45 086 läst · 135 svar
45k läst
135 svar
Farligt att elda för mycket?
Läste i ett annat forum att en ägare av en insattskamin gjöt ett 20 mm keramiklager i botten på kaminen och fick en mycket bättre förbränning , inga kolbitar kvar i askan .R robinma skrev:
Tänk på att askan troligast har relativt mycket tungmetaller i sig.K krenr09 skrev:
Jag sprider inte askan där jag odlar sånt som ska ätas.
Men gärna runt buskar och prydnadsträd.
Kanske. Brukar du ha ruttnande träd i trädgårdslandet?Huddingebo skrev:
https://sverigesradio.se/artikel/6513781
Verkar lite vagt det där från SR. Fortsätter nog sprida lite aska här och var.
Ang. asktömning så tömmer jag min Keddy ca 1gång per vecka. Dvs efter ca 200l blandad ved. Har den lilla modellen som är 50cm bred.
Ang. asktömning så tömmer jag min Keddy ca 1gång per vecka. Dvs efter ca 200l blandad ved. Har den lilla modellen som är 50cm bred.
Jag har ibland fått över 500 grader på vår bastukamin då det brinner som värst. Man får inte elda för hårt i den, får elda med asklådan helt stängt för skorstenen har så löjligt bra drag.A A bygg skrev:Hur varma är egentligen rökgaserna, då de lämnar kaminen?
Jag har mätt på vår insats, Keddy ansluten till stålrör i befintlig murad skorsten.
Glasluckan ca 250 grader.
Kaminen något lägre.
Rökröret ut ur kaminen 160 grader,
Jag tycker att det låter lågt, men rökgaserna kanske inte är varmare än så,,,
Medlem
· Halland
· 4 107 inlägg
Ja som du säger kan man läsa instruktionen och inte elda som en idiot. Lagom med ved och lufttillförsel och gärna en paus på en halvtimme eller timme ibland så blir det inga problem. Och givetvis eldar man bara ren ved utan tillsats av gummistövlar, telefonstolpar, plastavfall eller fotogenindränkta sopor.MathiasS skrev:
Nej. Tar du en vinters eldning, säg 2-4 m3 ved, och lägger allt på en mindre yta så blir det naturligtvis en anrikning.Huddingebo skrev:
Men en liten slatt aska gör väl ingen direkt skillnad, det är inte något att vara livrädd för.
Å andra sidan gör aska en tveksam nytta i grönsakslandet, askan innehåller inge kväve.
Men Kalium-innehållet är bra för vedartade växter, träd, buskar, rosor osv.
Gödsla inte med aska samtidigt som NPK. Strö helst aska under vintern, och gödsla med NPK-varianter under sommaren.
https://www.alsatterstradgardar.se/l/hog-tid-att-godsla-med-aska/
Redigerat:
Medlem
· Halland
· 4 107 inlägg
All isolering av eldstaden är bra. Ökar förbränningstemperaturen och därmed ökar effektiviteten och sot och liknande minskar. Finns en del om detta i forumet för pannor, sök på Viadrus.Tomture61 skrev:
Går man till gamla byggnader, 1800-tal och äldre kunde skorsten användas som bärande pelare för bjälklaget med bjälkarna inmurade i skorstenen. Var muren då inte tjock nog eller sprickor uppstod (t.ex. pga bjälkarna!) så hade man givetvis en riskkonstruktion.H heimlaga skrev:Om skorstenen är rätt byggd skall den tåla mer eller mindre kontinuerlig eldning dygnet runt utan att överhettas.
Normalt har man i dag 10 cm brandbergull kring skorstenen överallt där den ansluter mot bjälklag eller träväggar. murningen måste vara minst en halvsten (sten på bredden) tjock.
I gamla hus med gamla murningar kan man däremot träffa på ett och annat livsfarligt. Kvartsten (sten på kant) mellan rökkanal och timmervägg är bland det värsta jag har träffat på. Fast redan på den tiden fanns det vissa murare som hade funderat på det här med brandsäkerhet och gjorde ett fullgott arbete.
De där plåtkaminerna och plåtskorstenarna som inte tål kontinuerlig eldning borde förbjudas anser jag. Rent skit och bedrägeri som borde räcka till för att få till för att få tillverkarna inburade för mordbrand.
Äldre kakelugnar eldar man en brasa i, låter falna, skjuter spjället stängt. Det är ett hål i spjället så det hela tiden är lite drag men värmen stannar kvar.F fiskarn87 skrev:
Att elda kontinuerligt tål de inte så bra.
I min systers skorsten hade de murat in bjälklaget detta upptäcktes när de hittade ett stort hål i skorstenen, ca 30 cm högt, och man skulle sätta i ett rör istället. Alla som bott i huset sen det byggdes för typ 100 år sen har haft en rejäl tur...H heimlaga skrev:Om skorstenen är rätt byggd skall den tåla mer eller mindre kontinuerlig eldning dygnet runt utan att överhettas.
Normalt har man i dag 10 cm brandbergull kring skorstenen överallt där den ansluter mot bjälklag eller träväggar. murningen måste vara minst en halvsten (sten på bredden) tjock.
I gamla hus med gamla murningar kan man däremot träffa på ett och annat livsfarligt. Kvartsten (sten på kant) mellan rökkanal och timmervägg är bland det värsta jag har träffat på. Fast redan på den tiden fanns det vissa murare som hade funderat på det här med brandsäkerhet och gjorde ett fullgott arbete.
De där plåtkaminerna och plåtskorstenarna som inte tål kontinuerlig eldning borde förbjudas anser jag. Rent skit och bedrägeri som borde räcka till för att få till för att få tillverkarna inburade för mordbrand.