116 984 läst · 1 279 svar
117k läst
1,3k svar
Gottetråden!
Årets sista???? Herregud, fettisdagen har ju inte ens varit än!Snigla skrev:Årets sista semmelbuffe gick av stapeln i helgen och vi var där och shoppade.. (på ett lokalt cafe/konditori som ett par gånger om året, i semmeltider, gör 10-12 olika sorters "semlor".. i halv storlek och säljer) 👍
En kul grej och jag tror jag recenserat tidigare i tråden .. men nu är 2024 avklarad!
Det blev:
Marängswiss
[bild]
[bild]
Kommentar o betyg: vanlig semmelbulle, lite chokladfyllning (ist för mandelmassa), grädde och banan (tror även det skymtades nått hallon). Nått krispigt marängmässigt hittades ej..
Den var god, men på nått vid lite ”slät” och saknade lite pondus.. skulle kanske varit lite hackad mandel i chokladen el nån twist på grädden.. (den saknade nått iaf)
Sandras betyg: 2 (2,5 eg men fick inte sätta halvor sa maken)
Makens betyg: 3
- - -
Pistage
[bild]
[bild]
Kommentar och betyg: Pistagebulle med mycket pistagemassa.. och grädde
Väldigt god (bättre än kanelbullevarianten vi provat för ett par år sedan). När man delade den .. ja då delade den sig själv oxå! Som en ”vanlig bulle” kan göra.. (lite fastare deg)
Sandras betyg: 4
Makens betyg; 5
- - -
Hallon & Lemoncurd
[bild]
[bild]
Kommentar och betyg: Väldigt fräsch och god! Lemoncurden var lagom syrlig och len.. och de använde den istället för mandelmassa i botten. VIi TROR att det var någon slags hallonfromage/mousse uppepå istället för grädde! (först tog vi för givet att det var hallongrädde).
Sandras betyg: 4
Makens betyg: 3
- - -
Dajm
[bild]
[bild]
Kommentar och betyg: Min favorit av de som vi köpte (nu snackar vi inte om att jämföra med en RIKTIG semla). Det var en lagom luftig/lätt bulle med mandelchokladfyllning (istället för vanlig mandelmassa), chokladmousse (god smak!) istället för grädde.. och toppat med daimkulor (under locket).
Den var i sötaste laget, så det var vettigt att hålla den i halv storlek! (nu delade vi på den "lilla" semlan dessutom.. men vi hade båda kunnat tänka oss nån tugga till helt klart..)
Sandras betyg: 5
Makens betyg: 4
Maria T
Släktforskare
· Stockholm
· 3 395 inlägg
Maria T
Släktforskare
- Stockholm
- 3 395 inlägg
Ähhh, vaddå, Pistagebulle?Snigla skrev:Årets sista semmelbuffe gick av stapeln i helgen och vi var där och shoppade.. (på ett lokalt cafe/konditori som ett par gånger om året, i semmeltider, gör 10-12 olika sorters "semlor".. i halv storlek och säljer) 👍
En kul grej och jag tror jag recenserat tidigare i tråden .. men nu är 2024 avklarad!
Det blev:
Marängswiss
[bild]
[bild]
Kommentar o betyg: vanlig semmelbulle, lite chokladfyllning (ist för mandelmassa), grädde och banan (tror även det skymtades nått hallon). Nått krispigt marängmässigt hittades ej..
Den var god, men på nått vid lite ”slät” och saknade lite pondus.. skulle kanske varit lite hackad mandel i chokladen el nån twist på grädden.. (den saknade nått iaf)
Sandras betyg: 2 (2,5 eg men fick inte sätta halvor sa maken)
Makens betyg: 3
- - -
Pistage
[bild]
[bild]
Kommentar och betyg: Pistagebulle med mycket pistagemassa.. och grädde
Väldigt god (bättre än kanelbullevarianten vi provat för ett par år sedan). När man delade den .. ja då delade den sig själv oxå! Som en ”vanlig bulle” kan göra.. (lite fastare deg)
Sandras betyg: 4
Makens betyg; 5
- - -
Hallon & Lemoncurd
[bild]
[bild]
Kommentar och betyg: Väldigt fräsch och god! Lemoncurden var lagom syrlig och len.. och de använde den istället för mandelmassa i botten. VIi TROR att det var någon slags hallonfromage/mousse uppepå istället för grädde! (först tog vi för givet att det var hallongrädde).
Sandras betyg: 4
Makens betyg: 3
- - -
Dajm
[bild]
[bild]
Kommentar och betyg: Min favorit av de som vi köpte (nu snackar vi inte om att jämföra med en RIKTIG semla). Det var en lagom luftig/lätt bulle med mandelchokladfyllning (istället för vanlig mandelmassa), chokladmousse (god smak!) istället för grädde.. och toppat med daimkulor (under locket).
Den var i sötaste laget, så det var vettigt att hålla den i halv storlek! (nu delade vi på den "lilla" semlan dessutom.. men vi hade båda kunnat tänka oss nån tugga till helt klart..)
Sandras betyg: 5
Makens betyg: 4
Lämnar namn o adress här, hur många är minsta krav för beställning?
(Såg att Årets glassar hade någon med pistage (Triumfglass) och undrar nyfiket när de släpper de första)
Provade ett enkelt limprecept.. som flashat förbi i nån FB -grupp. limpan är inte så stor i storlek, men lagom till oss.. tre dagar typ så får vi baka nytt (ungefär så länge färskt bröd är trevligt..)
👌
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
👌
Igår gjorde jag något från min lilla lista som lät spännande!
RUNEBERGSTÅRTA
Det är eg ingen tårta.. vissa kallar det en bakelse.. jag vet inte riktigt vad jag ska kalla det.. MEN det är som en korsning mellan muffins och mazarin.. med lite extra fras och sylt 😊👍 .. mycket goda!
Recept: Runebergstårta - Fredriks fika
Kommentar: Använde kardemumma i smeten som smaksättning och krusbärssylt (var vad jag hade hemma)
RUNEBERGSTÅRTA
Det är eg ingen tårta.. vissa kallar det en bakelse.. jag vet inte riktigt vad jag ska kalla det.. MEN det är som en korsning mellan muffins och mazarin.. med lite extra fras och sylt 😊👍 .. mycket goda!
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Recept: Runebergstårta - Fredriks fika
Kommentar: Använde kardemumma i smeten som smaksättning och krusbärssylt (var vad jag hade hemma)
Jag har ibland tryckt ned rånet i en kaffekopp medans det är varmt och på det sättet format en liten skål/strut som jag sen fyller med grädde och hjortronsylt, eller färska hallon, jorgubbar, glass etc.Snigla skrev:
Yngste sonen fyller dessa rullar med lite Nutella. Jag äter helst rånen utan fyllning till kaffe, eller som ovan i skål.
Om du funderar på att köpa rånjärn , satsa då på ett klassiskt Skeppshult i gjurjärm. (Oj, va dyra de blivit.....har för mig jag gav 500kr)
Jag brukar köra med Farmor Gretas recept på rullrån. Recept som innehåller ägg brukar bränna fast
SEMMELDAGEN / FETTISDAGEN
Idag is the day.. den sk "korrekta" dagen för att äta dessa små underverk!
Nom nom.. 😻 hoppas ni alla får en trevlig tisdag!
Idag is the day.. den sk "korrekta" dagen för att äta dessa små underverk!
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Nom nom.. 😻 hoppas ni alla får en trevlig tisdag!
Leksaker att dekorera tårta med.. nu är den stora frågan om jag kommer göra nån tårta ens MEN jag har iaf grejer till att leka extra med..
Snurrbord...
Spatlar, kniv, "pinnar" att modelera marsipan osv med..
Några springformar, stansar till marsipan och spritspåsar..
Inte ätbara som de är, men det färdiga resultatet kanske blir extra gott? 😻
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Snurrbord...
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Spatlar, kniv, "pinnar" att modelera marsipan osv med..
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Några springformar, stansar till marsipan och spritspåsar..
Inte ätbara som de är, men det färdiga resultatet kanske blir extra gott? 😻
Fick ett infall att göra en.. hm.. Frasig äppelpaj? 🤔 igår till mello..
Hade färdig smördeg i frysen.. så jag plockade fram den på ef och tinade - sedan , på kvällskvisten, hackade jag upp ett äpple och la på mitten.. öste på med lkanel och rev mandelmassa över!
Sedan, lagom till mello.. så penslade jag med uppvispat ägg, nöp ihop dem (som en carlzone) och penslade ytan.. sen in i ugnen i 20 min..
Serverades varm, pudrad med lite florsocker..
Serverades med vaniljglass.. 😍👍
Hade färdig smördeg i frysen.. så jag plockade fram den på ef och tinade - sedan , på kvällskvisten, hackade jag upp ett äpple och la på mitten.. öste på med lkanel och rev mandelmassa över!
Sedan, lagom till mello.. så penslade jag med uppvispat ägg, nöp ihop dem (som en carlzone) och penslade ytan.. sen in i ugnen i 20 min..
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Serverades varm, pudrad med lite florsocker..
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Serverades med vaniljglass.. 😍👍