Detta gäller en pågående nybyggnation..

Jag har en färdig golvvärmeinstallation på nedervåningen, med ett trådlöst system med styrmodul och trådlösa rumsgivare.

Jag är igång med att projektera radiatorsystemet på övervåningen och har landat i att installera en fördelare, för att få skarvlöst till varje radiator.
Började även kika lite på danfoss trådlösa radiatortermostater (connect) då jag gärna vill ha en digital rumstermostat med temperatur på väggen.

Tanken slog mig att det kanske vore möjligt att använda samma styrmodul som för golvvärmen och endast köpa samma fördelare/ställdon. Men hur fungerar det egentligen att justera radiatorer som med golvvärmen.
Det ska alltså inte sitta ihop med golvvärmefördelaren, dit jag har shunt. Utan ett helt eget fördelarskåp med högre temp etc. Samma styrmodul dock.
Fördelarens ventil har maxflöde på 5 l/m vilket borde räcka för de större radiatorerna som är 1000W. Eller?

Någon som gjort något liknande?
Tacksam för alla tankar och ideer :)
 
Det ska inte vara ett problem rent styrmässigt, men det låter som ett system som man behöver finjustera en hel del för att få det att fungera bra.

5l/m är ~0,08l/s, vad det blir för effekt styrs av vad du kör för temperatur ut på radiatorerna och vad du får tillbaka.
Framledningstemperaturen ställer du in själv, returtemperaturen måste dimensioneras fram och styrs av rumstemperatur, transmissionseffekt och storlek på radiatorn.
Om vi antar att du kör 60/45 skulle det bli en effekt på ~5 kW.
Ekvationen ser ut så här
Flöde(l/s)Xcp*XTemp fram/Temp retur= Effekt i kW
qXcpXDelta-T= P
0,08X4,2X15= 5,04kW

Om du går åt det andra hållet och vill se hur mycket flöde 1kW är exempelvis ser ekvationen ut så här:
Effekt/(cpXTemp fram/Temp retur)= Flöde
P/cpXDelta-T= q
1/4,2X15= ~0,016l/s

Tänk på att en eventuell radiator inte nödvändigtvis klarar effekten bara för att den får ett visst flöde över sig, radiatorn måste hinna kylas till rätt returtemperatur för att klara effekten, värmeavgivningsytan måste alltså vara tillräckligt stor och även rumstemperaturen spelar in.
Alla stora radiatorleverantörer har effekttabeller på sina hemsidor som tur är.
 
Tack för svar!....Och beräkningarna.

Ja, radiatorerna är dimensionerade efter fram/retur samt rumstemp. Din andra ekvation var den jag använda mig av för att bedöma om fördelarventilerna räckte till.

Det jag själv funderar lite över är att ställdonen är on/off och ganska tröga, vilket kanske är bra ur tryckfallsperspektiv men kanske inte fungerar så bra på radiatorer.
Vad får man för nackdelar med att inte ha konstantflöde över radiatorerna. trögare omslag?
Radiatorerna kanske blir varma i toppen endast och får sämre värmeöverföring. Detta gäller en övervåning, så det blir ju inga "kalla golv" så jag ser det mer som spetsvärme ändå...

Jag kan ju alltid rycka bort ställdonen och sätta dit vanliga termostater om detta blir för klurigt att ställa in :)
Fördelare ska jag ju ha oavsett...
 
Jag tror att det skulle vara bättre med 0-10V-styrning av ställdonen. Såna ställdon är inte mycket dyrare.
Trögheten måste man ta höjd för med dödzoner i förhållande till börvärdet och ärvärdet samt var mätningen av temperaturen sker. I första hand kommer det att vara ett problem med att du antagligen inte kommer vilja sätta temperaturgivaren vid yttervägg.


Du har normalt aldrig ett konstantflöde genom en radiator, utan det vänder i kopplet. Där ska det inte behöva bli några skillnader.

Men en reglering som sker centralt är mycket trögare än en reglering som sker direkt vid källan. Med en rätt inställd styrning ska det inte behöva vara ett problem. Det här är dock vanliga problem i väldigt många anläggningar, där man exempelvis har en shuntgrupp långt ifrån ett aggregat där temperaturdiffar kan komma ganska snabbt.

Läs på lite om börvärde, är-värden och dödzoner så är jag övertygad om att du hittar en lösning. Men bara om du tycker att det är kul. Rent energimässigt är en vanlig termostat minst lika bra som en sådan styrning vi pratar om.
 
  • Gilla
Peter1986
  • Laddar…
Sitter här med liknande tankar som dig och tänkte höra om du kom fram till en fungerande lösning?

Jag är själv inne på en lösning med två separata 16mm PE-X till varje radiator från en golvvärmefördelare. Därefter tänker jag mig att jag stryper in varje krets vid fördelaren. Varje radiator förses sedan med en steglös elektrisk termostat för att begränsa övertemp som kan uppstå pga sol, elektronik, luftvärmepump, braskamin mm.

Ovanstående är sedan inkopplat till fjärrvärme.

Min farhåga är dock att det måste till olika rördimensioner och inte enbart 16mm för att det ska vara möjligt att strypa in systemet på ett bra sätt.
 
R
Det med termostat på varje radiator är det normala , din FJV är väl styrd på utetempen och blir det för varmt i något rum av något ytterligare värmetillskott så stänger termostaten
Har du tänkt att göra som TS gjort med en GV-fördelare , tycker det låter lite överkurs
 
Överkurs eller inte... blir nog att dra ut pex och ett separat rör för ev trådad rumstermostat och sen sätta ställdon på fördelaren på samma sätt som med golvvärme. Dvs elementens termostater plockas bort/flyttas till fördelaren.
 
  • Gilla
Kallebo
  • Laddar…
R
Lite udda installation men fungerar nog det med , men du kan ha kvar dom på några . så det går att stänga ner till ett minimum i något rum om det behövs
 
R
Alla sätt är bra , bara det fungerar och en del har provat , man behöver inte snöa in sig på allt som sägs
av olika tillverkare
 
  • Gilla
Jerfed
  • Laddar…
K
Mitt system ser ut nästan precis så. Vanlig fördelare med pex till nästan varje radiator, ett par radiatorer kopplas vidare via V4 koppling till närliggande.
 
  • Gilla
Jerfed
  • Laddar…
Inget installerat ännu, men jag kommer göra ett försök med detta när det är dags i mitt nybygge.
Kommer dock dröja ytterligare tills jag testat det ordentligt antar jag.
Enda anledningen att jag ska ha just en golvvärmefördelare är att få "samma lika " som golvvärmen i övrigt och att jag vet att dess ställdon passar och lirar ihop i samma central.
En vanlig fördelare funkar nog lika bra, men blir kanske lite mer pyssel för att få allt att passa ihop etc...

Återkom gärna med besked om du hinner före mig :D
 
  • Gilla
Jerfed
  • Laddar…
R
Tänk då till lite GV ska ha lägre temp än radiatorerna , så det blir lite lurt med styrningen
 
R rävlyan skrev:
Tänk då till lite GV ska ha lägre temp än radiatorerna , så det blir lite lurt med styrningen
Precis, med "central" menade jag den trådlösa styrmodulen.
Det är olika fördelarskåp, med shuntat till golvvärmen... :)
 
  • Gilla
rävlyan
  • Laddar…
R
Det som är lite udda med dig är en fördelning , normalt knallar man runt med 2 rör ( 2 rörssystem
lättare att justera in ) , kanske 2 slingor en på på varje sida på huset , det går åt mindre med rör då
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.