ProBaus system, Combimix, har varit hemma hos oss, tillsammans med entreprenören och tittat, bedömt läget. Det som vi alla kom överens om har jag beskrivet detaljerat i följande åtgärdsplan, som jag har skickat till entreprenören för godkännande:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Åtgärder - Badrum

Badrummets samtliga klinkerplattor ska tas bort varsamt. De klinkerplattor som efter
borttagande är oskadade samt saknar någon form av defekt får återanvändas. I annat fall används helt nya plattor av samma modell/fabrikat. Toalettstol behöver därför också tas bort.

Nedan bild visar området (omringat i rött) där klinker-/kakelplattorna ska tas bort:


[bild]

Notera att den röda linjen fortsätter utanför bilden, utefter den nedre kakelradens övre fog.

Samtliga kakelplattor i den nedersta raden tas bort runtom på badrummets samtliga fyra väggar. De kakelplattor som efter borttagande är oskadade samt saknar någon form av defekt kan återanvändas. I annat fall används helt nya plattor av samma modell/fabrikat.

Samtlig gammal kakel-/klinkersfix tas bort på de delar av golv och vägg där kakelplattor och klinkerplattor tidigare tagits bort. Underliggande tidigare våtrumsmatta tas bort på hela golvet, ända in till väggvinkeln. Våtrumsmattan på väggarna går sedan tidigare minst 5 cm ut på golvet, mätt från väggvinkeln. Vid borttagandet av golvets våtrumsmatta är det därför viktigt att detta görs så försiktigt som möjligt så att 5 cm-överlappet ut på golvet (utefter väggarna) behålls intakt och oskadad. Den tidigare våtrumsmattan (kommandes från väggarna) ska alltså sparas på väggar ner mot golvet samt 5 cm ut på golvet från vardera vägg. Eftersom denna del av våtrumsmattan ska sparas och ny våtrumsmatta ska limmas på denna, ska samtlig gammal kakel-/klinkersfix på gammal våtrumsmatta varsamt tas bort så att den gamla våtrumsmattan behålls helt intakt runtom badrummet.

Duschbrunnen kompletteras med en kompatibel Purus förhöjningsring. Därefter flytspacklas golvet erforderligt runt duschbrunnen/nya förhöjningsringen samt såpass mycket att fallet ligger inom godkänt område. Resultatet efter flytspacklingen ska uppfylla samtliga krav på fall som BKR stipulerar samt vad åtgärda det slutbesiktningen påpekar.

När ovan arbete är utfört korrekt ska ny våtrumsmatta läggas över hela golvet samt täcka båda brunnarna i badrummet. Denna nya våtrumsmattas kanter ska fortsätta upp på samtliga väggar och limmas erforderligt, enligt ProBaus direktiv, på väggarna - mot den gamla våtrumsmattan. Den nya limskarven ska alltså ligga en bit upp på väggarna, strax under näst nedersta kakelraden. Detta för att undvika någon ny limskrav på golvet.

Den sk. “Puruskniven” ska därefter användas för att exakt skära ut två nya brunnshål i den nya våtrumsmattan – ett för vardera av brunnarna. Alltså, ingen manuell utskärning av brunnshål får förekomma.

Vid tröskeln till badrummet ska våtrumsmattan gå så högt upp som möjligt.

När allt ovan är gjort ska BKR-godkänd besiktningsman inspektera samt godkänna utförandet innan något mer får göras. Om besiktningsmannen har synpunkter ska samtliga dessa synpunkter åtgärdas innan arbetet tillåts fortsätta. Efter åtgärd behöver besiktningsmannen åter bedöma nya resultatet. Beskriven procedur ska upprepas till dess besiktningsmannen är helt nöjd och därmed till fullo godkänner det till den tidpunkten gjorda arbetet.

Efter godkännande ska/får arbetet fortskrida med att ny klinkersfix appliceras på golv, över den nya våtrumsmattan, samt därefter sätts klinkers på hela golvet – igen, med antingen gamla borttagna och helt oskadade klinkerplattor alt. med helt nya klinkerplattor av samma modell/fabrikat. Denna nya plattsättning ska utföras/läggas med samma mönster som sågs innan åtgärdsplanen påbörjades. Samtliga synpunkter på plattsättningen som beskrivits i den gjorda slutbesiktningen, ex.vis för stort fogsprång, varierande fogbredd, m.m, ska tas i beaktande när arbetet nu görs om igen.

Därefter ska ny kakelfix appliceras på samtliga fyra väggar, alltså över den våtrumsmatt-limskarv som finns runtom. Nedersta raden av kakelplattor sätts på alla väggar runtom – igen, med antigen gamla borttagna och helt oskadade kakelplattor alt. med helt nya kakelplattor av samma
modell/fabrikat.

När ovan är utfört korrekt och med full hänsyn tagen till samtliga noterade relaterade defekter noterade i slutbesiktningsdokumentet ska ny fogmassa appliceras på golv och väggar, helt enligt BKRs reglemente.

Till sist utförs samtliga av de arbetsmoment, såsom ex.vis silikonläggning, m.m, som krävs för ett BKR-godkänt utfört arbete. Slutresultatet av hela den nya plattsättningen/arbetet ska utseendemässigt inte skilja sig från den tidigare lagda, orörda plattsättningen. Man ska alltså inte med ögat kunna avgöra att ny plattsättning på golv och vägg i badrummet har utförts.

Toalettstol återmonteras med limning mot klinkergolvet.


------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer mottages tacksamt! Något som jag har missat?

mvh Martin
 
Hej,

Tack! Med er hjälp plus input från tätskiktsleverantören har jag nu uppdaterat åtgärdsplanen:

------------------------------------------------------
Åtgärder - Badrum

Badrummets samtliga klinkerplattor ska tas bort varsamt. De klinkerplattor som efter borttagande är oskadade samt saknar någon form av defekt får återanvändas. I annat fall används helt nya plattor av samma modell/fabrikat. Toalettstol behöver också tas bort.

Nedan bild visar området (omringat i rött) där klinker-/kakelplattorna ska tas bort:

Badrumsgolv med mörka klinkerplattor, två avloppsbrunnar och en röd linje som markerar området där plattor ska tas bort.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Notera att den röda linjen fortsätter utanför bilden, utefter den nedre kakelradens övre fog.

Samtliga kakelplattor i den nedersta raden tas bort runtom på badrummets samtliga fyra väggar. De kakelplattor som efter borttagande är oskadade samt saknar någon form av defekt kan återanvändas. I annat fall används helt nya plattor av samma modell/fabrikat.

Samtlig gammal kakel-/klinkersfix tas bort på de delar av golv och vägg där kakelplattor och klinkerplattor tidigare tagits bort. Underliggande tidigare våtrumsmatta tas bort på hela golvet, ända in till väggvinkeln. Våtrumsmattan på väggarna går sedan tidigare minst 5 cm ut på golvet, mätt från väggvinkeln. Vid borttagandet av golvets våtrumsmatta är det därför mycket viktigt att detta görs så försiktigt som möjligt så att våtrumsmattan på väggarna inkl. 5 cm-utviket på golvet (utefter väggarna) behålls intakt och oskadat. Den tidigare våtrumsmattan (kommandes från väggarna) ska alltså sparas på väggar, ner mot golvet samt 5 cm ut på golvet från vardera vägg, utan skador. Eftersom denna del av våtrumsmattan ska sparas och ny våtrumsmatta ska limmas på denna, ska samtlig gammal kakel-/klinkersfix på gammal våtrumsmatta mycket varsamt tas bort så att den gamla våtrumsmattan behålls helt intakt runtom badrummet.


Delbesiktning 1

Efter detta arbete beskrivet ovan är gjort ska BKR-godkänd besiktningsman inspektera samt godkänna utförandet innan något mer får göras. Denna besiktningsman ska alltså kunna bedöma skicket på den gamla våtrumsmattan samt resultatet av det varsamma borttagandet av kakel- och klinkersfix innan någon ny matta får limmas/skarvas. Detta för att säkerställa att tätskiktet/våtrumsmattan är intakt innan fortsatt arbete.

Om besiktningsmannen har synpunkter ska samtliga dessa synpunkter åtgärdas erforderligt innan arbetet tillåts fortsätta. Efter ev. åtgärd behöver besiktningsmannen åter bedöma nya resultatet. Beskriven procedur ska upprepas till dess besiktningsmannen är helt nöjd och därmed till fullo godkänner det till den tidpunkten gjorda arbetet.

Fortsatt arbete

Duschbrunnen kompletteras med en kompatibel Purus förhöjningsring. Därefter flytspacklas golvet erforderligt runt duschbrunnen/nya förhöjningsringen samt såpass mycket att fallet ligger inom godkänt område. Resultatet efter flytspacklingen ska uppfylla samtliga krav på fall som BKR stipulerar samt åtgärda vad slutbesiktningen påpekar.

När ovan arbete är utfört korrekt och godkänt ska ny våtrumsmatta läggas över hela golvet samt täcka båda brunnarna i badrummet. Denna nya våtrumsmattas kanter ska fortsätta upp på samtliga väggar och limmas erforderligt på väggarna - mot den gamla våtrumsmattan. Den nya limskarven ska alltså ligga en bit upp på väggarna, strax under näst nedersta kakelraden. Detta för att undvika någon ny limskrav på golvet. Allt arbete ska utföras helt enligt anvisning i PROBAUs våtrumsguide.

Den sk. “Puruskniven” ska därefter användas för att exakt skära ut två nya brunnshål i den nya våtrumsmattan – ett för vardera av brunnarna. Alltså, ingen manuell utskärning av brunnshål får förekomma.

Vid tröskeln till badrummet ska våtrumsmattan gå så högt upp som möjligt.

Delbesiktning 2

När ovan är gjort ska BKR-godkänd besiktningsman inspektera samt godkänna utförandet innan något mer får göras. Om besiktningsmannen har synpunkter ska samtliga dessa synpunkter åtgärdas innan arbetet tillåts fortsätta. Efter ev. åtgärd behöver besiktningsmannen åter bedöma nya resultatet. Beskriven procedur ska upprepas till dess besiktningsmannen är helt nöjd och därmed till fullo godkänner det till den tidpunkten gjorda arbetet.

Fortsatt arbete

Efter godkännande ska/får arbetet fortskrida med att ny klinkersfix appliceras på golv, över den nya våtrumsmattan, samt därefter sätts klinkers på hela golvet – igen, med antingen gamla borttagna och helt oskadade klinkerplattor alt. med helt nya klinkerplattor av samma modell/fabrikat. Om nya plattor används kan bränningen i olika partier skilja sig mot de redan lagda plattorna. Därför, för att undvika oönskade färgskiftningar i slutresultatet ska vi som beställare och entreprenör komma överens om att de nya plattor som används skiljer sig oväsentligt gentemot tidigare lagda plattor innan dessa nya plattor får läggas.

Denna nya plattsättning ska utföras/läggas med samma mönster som sågs innan åtgärdsplanen påbörjades. Samtliga synpunkter på plattsättningen som beskrivits i den gjorda slutbesiktningen, ex.vis för stort fogsprång, varierande fogbredd, m.m, ska tas i beaktande när arbetet nu görs om igen.

Därefter ska ny kakelfix appliceras på samtliga fyra väggar, alltså över den våtrumsmattskarv som finns runtom. Nedersta raden av kakelplattor sätts på alla väggar runtom – igen, med antigen gamla borttagna och helt oskadade kakelplattor alt. med helt nya kakelplattor av samma modell/fabrikat. Om nya plattor används kan bränningen i olika partier skilja sig mot de redan lagda plattorna. Därför, för att undvika oönskade färgskiftningar i slutresultatet ska vi som beställare och entreprenör komma överens om att de nya plattor som används skiljer sig oväsentligt gentemot tidigare lagda plattor innan dessa nya plattor får sättas.

När ovan är utfört korrekt och med full hänsyn tagen till samtliga noterade relaterade defekter noterade i slutbesiktningsdokumentet ska ny fogmassa appliceras på golv och väggar, helt enligt BKRs reglemente.

Till sist utförs samtliga av de arbetsmoment, såsom ex.vis silikonläggning, m.m, som krävs för ett BKR-godkänt utfört arbete. Slutresultatet av hela den nya plattsättningen/arbetet ska utseendemässigt inte skilja sig från den tidigare lagda, orörda plattsättningen. Man ska alltså inte med ögat kunna avgöra att ny plattsättning på golv och vägg i badrummet har utförts.

Toalettstol återmonteras med limning mot klinkergolvet.


-------------------------------------------------------
Uppdateringarna är i huvudsak dessa:

- Förtydligar vikten av att den gamla våtrumsmattan måste bibehållas helt intakt. Enligt uppgift, om den skadas vid väggvinkeln kommer inte badrummet godkännas - helt nytt badrum.
- En extra delbesiktning efter borttagandet av gammal matta samt gammal fix, innan ny matta limmas på.
- Att allt ska följa PROBAUs våtrumsguide.
- Att vi ska godkänna partiet av ny kakel/klinker om ny används. Detta för att säkerställa att inga synliga färgskiftningar ses.

Igen, tacksam för synpunkter!

mvh Martin
 
E eztoril skrev:
Hej,

Tack! Med er hjälp plus input från tätskiktsleverantören har jag nu uppdaterat åtgärdsplanen:

------------------------------------------------------
Åtgärder - Badrum

Badrummets samtliga klinkerplattor ska tas bort varsamt. De klinkerplattor som efter borttagande är oskadade samt saknar någon form av defekt får återanvändas. I annat fall används helt nya plattor av samma modell/fabrikat. Toalettstol behöver också tas bort.

Nedan bild visar området (omringat i rött) där klinker-/kakelplattorna ska tas bort:

[bild]

Notera att den röda linjen fortsätter utanför bilden, utefter den nedre kakelradens övre fog.

Samtliga kakelplattor i den nedersta raden tas bort runtom på badrummets samtliga fyra väggar. De kakelplattor som efter borttagande är oskadade samt saknar någon form av defekt kan återanvändas. I annat fall används helt nya plattor av samma modell/fabrikat.

Samtlig gammal kakel-/klinkersfix tas bort på de delar av golv och vägg där kakelplattor och klinkerplattor tidigare tagits bort. Underliggande tidigare våtrumsmatta tas bort på hela golvet, ända in till väggvinkeln. Våtrumsmattan på väggarna går sedan tidigare minst 5 cm ut på golvet, mätt från väggvinkeln. Vid borttagandet av golvets våtrumsmatta är det därför mycket viktigt att detta görs så försiktigt som möjligt så att våtrumsmattan på väggarna inkl. 5 cm-utviket på golvet (utefter väggarna) behålls intakt och oskadat. Den tidigare våtrumsmattan (kommandes från väggarna) ska alltså sparas på väggar, ner mot golvet samt 5 cm ut på golvet från vardera vägg, utan skador. Eftersom denna del av våtrumsmattan ska sparas och ny våtrumsmatta ska limmas på denna, ska samtlig gammal kakel-/klinkersfix på gammal våtrumsmatta mycket varsamt tas bort så att den gamla våtrumsmattan behålls helt intakt runtom badrummet.


Delbesiktning 1

Efter detta arbete beskrivet ovan är gjort ska BKR-godkänd besiktningsman inspektera samt godkänna utförandet innan något mer får göras. Denna besiktningsman ska alltså kunna bedöma skicket på den gamla våtrumsmattan samt resultatet av det varsamma borttagandet av kakel- och klinkersfix innan någon ny matta får limmas/skarvas. Detta för att säkerställa att tätskiktet/våtrumsmattan är intakt innan fortsatt arbete.

Om besiktningsmannen har synpunkter ska samtliga dessa synpunkter åtgärdas erforderligt innan arbetet tillåts fortsätta. Efter ev. åtgärd behöver besiktningsmannen åter bedöma nya resultatet. Beskriven procedur ska upprepas till dess besiktningsmannen är helt nöjd och därmed till fullo godkänner det till den tidpunkten gjorda arbetet.

Fortsatt arbete

Duschbrunnen kompletteras med en kompatibel Purus förhöjningsring. Därefter flytspacklas golvet erforderligt runt duschbrunnen/nya förhöjningsringen samt såpass mycket att fallet ligger inom godkänt område. Resultatet efter flytspacklingen ska uppfylla samtliga krav på fall som BKR stipulerar samt åtgärda vad slutbesiktningen påpekar.

När ovan arbete är utfört korrekt och godkänt ska ny våtrumsmatta läggas över hela golvet samt täcka båda brunnarna i badrummet. Denna nya våtrumsmattas kanter ska fortsätta upp på samtliga väggar och limmas erforderligt på väggarna - mot den gamla våtrumsmattan. Den nya limskarven ska alltså ligga en bit upp på väggarna, strax under näst nedersta kakelraden. Detta för att undvika någon ny limskrav på golvet. Allt arbete ska utföras helt enligt anvisning i PROBAUs våtrumsguide.

Den sk. “Puruskniven” ska därefter användas för att exakt skära ut två nya brunnshål i den nya våtrumsmattan – ett för vardera av brunnarna. Alltså, ingen manuell utskärning av brunnshål får förekomma.

Vid tröskeln till badrummet ska våtrumsmattan gå så högt upp som möjligt.

Delbesiktning 2

När ovan är gjort ska BKR-godkänd besiktningsman inspektera samt godkänna utförandet innan något mer får göras. Om besiktningsmannen har synpunkter ska samtliga dessa synpunkter åtgärdas innan arbetet tillåts fortsätta. Efter ev. åtgärd behöver besiktningsmannen åter bedöma nya resultatet. Beskriven procedur ska upprepas till dess besiktningsmannen är helt nöjd och därmed till fullo godkänner det till den tidpunkten gjorda arbetet.

Fortsatt arbete

Efter godkännande ska/får arbetet fortskrida med att ny klinkersfix appliceras på golv, över den nya våtrumsmattan, samt därefter sätts klinkers på hela golvet – igen, med antingen gamla borttagna och helt oskadade klinkerplattor alt. med helt nya klinkerplattor av samma modell/fabrikat. Om nya plattor används kan bränningen i olika partier skilja sig mot de redan lagda plattorna. Därför, för att undvika oönskade färgskiftningar i slutresultatet ska vi som beställare och entreprenör komma överens om att de nya plattor som används skiljer sig oväsentligt gentemot tidigare lagda plattor innan dessa nya plattor får läggas.

Denna nya plattsättning ska utföras/läggas med samma mönster som sågs innan åtgärdsplanen påbörjades. Samtliga synpunkter på plattsättningen som beskrivits i den gjorda slutbesiktningen, ex.vis för stort fogsprång, varierande fogbredd, m.m, ska tas i beaktande när arbetet nu görs om igen.

Därefter ska ny kakelfix appliceras på samtliga fyra väggar, alltså över den våtrumsmattskarv som finns runtom. Nedersta raden av kakelplattor sätts på alla väggar runtom – igen, med antigen gamla borttagna och helt oskadade kakelplattor alt. med helt nya kakelplattor av samma modell/fabrikat. Om nya plattor används kan bränningen i olika partier skilja sig mot de redan lagda plattorna. Därför, för att undvika oönskade färgskiftningar i slutresultatet ska vi som beställare och entreprenör komma överens om att de nya plattor som används skiljer sig oväsentligt gentemot tidigare lagda plattor innan dessa nya plattor får sättas.

När ovan är utfört korrekt och med full hänsyn tagen till samtliga noterade relaterade defekter noterade i slutbesiktningsdokumentet ska ny fogmassa appliceras på golv och väggar, helt enligt BKRs reglemente.

Till sist utförs samtliga av de arbetsmoment, såsom ex.vis silikonläggning, m.m, som krävs för ett BKR-godkänt utfört arbete. Slutresultatet av hela den nya plattsättningen/arbetet ska utseendemässigt inte skilja sig från den tidigare lagda, orörda plattsättningen. Man ska alltså inte med ögat kunna avgöra att ny plattsättning på golv och vägg i badrummet har utförts.

Toalettstol återmonteras med limning mot klinkergolvet.


-------------------------------------------------------
Uppdateringarna är i huvudsak dessa:

- Förtydligar vikten av att den gamla våtrumsmattan måste bibehållas helt intakt. Enligt uppgift, om den skadas vid väggvinkeln kommer inte badrummet godkännas - helt nytt badrum.
- En extra delbesiktning efter borttagandet av gammal matta samt gammal fix, innan ny matta limmas på.
- Att allt ska följa PROBAUs våtrumsguide.
- Att vi ska godkänna partiet av ny kakel/klinker om ny används. Detta för att säkerställa att inga synliga färgskiftningar ses.

Igen, tacksam för synpunkter!

mvh Martin
Jösses vilket jobb bara för att konstruktion av badrum är omöjligt i Sverige !!!
Önskar att du lyckas få ihop detta och att du får ett bra badrum!
 
Tänkte bara inflika att purus har ett väldigt brett sortiment med golvbrunnar lik många andra tillverkare.
De flesta purus behöver inte purus mallen, återigen likt de flesta golvbrunn tillverkare.
Känns mest som ett sätt att få mer sälj.
Tex, har en vän fått en faluplast brunn monterat. Och efter ha kikat runt så ligger kniven på 3000kr.
För en golvbrunn som används vid ytterst få tillfällen.

Att behöva använda samma fix som tätskikt tillverkaren, låter extremt.
Vi använder enbart parketts Tarkodry, och varken dom eller casco, tapei eller kurser jag vart på har sagt att det är underkänt.
 
  • Gilla
evalottis och 1 till
  • Laddar…
S swirve skrev:
Stämmer det att det inte får vara fix på brunnsmanschetten? på klämringen är ju såklart, men blir inte manschetten lite utsatt typ vid rengöring av brunnen o dyl?
Nu har jag bara gjort ett badrum själv, då fyllde jag upp fix under slukristen vilket i princip täcker hela manschetten. kanske inte är så man gör?
Har jag aldrig hört något om.
Tvärtom däremot att inte tätskiktet bör ligga öppet utan bör täckas med fix och så gör vi alltid med automatik då det blir så när man vill ha full täckning under brunnssilen.

janwide janwide skrev:
Kan en försäkring verkligen täcka detta? Hantverkaren har ju uppenbarligen gjort ett dåligt jobb. Försäkringar är väl mer för att täcka upp för sådant som man inte riktigt råder över?
De försäkringarna är så sjuka för jag råkade för många år sedan själv ut för ett problem där det var sättningar i huset som i efterhand gjorde att golvet "knäcktes" och skapade bakfall men eftersom jag gjort allt enligt konstens alla regler så täckte inte min försäkring fick jag till svar... och kundens försäkringsbolag slog också ifrån sig... försäkringsbolag är bara SVIN !

F Freddy_kruger skrev:
Använder seriösa företag Probau? Trodde det va för hemmafixare:thinking:
Visst... det är säkert ett godkänt system, men det är väl Biltemas också...
Hade de gått Steg 3 kurs hos Bauhaus är min stilla undran ??

Sabadello Sabadello skrev:
Hej,

Har det skrivits avvikelse för golvbrunn för närma vägg, verkar sitta 12-15cm från, eller detta är inget som BKR är lika hårda med likt GVK?

Mvh
Jodå, det är 20cm mellan gips (vägg) och brunnsflänsen som gäller även hos BKR och här är bara 13cm typ.

K Kostigen skrev:
Puruskniven är bara ett hjälpmedel, tror knappast det är ett krav att använda den,
Mej vetligen är det bara Purus som tillhandahåller detta verktyg, Det finns en hel del andra golvbrunnar på marknaden. Klarar man inte att få till en korrekt anslutning med yt eller tätskikt till golvbrunnen utan detta hjälpmedel, så ska man nog inte utföra jobb i våtrum, då jag antar att yrkesskicklighet och erfarenheter saknas även på andra områden, något som detta jobb bevisar!
Det är ett krav att använda verktyg avsedda för detta och själv har jag sådana både till Jafo, Blucher och Purus.
Man kan aldrig skära på frihand så att det blir helt exakt och det har knappast med yrkesskicklighet att göra och med tanke på ditt mindre intelligenta uttalande om detta så antar jag att du aldrig har lagt ett korrekt tätskiktssystem i hela ditt liv. :dizzy:

E eztoril skrev:
Här är en bild på avståndet till vägg. Vet inte exakt var flänsen sitter, men som ses, inga 200mm någon kant:

[bild]

Funderar på att ta upp detta som egen punkt att de ska fixa. Dock, de kanske då kommer för nära värmeslingan och förstör den? Denna brunn är förövrigt till för ett badkar.

[bild]

/Martin
Där är bara 130mm från gips (vägg) till flänsen på brunnen vilket inte är godkänt.
Jag har dessutom aldrig sett en seriös elektriker förlägga golvvärmekabel med tejp utan med smältlim 100/100 ggr.

S Snufsis skrev:
För badkar spelar det ofta mindre roll var golvbrunn och vattenanslutning sitter då det sker med dolda avloppsrör och flexibla slangar. För duschen som är öppen blir allt exponerat. Det kan vara vettigt att inte sätta brunnen efter ett badkar utan efter vad som är bra avstånd för en framtida möjlighet att byta badkaret mot en duschhörna. Samma sak för hur vattenrören ansluts. Gör man en anslutning ut från väggen där man i framtiden kan göra en stilren anslutning av rör upp till duschblandare så kan värdet öka något vid en framtida försäljning. Även om man själv vill byta ut bad mot dusch.
Det spelar väl knappast "mindre roll" när reglerna säger MINST 200mm från vägg till brunnsfläns !! :dizzy:

N Nikko1 skrev:
Vid fel i golvets tätskikt brukar det inte kunna godkännas att byta ut bara golvets tätskikt och göra uppvik på befintligt tätskikt på vägg. Man sätter tätskiktet på golv först och sen drar man ner väggens tätskikt omlott över golvets uppvik; eftersom man tänker sig att vatten rinner nedåt. Så är det fel i golvets tätskikt så får man göra om både golv och väggar. I entreprenadsammanhang brukar det vara enda sättet för entreprenören att våga lämna garanti.
Finns ingenting som säger att man gör så och jag vet inte en enda seriös kollega som gör så heller.
Man sätter i princip alltid väggarnas tätskikt först och viker ut det på golvet för att sedan överlappa detta när man lägger golvets tätskikt. :dizzy:

H hempularen skrev:
Det för med fix som döljer tätskiktet. Låter vettigt att det inte skall döljas. Men jag har inte sett någon detaljformulering om det i BKR reglerna. Om ”regeln” inte finns dokumenterad, så det väl tveksamt om man kan hävda att det är fel?

Och man skulle ju kunna argumentera att det är bra med fix där som ett skydd för tätskiktet. Om man tänker sig en alltför intensiv rengöring.
Det låter väldigt lustigt då tätskiktet måste täckas för att behålla sin funktion och det får inte ligga öppet vad jag fått lära mig.
Har man dessutom designgaller till brunnarna så måste man täcka tätskiktet om man ska få full täckning under den rostfria ramen.

R Ragganof skrev:
Tänkte bara inflika att purus har ett väldigt brett sortiment med golvbrunnar lik många andra tillverkare.
De flesta purus behöver inte purus mallen, återigen likt de flesta golvbrunn tillverkare.
Känns mest som ett sätt att få mer sälj.
Tex, har en vän fått en faluplast brunn monterat. Och efter ha kikat runt så ligger kniven på 3000kr.
För en golvbrunn som används vid ytterst få tillfällen.

Att behöva använda samma fix som tätskikt tillverkaren, låter extremt.
Vi använder enbart parketts Tarkodry, och varken dom eller casco, tapei eller kurser jag vart på har sagt att det är underkänt.
Man SKA enligt reglerna använda verktyg avsett för detta och de flesta tillverkare har verktyg avsedda för detta ändamål och jag har aldrig varit med om att de kostar mer än max en hundralapp...
Finns det inte en skärmall så får man ju välja en annan brunn kan jag tycka... :rolleyes:

EDIT: Fix ingår i tärskiktssystemen då det ska vara provat med detsamma.
 
Redigerat:
  • Gilla
klaskarlsson
  • Laddar…
Paul-Staffanstorp Paul-Staffanstorp skrev:
Det låter väldigt lustigt då tätskiktet måste
Man SKA enligt reglerna använda verktyg avsett för detta och de flesta tillverkare har verktyg avsedda för detta ändamål och jag har aldrig varit med om att de kostar mer än max en hundralapp...
Finns det inte en skärmall så får man ju välja en annan brunn kan jag tycka... :rolleyes:
Konstigt:
https://www.purus.no/fileadmin/user_upload/dokumentasjon/MKA-Montanv-4005-WEB.pdf

"Finns ingenting som säger att man gör så och jag vet inte en enda seriös kollega som gör så heller.
Man sätter i princip alltid väggarnas tätskikt först och viker ut det på golvet för att sedan överlappa detta när man lägger golvets tätskikt. :dizzy:"

Finns ingenting som säger att man gör så och jag vet inte en enda seriös kollega som gör så heller.
Man sätter i princip alltid väggarnas tätskikt först och viker ut det på golvet för att sedan överlappa detta när man lägger golvets tätskikt.".


Med tarkodry läggs golvet först.
 
Redigerat:
R Ragganof skrev:
Konstigt:
[länk]

"Finns ingenting som säger att man gör så och jag vet inte en enda seriös kollega som gör så heller.
Man sätter i princip alltid väggarnas tätskikt först och viker ut det på golvet för att sedan överlappa detta när man lägger golvets tätskikt. :dizzy:"

Finns ingenting som säger att man gör så och jag vet inte en enda seriös kollega som gör så heller.
Man sätter i princip alltid väggarnas tätskikt först och viker ut det på golvet för att sedan överlappa detta när man lägger golvets tätskikt.".


Med tarkodry läggs golvet först.
Vi kan ju börja med att hålla oss till svenska monteringsanvisningar

https://www.google.com/url?sa=t&sou...FjABegQIBhAB&usg=AOvVaw2uiUdPozBSCrhAm8TKqaCe

Illustration av instruktioner för montering och tätning med Purus skruvad klämring och kniv för plastmattor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Sen anser ju inte jag att Tarkodry ingår i den vanliga typen av tätskiktssystem av folietyp som diskuteras här.
 
Paul-Staffanstorp Paul-Staffanstorp skrev:
Vi kan ju börja med att hålla oss till svenska monteringsanvisningar

[länk]

[bild]

Sen anser ju inte jag att Tarkodry ingår i den vanliga typen av tätskiktssystem av folietyp som diskuteras här.
Sure, nu bor jag i Norge. Så blir en vana.
Anser du att du hade rätt enligt din bild eller?
Det är dessutom bara en av kanske hundratals slukar.
Mallen behövs bara när tätskiktet inte ska föras under ringen. Utan klämmas i hålkärlet.
 
Redigerat:
R Ragganof skrev:
Sure, nu bor jag i Norge. Så blir en vana.
Anser du att du hade rätt enligt din bild eller?
Det är dessutom bara en n kanske hundratals slukar.
Mallen behövs bara när tätskiktet inte ska föras under ringen. Utan klämmas i hålkärlet.
Ja, jag anser mig ha rätt med min bild.
Har man vanlig klämring SKA skärmallen användas men har man skruvbar klämring så ser du ju att man inte behöver den.
Men i TS fall så är det ju en s.k vanlig klämring som använts vilka jag inte alls gillar.
 
Paul-Staffanstorp Paul-Staffanstorp skrev:
Ja, jag anser mig ha rätt med min bild.
Har man vanlig klämring SKA skärmallen användas men har man skruvbar klämring så ser du ju att man inte behöver den.
Men i TS fall så är det ju en s.k vanlig klämring som använts vilka jag inte alls gillar.
Vilket är ett ikke resonemang, jag tog upp att som någon i tråden nämnde att purus hade ett visst system. Och jag påpekad att hur skärningen ska skje är beroende av brunn.

Och att skärmall kan kosta, men du har väll tillgång till ahsell, kolla va en faluplast mall kostar. Så kanske vi kan skapa en export firma
 
  • Gilla
Paul-Staffanstorp
  • Laddar…
Handlar faktiskt aldrig på Ahlsell men anser ju nog att den som monterar en sådan brunn då också får se till och tillhandahålla mallen...
 
B byggarätt skrev:
Jösses vilket jobb bara för att konstruktion av badrum är omöjligt i Sverige !!!
Önskar att du lyckas få ihop detta och att du får ett bra badrum!
Med tanke på att du tycker att det är omöjligt att konstruera badrum i Sverige så borde du byta ut ditt alias från Byggarätt till Byggafel, eller kanske översätta Byggarätt till ett annat lands språk där du tycker att kraven passar dig bättre.
 
  • Gilla
Krille-72 och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.