Status
Tråden går ej att kommentera.
C cbrolin skrev:
Hade inte hunnit dit innan jag svarade.
Det kan hända den bäste (y)
 
  • Gilla
cbrolin
  • Laddar…
S sunqan skrev:
Du menar tabellen jag klistrade in i inlägget efter när poletten trillat ner?
Yepp, tack för den!
 
N
Bananskalare Bananskalare skrev:
Hur mycket sparar man egentligen på timdebitering? om man inte vill sänka sin standard allt för mycket?
Jag har svårt att se hur man kan spara energi på att sänka temperaturen. Det är på natten man kan värma upp huset. Hinner man värma upp huset under de billigaste timmarna?
Matlagning lär säkerligen ske under dyraste perioden. Det är diskmaskin och tvättmaskin man kan köra på kvällen/natten.
frågan är hur mycket man kommer spara?
Du kommer inte kunna spara speciellt mycket om du inte sänker temperaturen
och flyttar lasten till de billigaste timmarna.

Detta gäller allt från tvätt till disk och varmvatten.

Nu vet jag inte vilket värmesystem du har, men att värma huset under natten ger
inte speciellt mycket förutom på morgonen. När du kommer hem på kvällen så
har huset blivit svalare.
 
M
C cbrolin skrev:
Edit: jag hade missat att effekten gällde den termiska och inte den elektriska effekten. Den termiska är ca 3 ggr högre så mina uträkningar per kWh blir multipliceras med 3.
Effektskatten var mycket riktigt på installerad termisk effekt så ägarna av kärnkraftverken fick betala den oavsett om verken var igång eller inte. Den gjorde det väldigt dyrt att uppdatera äldre reaktorer till nyare och bättre säkerhetssystem då den tickade på under hela renoveringen. MP är på intet sätt dumma, de är mycket slipade i att få sin vilja igenom, dummerjönsarna är de övriga partierna som inte begriper något förrän det är för sent. SD:s omröstning om att inte stänga Ringhals en månad in avstängning är ett fint exempel...
 
  • Gilla
cbrolin och 1 till
  • Laddar…
K
T tslabot skrev:
Vad har ni andra som ännu inte startat värmen för temperatur i husen, har ni olika temperatur i källare/första/andra plan osv?
21,6 nere och 21,4 på övre plan. 12 grader ute. När vi la oss i gårkväll var det 22,8 nere och 22,6 uppe.
 
V videopac skrev:
Trivs du bra i sandlådan?
Du menar den där en spade är en spade?

Eller försöker du hävda att SD-företrädare inte blir påkomma titt som tätt med grovt rasistiska uttalanden? Eller menar du att det bara är "otur" när dessa upptäcks, blir uteslutna och sedan släpps in igen?
 
  • Gilla
Selma 80 och 4 till
  • Laddar…
Jonas Persson
C cbrolin skrev:
Du räknade kanske fel. Jag fick det till 14.799 kr. ((5.514 + 85%) + 24%) + 17%.
Tittade bara på procentsatserna och missade att 7,7% var kärnavfallsskatt:worried:

Likväl tredubblades skatten innan de lyckades kväva kärnkraften.
 
  • Gilla
cbrolin
  • Laddar…
M mnils skrev:
Effektskatten var mycket riktigt på installerad termisk effekt så ägarna av kärnkraftverken fick betala den oavsett om verken var igång eller inte. Den gjorde det väldigt dyrt att uppdatera äldre reaktorer till nyare och bättre säkerhetssystem då den tickade på under hela renoveringen. MP är på intet sätt dumma, de är mycket slipade i att få sin vilja igenom, dummerjönsarna är de övriga partierna som inte begriper något förrän det är för sent. SD:s omröstning om att inte stänga Ringhals en månad in avstängning är ett fint exempel...
I mitt youtube-flöde har det börjat dyka upp gamla debatter såsom den här mellan Isabella Lövin och Ulf Kristersson.


Redan då varnade han för riskerna med MP:s politik men hans argument var svåra att ta till sig för elpriserna var fortfarande billiga (pga Putins dumpning av gaspriser) och risken var otroligt låg för rullande bortkopplingar pga att import alltid fanns att tillgå.

Nu när vi vet facit så är denna debatt rätt upprörande för min del åtminstone, när man ser Lövins hånflinande för hon vet att det är svårt att argumentera mot nedläggning av kärnkraft när konsekvenserna är svåra att se.
 
  • Gilla
cbrolin och 6 till
  • Laddar…
C cbrolin skrev:
Hade vi behållit en av de sex reaktorerna hade vi kunnat köra den istället för Karlshamnsverket och därmed hade koldioxidutsläppen minskat ännu mer. Det är inte pga att de sex reaktorerna stängdes som utsläppen har minskat utan trots det.

Att Miljöpartiet prioriterar stänga kärnkraft istället för fossilbaserad elproduktion är talande. De bryr sig inte ett dugg om att klimatet går överstyr. Den globala uppvärmningen är ett akut problem och de flesta forskare är överens om att det redan gått så långt att det kommer bli oerhörda kostnader för att begränsa dess följder. Men sådant skiter Miljöpartiet i. De verkar vilja sabotera civilisationen. Folk röstar nog inte på dem av illvilja utan för att de tror att Miljöpartiet gör gott för miljön även om det kostar och gör ont. Men faktum är att Miljöpartiet är dåligt både för ekonomin och miljön. Alla människor förlorar på deras politik. Eventuellt finns det kanske någon obskyr groda som tjänar på den.

Nej. Frågan är redan besvarad:


Huzzbutt: Det resonemang du för faller tillbaka på föreställningen att de 6 nu nedlagda reaktorernas kapacitet skulle ha varit tillgängligt överskott för i de fall att de fortfarande var igång, ett resonemang som faller på sin egen orimlighet, överkapacitet är bortslösad lönsamhet. Karlshamnsverket täcker upp för effektförluster och om man ska föra något sorts rimligt resonemang så får antagandet vara att Karlshamn hade körts även om de nu 6 nedlagda reaktorerna fortfarande var i drift eftersom deras produktion då redan konsumerats.

Vi kan även backa tillbaka lite till och konstatera att koldioxid utsläppen i Sverige har minskat i vår egen faktiska tidslinje där 6 reaktorer har stängts ned. Att påstå att nedläggning av reaktorer leder till ökade koldioxid utsläpp är falskt, annat än i ett spekulativt scenario där icke-nedlagda kärnkraftverk levererat överkapacitet.


Jag sträcka mig så långt som att säga att Sverige kanske hade haft större marginaler i elproduktionen om en eller flera av de 6 nedlagda reaktorerna ännu var i drift, jag tror dock inte det och i vart fall så hade kostnaden för det landat på konsumenten, antingen genom elräkningen eller skatten och det hade i dagens läge inneburit att Svenska konsumenter subventionerat kostnaderna för ett Tyskt produktionsbortfall orsakat av ett Ryskt anfallskrig, Förbluffande vanvettigt.
 
  • Gilla
Selma 80 och 2 till
  • Laddar…
Det är svårt att förutse exakt hur priserna blir i vinter. Men saker är inte som de brukar. För 10 år sedan var det vattenmagasinen och effekten i nätet som påverkade elpriset. Idag är det gaspriset i tyskland och hur många timmar om dygnet som kabeln till Tyskland är maxad (alternativt de har temporärt överskott på grund av ner/upp varvning eller sol/vind överskott)

Resultatet är at våra priset slår mellan vad vi skulle kalla "svenska priser" och "tyska priser". Där de tyska priserna är en direkt effekt av gaspriset. Detta är orsaken att vi ofta, men inte alltid, har billig el på natten och dyr el på dagen.

Under Augusti var elen extremt dyr efter en sent påkommen idé att man ska kvotta in gasen i vinterförrådet. Denna idé kom man på efter att man förra vintern blev tagen med byxorna nere med ett nästan tomt gaslager (vilket var orsaken att priset var så extremt högt i December).

Kvoterna är satta till 31 Augusti, 30 September och 31 Oktober. Sen efter 31 oktober är kvoterna slut och därför kommer de troligen finnas ett överskott av gas mellan 1 November fram till när de blir kallt.

Under Augusti blåste de mycket mindre än förväntat och därför blev de en extrem brist på gas speciellt eftersom kvoterna behövde fyllas. Då de normalt sett blåser mer under Hösten framförallt mitten av September till Mitten av Oktober, kommer vi troligen se mer Sverige priser under hösten. Det betyder alltså att högstpriserna troligen blir lägre än Augusti priserna (även om just nu ser September priserna ut att bli rätt höga).

Priset på gas har gått ner från €333 till idag €220 (låg på 185 här om dagen men de blev lite rekyl). Snittpriset i Augusti låg på ca €250 medan de än så länge i September legat på €220.

Troligen kommer gaspriset jobba sig ner till €150 till Oktober och €100 till November

Men efter att lagret är fullt kommer de troligen stabilisera sig och inte bli lika volatilt. Naturligtvis kan en väldigt kall vinter påverka priset, men inte som förra året när vi gick in i vintern med gasdepån på 60%.

Så vi kommer se volatila priser fram till 31 Oktober, sedan kommer priserna stabilisera sig på en relativt hög men stabilare nivå än vad vi sett tidigare. Om den nivån blir €100 eller €150 vet jag inte, men de blir troligen inte under €100, för då börjar de kommer ner till oljepriset. Olja är förvisso normalt sett dyrare än Gas, men som läget är för närvarande är de omvända sant, och de om vända kommer förbli sant till mer oljekraftverk är byggda. Vilket kommer ta 12-24 månader. Lite synd att Förra Regeringen beslutade att lägga ner ett jätte fint kombikraftverk utanför Malmö som kunde gå på lätt olja, skulle suttit fint nu (Beslutet togs Augusti 2021, och nermonteringen påbörjade Augusti 2022... Jepp, Under dyraste månaden någonsin monterade vi ner ett kraftverk som skulle hjälpt priset)

Ett gaspris på €100 betyder ett Elpris vid medellast timmar på 180-200 öre och vid höglast timmar på 300öre. Dito €200 blir de ungefär de dubbla.
 
  • Gilla
Huzzbutt och 5 till
  • Laddar…
M Mattias Svederberg skrev:
Under Augusti var elen extremt dyr efter en sent påkommen idé att man ska kvotta in gasen i vinterförrådet.
Tack för bra info.

Att ha "fri marknad" samtidigt som man politiskt styr kvoter och produktionssystemet bevisar återigen att man måste skilja på hur man löser ett tekniskt problem mot att låta ekonomer och politiker få fritt spelrum. Vi har fått det sämsta av två världar. Möjligtvis är denna lösning något bättre än tex rysslands oligarkstyrning. Men att som Daniel109 ständigt säger, detta är en perfekt fungerande fri marknad... det är ju helt felaktigt. Det är en sjuk marknad med en sjuk prismodell.
 
  • Gilla
Bananskalare och 5 till
  • Laddar…
J JohanLun skrev:
Tack för bra info.

Att ha "fri marknad" samtidigt som man politiskt styr kvoter och produktionssystemet bevisar återigen att man måste skilja på hur man löser ett tekniskt problem mot att låta ekonomer och politiker få fritt spelrum. Vi har fått det sämsta av två världar. Möjligtvis är denna lösning något bättre än tex rysslands oligarkstyrning. Men att som Daniel109 ständigt säger, detta är en perfekt fungerande fri marknad... det är ju helt felaktigt. Det är en sjuk marknad med en sjuk prismodell.
Idén med kvoterna är inte nödvändigtvis dålig. Problemet är att de infördes allt för sent och aggressivt. Om de hade börjat kvota upp redan i Maj hade de sett väldigt annorlunda ut.

Det andra problemet är politiker som lägger sig i marknaden genom att förstöra bra alternativ. Inte bara i Sverige där vi har haft politiker som direkt och indirekt lagt när kärnkraften. Att påstå att marknaden gjorde de är totalt trams. Dels höjde man skatten till en så hög nivå att den under vissa perioder faktiskt var högre än försäljningspriset. Dels så röstade man i Riksdagen om ifall de skulle stoppa stängningen av säkerhetspolitiska skäl.
 
  • Gilla
videopac och 5 till
  • Laddar…
Jonas Persson
Kanske blir lite lugnare...
Kvinna framför Centerpartiets logotyp med text om partiledaravhopp på en nyhetssajt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
  • Ledsen
Jonobe och 4 till
  • Laddar…
kashieda kashieda skrev:
Du menar den där en spade är en spade?

Eller försöker du hävda att SD-företrädare inte blir påkomma titt som tätt med grovt rasistiska uttalanden? Eller menar du att det bara är "otur" när dessa upptäcks, blir uteslutna och sedan släpps in igen?
Vad jag menar är att retoriken är otroligt infantil. Men det speglar väl tillståndet på vänstersidan.
 
  • Gilla
[SKPG]Zamora
  • Laddar…
D
Jonas Persson Jonas Persson skrev:
Kanske blir lite lugnare...
[bild]
Ja lite vanliga mord och mordhot ordnar biffen, toppen! Det är nya vägen, om någon är besvärlig så löser man det så.
 
  • Gilla
kashieda och 3 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.