44 421 läst · 721 svar
44k läst
721 svar
Hälsoeffekter av vedeldning - elda på rätt sätt
Minst 3 timmar varje dag, kalla årstiden. Ugnen med glaslucka står centralt placerad mitt i husetharry73 skrev:
Medlem
· Halland
· 4 220 inlägg
Det vore nog inte helt fel med rekommendationer från en myndighet för med dagens tilltagande urbanisering är det allt färre som har en susning om förbränningsfysik. Att tända en LED-brasa hade de nog klarat av.L lbgu skrev:Haha, låter nästan som det finns en myndighetsstandard på hur man ska elda
Själv bär jag in ved efter hand utan någon större tanke på storlekar (tar de närmaste) När det eldas tar jag klenare bitar i början, men sen lägger jag bara in 1-3 bitar som passar. Glömmer man bort elden och det bara är lite småglöd kvar får man börja om med lite klenare.
Skillnaden att knöla in tex en hög med papper + 2-3 vedträn ovanpå och tända vs. lägga 2-3 vedträn i botten + tändved + näver/tändkub är att det senare skapar mindre rök / oförbrända gaser genom skorstenenA Anders_Nilsson skrev:
Nu tror jag bestämt att skillnaden med uppstart underifrån eller uppifrån är högst beroende av eldarens handhavande i övrig och eldstadens konstruktion. Avsikten är att bränna upp partiklar som lämnar veden, innan den tagit ordentligt eld. Typ pyr på ytan.
Påtuttande uppifrån innebär att det tar en relativt lång tid innan inlagt tändved och brasved antänds s a s uppifrån och sen arbetar sig nedåt.
En ren fördröjning av startförloppet!
I min ugn med sekundärluft, går det mycket snabbt att få ordentlig fart på brasan då jag tänder underifrån med papper, näver och späntad ordentligt torr ved.
Tycker tändblock och annat är helt onödigt!
Dessutom har ugnen den bejublade och prisade sekundärförbränningen. Som tillför syre och direkt förbränner de flesta partiklar i rökgaserna ovan själva vedelden, som får syre genom rostret via den traditionella primärförbränningen underifrån.
Heter det primärförbränning om ugnen saknat sekundärförbränning?
Påtuttande uppifrån innebär att det tar en relativt lång tid innan inlagt tändved och brasved antänds s a s uppifrån och sen arbetar sig nedåt.
En ren fördröjning av startförloppet!
I min ugn med sekundärluft, går det mycket snabbt att få ordentlig fart på brasan då jag tänder underifrån med papper, näver och späntad ordentligt torr ved.
Tycker tändblock och annat är helt onödigt!
Dessutom har ugnen den bejublade och prisade sekundärförbränningen. Som tillför syre och direkt förbränner de flesta partiklar i rökgaserna ovan själva vedelden, som får syre genom rostret via den traditionella primärförbränningen underifrån.
Heter det primärförbränning om ugnen saknat sekundärförbränning?
Redigerat:
Minns när jag hade med mig köpta tändkuber och vaxindränkta remsor under en snöig älgjakt i norra Värmland för 45 år sedan.
Letade som vanligt upp en törstubbe och påbörjade förberedelserna för att få upp en eld. Sa till gamleman: Titta vad jag har med mig. Snart ska det bli eld.
Flött på dig pöjk, sa gamleman.
Tog yxan ur ryggsäcken och späntade några törvedsflisor ur stubbens inte.
De krullade sig fint.
Några hugg till, för typ tändved och tuttade på.
"Detta duger å, sa han" och gillrade upp kaffepannan, fylld med vatten från lilla bäcken.
Allt tog typ fyra minuter.
Stubben brann länge och värmde gott utan annan ved.
Gömde mina prylar i säcken. Tänkte som så att det finns inte törstubbar överallt.
Letade som vanligt upp en törstubbe och påbörjade förberedelserna för att få upp en eld. Sa till gamleman: Titta vad jag har med mig. Snart ska det bli eld.
Flött på dig pöjk, sa gamleman.
Tog yxan ur ryggsäcken och späntade några törvedsflisor ur stubbens inte.
De krullade sig fint.
Några hugg till, för typ tändved och tuttade på.
"Detta duger å, sa han" och gillrade upp kaffepannan, fylld med vatten från lilla bäcken.
Allt tog typ fyra minuter.
Stubben brann länge och värmde gott utan annan ved.
Gömde mina prylar i säcken. Tänkte som så att det finns inte törstubbar överallt.
Medlem
· Halland
· 4 220 inlägg
Ja, fast om du har sekundärluft (som skapar sekundärförbränning) så har du alltid primärluft också.H Hybro skrev:Nu tror jag bestämt att skillnaden med uppstart underifrån eller uppifrån är högst beroende av eldarens handhavande i övrig och eldstadens konstruktion. Avsikten är att bränna upp partiklar som lämnar veden, innan den tagit ordentligt eld. Typ pyr på ytan.
Påtuttande uppifrån innebär att det tar en relativt lång tid innan inlagt tändved och brasved antänds s a s uppifrån och sen arbetar sig nedåt.
En ren fördröjning av startförloppet!
I min ugn med sekundärluft, går det mycket snabbt att få ordentlig fart på brasan då jag tänder underifrån med papper, näver och späntad ordentligt torr ved.
Tycker tändblock och annat är helt onödigt!
Dessutom har ugnen den bejublade och prisade sekundärförbränningen. Som tillför syre och direkt förbränner de flesta partiklar i rökgaserna ovan själva vedelden, som får syre genom rostret via den traditionella primärförbränningen underifrån.
Heter det primärförbränning om ugnen saknat sekundärförbränning?
Alla eldstäder sedan 80-talet har sekundärluft.
Medlem
· Halland
· 4 220 inlägg
Problemet är inte handhavandet, utan att förstå förbränningsfysik. För att förbränning skall uppstå krävs att en viss massa bränsle tillförs en viss mängd värmeenergi tills att antändningstemperatur uppnås. Det krävs även närvaro av lämpligt oxidationsmedel, typiskt luftens syre.Tomture61 skrev:
Om gemene eldare förstod detta skulle vi slippa mycket av rökutvecklingen.
Ja annars heter det bara tilluft.A Anders_Nilsson skrev:
Öppnar jag glasade eldstadsluckan så finns det även ett fint ord för detta också.
Forcerad förbränningsluft.
Sätter de två första ur spel.
Detta använder jag om jag vill ha det extra mysigt och även vid halstring och grillning. I de senare över kolbädd, när elden falnat.
Redigerat:
Man har även en skorsten som skall dra ut förbränningsgaserna , är den kall går det trögare .A Anders_Nilsson skrev:Problemet är inte handhavandet, utan att förstå förbränningsfysik. För att förbränning skall uppstå krävs att en viss massa bränsle tillförs en viss mängd värmeenergi tills att antändningstemperatur uppnås. Det krävs även närvaro av lämpligt oxidationsmedel, typiskt luftens syre.
Om gemene eldare förstod detta skulle vi slippa mycket av rökutvecklingen.
Tänder man grov ved med tex tidningspapper tar det tid innan vedklampar har uppnått rätt temp för bra förbränning .
Tänder man med tändved på toppen går det betydligt fortare att få bra förbränning som efter en stund sprider sig till vedklamparna .
Detta gäller vedkaminer
Hur man tänder i en vedpanna har jag ingen kunskap om .
Min skorsten är av pimpsten, som inte leder bort värme onödigt mycket.
Så varma röken drar raskt iväg uppåt, oavsett om det gäller tänt tidningsblad i skorstenens sotluckad, vid helt nedkyld ugn, eller vid morgonens vanliga tändande direkt i ugnen.
Luckan öppen så dånar det direkt...
Stänger rätt snabbt luckan.
Gissningsvis blir det helt annat med stålrör, stålslang eller tegelskorsten.
Så varma röken drar raskt iväg uppåt, oavsett om det gäller tänt tidningsblad i skorstenens sotluckad, vid helt nedkyld ugn, eller vid morgonens vanliga tändande direkt i ugnen.
Luckan öppen så dånar det direkt...
Stänger rätt snabbt luckan.
Gissningsvis blir det helt annat med stålrör, stålslang eller tegelskorsten.
De har väl gjort ganska mycket?M maria01 skrev:
Det är numera förbjudet att röka på hållplatser och lekplatser mm.
Med tanke på att det dör ungefär fem ggr fler av vedrök än av passiv rökning kan man ju snarare tycka det är märkligt att inte mer görs mot eldröken i våra bostadsområden.
Inte så fräscht när barnen luktar eld i håret efter att ha vart ute på tomten och lekt.
M
Markarbetaren
Medlem
· Halland
· 4 370 inlägg
Markarbetaren
Medlem
- Halland
- 4 370 inlägg
Det har nog mer med dina grannar att göra än något allmänt problem i landet. Eldar man med avsett bränsle och på korrekt sätt så finns det inte en chans att nån "luktar eld i håret".D djungelkatt skrev:
Är det bekräftat att man dött pga. Vedröken?D djungelkatt skrev:De har väl gjort ganska mycket?
Det är numera förbjudet att röka på hållplatser och lekplatser mm.
Med tanke på att det dör ungefär fem ggr fler av vedrök än av passiv rökning kan man ju snarare tycka det är märkligt att inte mer görs mot eldröken i våra bostadsområden.
Inte så fräscht när barnen luktar eld i håret efter att ha vart ute på tomten och lekt.