40 228 läst · 505 svar
40k läst
505 svar
Extrema elpriser i södra Sverige
Nja, det är ju inte självsvängningsproblem som förstärker sig självt. Det är symptom på att en stor del av produktionen är väderberoende.
Det beror på att den norska vattenkraften har en större förmåga att reglera jämfört med den svenska. I Sverige finns dessutom en mycket högre installerad effekt vindkraft. Gissar att producenterna i Sv gjort vad de kan för att hålla tillbaka men här var gränsen.mnils skrev:
Man får väl gå samman i kvarteret och köpa in en gammal rysk ubåts-reaktor och sätta ihop med en turbin+generator.R.Wallin skrev:Visst exportera dyrt importera billigt, men JAG får ingen del av kakan! Jag får bara högre faktura och staten eller aktie ägare sitter med vinsten.
..Marknadsanpassa strömpriset..herre gud vilken lögn...men vad ska man göra? Det spelar ju ingen roll hur man röstar, det är ju kohandel mellan gränserna så priset blir det dom vill ha det till.
Nu har vi väl fått tillbaka en reaktor som varit nere för revision, så kanske blir priset i närtid inte riktigt så högt som det varit. Men den som lever få se, så klart. (Eller nja, Forsmark block 2 ska vara tillbaka på nätet omkring kl 11 och ge 500 MW under eftermiddagen.)
Den regeringen som blir omöjligt i samband med återstartande av kärnreaktorer känns ju dock inte så stabil.P pmd skrev:
Så jag tror inte möjligheterna att få en stabilare regering blir bättre eller sämre av en återstart av R1.
Jag tror vi kommer ha att se ganska många år framåt med skakiga regeringsbildningar. Det kommer nog ingen sakfråga ändra på.
Alla partier utom MP har visat sig vara (iaf till viss del) pragmatiska.Mikael_L skrev:Den regeringen som blir omöjligt i samband med återstartande av kärnreaktorer känns ju dock inte så stabil.
Så jag tror inte möjligheterna att få en stabilare regering blir bättre eller sämre av en återstart av R1.
Jag tror vi kommer ha att se ganska många år framåt med skakiga regeringsbildningar. Det kommer nog ingen sakfråga ändra på.
Om MP åker ur riksdagen och man slänger till C lite lättnader i strandskyddet och V får lite höjda skatter så kan vi nog då igång en reaktor eller två efter valet oavsett utgång i valet
En DC-länk, eller ett batteri (DC) kräver någon slags utrustning för DC-AC innan det matar ut på elnätet.D Daniel 109 skrev:
Här finns det säkert en massa möjligheter (med elektronik och programvara) att påverka frekvens. Men om sådan här elöverföring/buffring kan ses som svängmassa är jag inte så säker på. Där passerar det min kunskapshorisont. Om jag får gissa på någon på detta forum som kanske vet så skulle jag gissa på GK100. En gissning, inte säkert.
Jo, det är ju det som sker i praktiken. Men väldigt liten förändring av bidraget från en enda generator.D Daniel 109 skrev:
Men den generator som kopplas på och bidrar med effekt till elnätet höjer faktiskt nätets frekvens lite, ja mycket lite, särskilt om det är en liten producent.
Det finns ett antal större kraftverk som har fått frekvensansvar, dessa är de som ska öka/minska sin produktion för att hålla nätets frekvens stabil, både korttidsstabilitet och långtids jobbas det på.
Alla mindre producenter de får mata ut vad de kan och vill, och ger de "för mycket" så minskar det lite från Harsprånget och de andra med frekvensansvar.
Samma, fast tvärtom, med förbrukning då ...
En kärnreaktor kan inte öka/minska sin effekt speciellt snabbt, ja.F fsn skrev:
Härden har ju sin värme, så drar man i bromsen har man restvärme i många timmar innan det nya produktionsläget har nåtts.
För att frekvens och förbrukningsreglera med kärnkraft så får man ha ett antal reaktorer som hela tiden går med överkapacitet, dvs man låter härden lämna mer energi än vad som behövs. Vid effektbehov så kör man bara turbinerna hårdare, vid effektminskning kör man turbinerna lättare.
Och all termisk överproduktion dumpar man bara som spillvärme, ut i havet eller i kyltornen.
Det är som att köra en dieselmotor på full effekt hela tiden, med maximal bränsleåtgång, men i snitt bara ta ut 70% energin, och bromsa bort resten till värme. Bara för att ibland ta ut nästan 100% av energin från bränslet (när det behövs) och ibland bara ta ur 40% av energin från bränslet (för att mer inte behövs).
Detta för att dieselmotorn tar ett dygn på sig för att ändra varvtal. (alltså analogt med kärnkraftverket).
Medlem
· Stockholm
· 2 188 inlägg
Ja, och den höjer för alla samtidigt. Om någon skulle kunna köra med annan frekvens än övriga skulle den snabbt driva mot resten av nätet även vid små skillnader.Mikael_L skrev:
Den blir omedelbart låst till nätet när den fasas in. Det är inget som driver.
Medlem
· Stockholm
· 2 188 inlägg
Skogsägare
· Stockholm och Smålands inland
· 18 723 inlägg
Är det inte snarare danskar och tyskar som är dumma som exporterar till Norge trots att de får ett negativt pris, medan svenska kraftverk (de som har svårt att reglera ner effekten) verkar sälja med förtjänst österut.mnils skrev:
Jag tror som många andra att dagens volatila och oförutsägbara priser är ett problem, men just den här analysen ger jag inte så mycket för.