L lat skrev:
Vad för 3-glas har du?
Syftet & funktionen hos 3-glas är att hindra värme både att läcka ut & in. Skulle bli väldigt förvånad om det är varmt på insidan av ett modernt 3-glas fönster när solen lyser på det.
Det yttersta glaset brukar ju vara belagt med nåt just för att dämpa sol instrålningen.
3 glas IR filter blockerar ungefär 20-30% av infallande ljusets energi för de fönster som är tillämpade för svensk konsumtion.

De fönsterna som är avsedda för varmare länder kan blockera över 60%.

För ljus och termisk strålning som går ut så blir frekvensen betydligt lägre och där blockerar fönsterna betydligt mer än 30% i Sverige.
 
  • Gilla
Roger Fundin
  • Laddar…
DennisCA DennisCA skrev:
Där styrs det av staten också, Saudiarabiens elproduktion är 80% statsägd t.ex..
Så är de i alla länder, och speciellt så i diktaturer. De som inte staten vill få in blir svårt att få ekonomiskt.

Sedan är de ju inte så att Sudiska staten är så korkade att de satsar pengar på något som är en uppenbar förlustaffär. De har haft någon kalkyl nisse som har suttit och räknat på det och kommit fram till att kärnkraft är de mest ekonomiska, t.o.m mer så än egen kol och gas.

" Det är mer eller mindre liknande situationer i de övriga länderna,"
eeh? va, nej, de är bara Turkiet som har en liknade situation, de andra tre domineras kärnkraftverken av Aktiebolag som via lagstadgat tvång tvingas att maximera vinsten.

", vilket oftast leder till resultat som Hinkley Point och Finlands OL3, långdragna projekt som alltid går över budget"
Eeeh, av ca 100 reaktorer som påbörjats (och färdigställts) de sista 20 åren har bara 5 kommit in mer än 30% från budget eller tidsplan. Vad du sysslar med är cherypicking. Av de nu pågående projekten, vilket är ca 50 stycken reaktorer så är 20 bakom schema, dock är mer än 10 av dem bakom med 1 år eller mindre, vilket inte är speciellt mycket på projekt som är mellan 6 och 8 år. Samtliga 20 reaktorer kort om 3 stycken är bakom schemat på grund av myndigheter som inte sköter sin del av avtalet, vilket även i OL3 fall var ca 40% av förseningen. I HPC fall är de till fullo myndighetstrul som har försenat det. Om vi tittar på godkänd myndighets plan ligger de förnärvarande till 100% på tidsplan och även budget.

"Det går alltså att bygga privat, om staten ser till att det händer förstås, "
Du borde läsa på. Exakt motsatsen var sant. De Finska myndigheterna strulade till max och krävde extra certifiering på bitar som redan var certifierade. Läs på. Sluta använda skvallerpressen som underlag.

"Har ju följt med OL3 genom åren och kan konstatera många av felen"
Har du FAKTISKT följt vad som hände, eller har du läst i skvallerpressen?

"åren var p.g.a. snåleri av byggnadsföretagen/underleverantörerna"
Felaktigt. Vad som händer med underkontraktören på grunden var att den var inhyrd av Siemens, när Siemens lämnade projektet slutförde de sitt uppdrag enligt Siemens specifikation. Kontraktören utförde sitt jobb till tidplan OCH specifikation. Problemet var att när Areva köpte ut Siemens hade kontraktörens planering hamnat på fel avdelning på Areva vilket gjorde att man slarvade bort kontakterna med leverantören

Areva är förövrigt en av få tillverkar som totalt misslyckats med Gen III+ de andra har klarat de rätt bra... sa jag förresten att Areva är de enda helstatliga bolaget som säljer rektorer?

"Sen har man ju med åren fått bevis efter bevis "
Eeeh, bevis är inte vad man läser i skvallerpressen, nej du har ingen aning om vad du pratar om.

"länk efter länk och experter här som där."
Verkligen? kan du dela en enda länk till någon som är expert på kärnkraft som säger att kärnkraft är sämre? EN ENDA?

"Det jag förespråkar är statsägd elproduktion och hoppa över hela skojeriet, minimum ta tillbaka 1996 års katastrofala avregleringar."
Fler saker som du inte har koll på. Elproduktionen har ALDRIG, upprepar ALDRIG varit helstatlig i Sverige. Både Oskarshamn och Barsebäck byggdes till 100% av privata kapital av privata företag. Staten var inte inblandad någon stans alls. Inte ett enda öre i de projekten kom från staten.

Marviken R4 (ej att förväxla med Ringhals 4) var däremot en total katastrof, och Ågesta R3... fungerade förvisso väl, men var ekonomiskt inte försvar bar.

Först efter att B1,2 och O1,2 färdigställde började en statlig institution blanda sig i Kärnkraften, och de bildade då FKG och RKG som delägdes till 60% vardera av staten.

Vad du tycks förväxla de med är att ha en hel reglerad elmarknad (till skillnad från idag då vi har en partiellt reglerad elmarknad.. eller i frankrike där de har en halvreglerad marknad).

En reglerad elmarknad tenderar att vara ganska gynnsamt för kärnkraften, dock skulle sol och vindkraft i princip inte fungera alls.. Dock kan vi inte införa en reglerad elmarknad idag då marknaden är i för mycket obalans för att kunna göra det. Vi skulle möjligen kunna införa en halvreglerad marknad som i frankrike, vilket igen, skulle vara väldigt gynnsamt för kärnkraften.

För den delen är de praktiskt förbjudet att bygga kärnkraft idag. Vattenfall och Fortum får i teorin bygga nya reaktorer, men ingen annan får. Utöver de finns den en rad lagar som är riktigt knepiga och onödiga. Exempelvis får man fortfarande inte utnyttja rest energi, vilket skulle vara ett enormt ekonomiskt lyft. Man får inte köra modulera reaktorer. Tillståndsprocessen följer inte gen III+ certifiering (vilket är ett problem i nästan alla väst europeiska länder medan i princip alla andra länder på jorden följer gen III+ certifiering). Avgiften är inte markands reglerad, och kärnkraften har fortfarande fyrdubbel fastighetskatt mot vindkraften. Anslutningsavgiften är betydande förkärnkraften, medan vindkraften av någon anledning får den betalad av staten.

Utöver de kan du titta på alla vindkraft bolag som gjort enorma förlustsiffror år över år över år medan kärnkraften bara kammat in pengarna (förutom under 2013-2016 när elpriset var super lågt och straffskatten var enorm, under dessa åren var straffskatten vissa år så hög som 50% av HELA inkomsten)
 
  • Gilla
Dilato och 3 till
  • Laddar…
Energiförbättra fönstren: Om man eldat med ved tar det ungefär 40 år att känna in byter till lågenergiglas. Och så får man räkna med att det blir mörkare inne.
 
Bjor Bjor skrev:
Energiförbättra fönstren: Om man eldat med ved tar det ungefär 40 år att känna in byter till lågenergiglas. Och så får man räkna med att det blir mörkare inne.
Det förutsätter dock att veden inte blir dyrare. Den är rätt dyr i söder redan som de är, och nu börja priserna i mellan Sverige öka med.
 
Åsa Lund Åsa Lund skrev:
Saknar information om det fall nån behöver se över sin ventilation och då ett tips om FTX i det sammanhanget.
Minskar behovet av uppvärmningsenergi med 30%
Visst, men man får aldrig ett tyst hus igen.
 
B Boende45 skrev:
Visst, men man får aldrig ett tyst hus igen.
Då har man projat systemet fel.
 
M Mattias Svederberg skrev:
Det förutsätter dock att veden inte blir dyrare. Den är rätt dyr i söder redan som de är, och nu börja priserna i mellan Sverige öka med.
Höjningen på ved verkar inte att följa inköpsindex, än. Knappt en tusenlapp dyrare i år jfm förra året. 25 kbm stjälpt björk för knappt 12000. Torkat kluvet hemkört....
Räcker ett år.
 
L Liljeros skrev:
anläggning kommer behöva en del underhåll.
Tja, jag har köpt 2 st nya fläktar till en kostnad på c:a 3500:- på 43 år, det är knappast dyrt.
 
Magnus E K
L LoTiX skrev:
"Tänk på! En bra princip är att tilläggsisolera vinden med viss försiktighet. Att isolera för mycket är både dyrt och riskabelt, då vindsutrymmet blir kallare och mer känsligt för fuktbelastning."

Förstår inte riktigt detta - om man isolerar vinden riktigt bra så kommer ju varken värme eller fukt upp från bostaden och fuktbelastningen uteblir. Eller?
Fukt på vinden kommer inte bara inifrån bostaden utan även utifrån. Om det läcker VÄRME (EJ luft) från bostaden upp till vinden så blir vinden torrare. Samma sak gäller även ytterväggarna. Så för husets bästa finns det en gräns för hur mycket isolering som är lämpligt.
 
A
Magnus E K Magnus E K skrev:
Fukt på vinden kommer inte bara inifrån bostaden utan även utifrån. Om det läcker VÄRME (EJ luft) från bostaden upp till vinden så blir vinden torrare. Samma sak gäller även ytterväggarna. Så för husets bästa finns det en gräns för hur mycket isolering som är lämpligt.
nej detta är helt felaktigt.
finns ingen maxgräns för isolering, då skulle ju passivhus var helt värdelösa hur ett fuktperspektiv men i själva själverket är dom utmärkta hur ett fuktperspektive pga deras isolering och täthet.
 
engs
Z Zlatje skrev:
Nockvinden är svinliten. Du kan knappt krypa och du måste vara väldigt smidig om du ska vända där uppe.
Du får skaffa barn och skicka in på kattvinden att dra isolering, det gjorda farsan med mig när jag var lagom tanig i tidig tonår. :rofl:
 
  • Haha
  • Gilla
SågspånPappspikEternit och 2 till
  • Laddar…
Jag nördade ner mig i samma ämne och jag har 6 spotlights på 2a våningen. Gick upp i nockvinden och började leta efter dom. De alla hade lock över sig men hade ingen skumfog runt sig! Du kunde klart och tydligt se hur luften i princip haft fritt flöde upp i vinden och värmen lämnat huset på vintern. 3 av dessa lampor var i badrummet och den precis över duschen var värst (man se hur svart det är på isoleringen. Ej mögel).

Jag köpte 2 flaskor skumfog och drog en bra rand runt skyddslocken från vinden! Vet redan nu hur extrem skillnad de gör. När det var 30c ute så var vår övervåning samma. 30-32c I sovrummet. Man kände en värmebarriär så fort man gick upp i trappen. Nu är det max 1-2c skillnad jämfört med nere. Otroligt skönt!

Bifogar video som visar hur mycket luft som läcker upp.
 
  • Gilla
Bromma1927 och 1 till
  • Laddar…
Tack för bra video! Jag vill påstå att det är det här luftläckaget som är boven till de flesta fuktskador på vindar, inte bara från dosor då utan från alla former av springor.
 
  • Gilla
Åsa Lund och 1 till
  • Laddar…
M Mattias Svederberg skrev:
"Man får mer avkastning snabbare helt enkelt"

Dels nej, och dels är de inte så en investering fungerar.

"Det ser man i andra länder som saknar Sveriges lagar också."
I princip har nästan alla länder i Västeuropa ungefär samma regler. Storbritanien har nyligen modifierat sina regler så att de är samma regler för vind och kärnkraft, vips försvann alla vindkraft projekt och ett gäng kärnkraft projekt ploppade upp.

Tittar vi på länder som Turkiet, Saudiarbien, Indien, Korea Japan mm så existerar i princip inte vindkraft alls medan samtliga de länderna bygger kärnkraft, så du har inte bara fel här, utan super fel.

Om du verkligen tror på vad du säger, skulle du förespråka identiska regler för vind sol och kärnkraft, inklusive nätreglering, så kan vi se vem som vinner marknaden då
Det du skriver ”Storbritanien har nyligen modifierat sina regler så att de är samma regler för vind och kärnkraft, vips försvann alla vindkraft projekt” är helt fel. CfD processen (Contract for Difference) offentliggjordes för ~1 månad sedan och Storbritannien har aldrig släppt fram så många/stora vindkraftsprojekt som de gjorde i år.
 
W witten skrev:
Tack för bra video! Jag vill påstå att det är det här luftläckaget som är boven till de flesta fuktskador på vindar, inte bara från dosor då utan från alla former av springor.
Jag är glad att ja lade ner tiden att nörda ner mig för som jag sa, 1 lampa är i duschen och där såg man redan hur innertaket på en 10cm2 yta blivit påverkat. Badrummet är inte ens 4 år gammalt. Tänk dig då 20 år av varm fuktig luft från duschen som har motoväg rätt upp i vinden. Detta kommer göra mycker också med värmetapp på 2a våningen i vinter!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.