33 589 läst · 82 svar
34k läst
82 svar
Egna tändkottar till kamin - doppade i vad?
Nu spelar det inte jättestor roll men skrev fel - vi har en Jötul (F373), inte en Contura.
Och så får jag passa på o skämmas lite - vi kör 2 vedklamplar i botten, sen endel tändved kors o tvärs/omlott ovanpå och emellan tändveden, strax innan toppen så lägger vi braständare (träullen). Skulle ju kunna funka bra utan då tändveden ofta är vädligt torr men blir bra drag med det.
Och så får jag passa på o skämmas lite - vi kör 2 vedklamplar i botten, sen endel tändved kors o tvärs/omlott ovanpå och emellan tändveden, strax innan toppen så lägger vi braständare (träullen). Skulle ju kunna funka bra utan då tändveden ofta är vädligt torr men blir bra drag med det.
Att tänka på med kottar:
Kottar innehåller höga halter med lignin. Detta ger ett högt bränslevärde men vid ofullständig förbränning också mer av den ohälsosamma gasen polyaromatiska kolväten (PAH) än vanlig ved (finns även i cigarettrök).
Så att tända spisen är väl OK men när man ska grilla mat eller sitter vid eld/rök så kanske man ska tänka sig för....
Kottar innehåller höga halter med lignin. Detta ger ett högt bränslevärde men vid ofullständig förbränning också mer av den ohälsosamma gasen polyaromatiska kolväten (PAH) än vanlig ved (finns även i cigarettrök).
Så att tända spisen är väl OK men när man ska grilla mat eller sitter vid eld/rök så kanske man ska tänka sig för....
Och billigast är antagligen https://ekostormarknad.se/Maskintok skrev:

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
16 öre styck tror jag är svårslaget även om man måste bryta isär dem själv.
Intressant att fundera på vad som är miljövänligast.
Jag tror fortfarande på tidningspapper och mjölk/äggkartong...
När det gäller "farliga" gaser från kottar kansk man inte ska börja grilla korv direkt när man har tänt utan att vänta på kolglöden, att då hitta nåt farligt mer än värme är bra gjort.
/ATW
Jag tror fortfarande på tidningspapper och mjölk/äggkartong...
När det gäller "farliga" gaser från kottar kansk man inte ska börja grilla korv direkt när man har tänt utan att vänta på kolglöden, att då hitta nåt farligt mer än värme är bra gjort.
/ATW
Vore man oroligt lagd är nog korven farligare.A ArneTW skrev:
Att göra egna tändkottar är väl ett enkelt och trevligt pyssel, man kanske skulle passa på innan det blir klassat som miljöfarlig verksamhet.
Jag använder helst näver eller äggkartong..Alfredo skrev:
Men egna påhitt går lika bra..
tänder alltid med täljda splintor och annat smått..
Men har använt tändkuber mm främst när frugan ska igång med elden.. hon finner ingen glädje i att mys starta brasan...
Finns mycket som får en miljötomte att bli galen... Som när man struntar i att diska förpackningar..A ArneTW skrev:Intressant att fundera på vad som är miljövänligast.
Jag tror fortfarande på tidningspapper och mjölk/äggkartong...
När det gäller "farliga" gaser från kottar kansk man inte ska börja grilla korv direkt när man har tänt utan att vänta på kolglöden, att då hitta nåt farligt mer än värme är bra gjort.
/ATW
Jo idioter och anseende mindre intelligenta finns gott om.. även så jag i vissa frågor kan jag tänka mig..Alfredo skrev:
Men miljöbrott med äggkartong... nä tvärtom.. en äggkartong ger hög värme till brasan, vilket leder till bättre förbränning..
näver kan vara motverkande... ibland kan den ge rök väldigt länge innan det verkligen tar sig... Och då är förbränningen sämre.. Men det luktar gott.