Svar på Gustaws inlägg

Tack. Gör dom i Visio. Fantastisk mjukvara för huspulare. Ritar trädgårdsplanerna i det också. Fast om jag lade samma energi på grävningen som på bilderna så vore jag kanske klar nu:)

1. Du menar läsa manualen? Hmm. Det var en tanke

2. Det funkar ju medan man återfyller men jag är lite orolig att dom lösa massorna vandrar in ibland stenblocken med tiden. Tänkte om det fanns något som permanent kan separera dom.

3. Faktiskt inte en så dum tanke. Ensam så blir man rätt så ineffektiv. Man borde dra ihop ett gäng som hantlangar åt varandra på sina respektive projekt. Lite Amish typ...

Dubbla skivor. Japp. Det hade jag faktiskt läst. Glömde rita in det. Vet inte än hur det ser ut nere vid grunden. Det är några meter kvar dit...
 
Svar på anaitis inlägg

1. Naturligtvis. Slarvade lite i ritandet. Trodde ingen skulle märka...

2. Ok

3. Ok

4. För isolervärdets skull? Det skall visserligen inte bli bostadsutrymme i källaren men det kanske är lika bra att göra det "när man ändå är i farten". Tror inte att jag tänker upprepa grävningen någon gång snart...

5. Ok. Det minskar ju också risken för att materialet närmast väggen vandrar in ibland stenarna med tiden.
 
Något av det svåraste i dränering på berg måste vara att få upp vattnet som rinner längs berget...

1) Fungerar gummiasfalten som isodrän rekommenderar att täta mellan cementavjämningen (hålkälet) och berget? Om det inte blir tätt kommer vatten alltid rinna in mot huset längs berget! Så det är ju kritiskt att det blir tätt. Eller finns det andra bättre matrial?  

2) Är det en bra idé att i den avskärande dräneringen försöka skära en ränna i berget som vattet rinner ned i och åt sidorna. I denna kan man lägga dränerings rören. Även göra ett hålkäl och täta med gummiasfalt.
 
Dags för en uppdatering.

Hittade en bra grävare i området som tillsammans med undertecknad spenderat ca 40 timmar med att gräva upp runt huset. Trångt och mängder med sprängsten modell större förklarar tidsåtgången. Jag och svågern sprang i skytteltrafik med skottkärror där det var som svårast (30kbm för hand ger bra träning). Det borde vara spöstraff på att lägga tillbaks kubikmeterstora sprängstenar mot fasaden. Men nu är det klart (se bild)

Som väntat så möter berget sulan direkt. Ingen grop för dränering. Dessutom finns det några pucklar som gör det svårt att få till fall. Det blir till att ta fram kobran och snigeldynamiten. Dränering och dagvatten visade sig gå i två separata tegelrör som låg intill varandra. Dagvattnet närmast fasaden!! Dessutom en underlig lösning med rör som går in under sulan på ett ställe. Troligen pga svårigheter att få fall åt rätt håll. Separat post kommer som beskriver hur jag tänker gå tillväga

-h
 
  • Picture_004.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
ByggareJob och 1 till
  • Laddar…
Snackade med Isodrän om problemet med ont om utrymme för dränering och dom föreslog en modifikation av lösningen dom rekommenderar för motlutande berg.

Det första steget är att gjuta en skålformad hålkäl mellan sula och berg. Hålkälen skall om möjligt ha fall i samma riktning som dräneringsflödet skall gå.

Hålkälen stryks sedan med gummiasfalt. Asfalten skall gå upp en bit på sulan samt på berget för att göra det hela så tätt som möjligt.

Mot väggen placeras dubbla isodränskivor (2x10cm). Om det blir trångt så kan den yttre skivan placeras ovanför dräneringsröret (se bild)

Fiberduk och singel precis som vanligt.

En ytterligare kommentar ifrån Isodrän var att i fallet motlutande berg så rekommenderar man återfyllning med fukthållande massor (jord, sand etc) snarare än dränerande. Antar att tanken är att så lite fukt som möjligt skall nå fram till sulan.

Så det blir till att köra bort sprängstenen och köra hit lämpligare massor. Tänkte dock slå två flugor i en smäll och skrapa ytjorden ifrån andra delar av trädgården att fylla med och köra hit ny jord istället.

Någon som vill ha 50kbm massor?:)

-h
 
  • drneringsproblem_II.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Mycket intressant. Skoj att se andra som också ger sig på dräneringsprojekt i sommar!  :)  Ditt projekt ser bra ut tycker jag! Jag tänkte lägga ut mina bilder i en tråd också. Men jag har inte hunnit för allt grävande... Borde som sagt vara spöstraff på att slänga tillbaka sprängssten.

Intressant att Isodrän rekommenderar återfyllning med fukthållande massor (jord, sand etc) när man har motlut. Är det för att man skall få långasammare genomströmmning/inte tränger ned så djupt vid exempelvis störtregn? Jag tycker det talar emot isodrän principen... Den är ju i högsta grad genomsläpplig. Därför undrar jag om det kan vara bättre med platon på väggen när man har motlut. Då har man ju regnkappan på! Inte optimalt men är det inte bättre med regnkappa när det regnar än utan? Isodrän gör källarväggen helt öppen och då får man problem om den släpper egenom vattnet som trycker mot väggen...

 
Ja. Jag tror att anledningen att dom rekommenderar sugande massor är att så mycket av fukten som möjligt skall absorberas av fyllnadsmassorna och inte belasta grunden mer än "nödvändigt".

Jag är inte orolig för isodrän som dränerings/isoleringsmaterial. Det är väl just genomsläppligheten som är tricket. Vattnet följer skivans yttre del neråt istället för att rinna in mot grunden. Om det inte funkade så så vore väl Isodrän aldrig ett bra val för dränering.

Det som händer vid motlutande berg är antagligen att en större mängd vatten belastar grunden än vid normalfallet. Vattnet kan ju inte ta vägen någon annan stans än ner mot botten av shaktet. Jag gissar att det är därför Isodrän rekommenderar dubbla skivor. Jag funderar dock på att köra dubbelt hela vägen upp på den aktuella sidan för att vara säker.

Grävningen är klar och dom senaste dagarna har ägnats åt blästring (tog in proffshjälp-klart på två timmar) och spräckning av en del dumt placerade bergknölar. Skall hyra en Hilti endera dagen och "skrota" det sista. Sedan kan man börja bygga upp...

-h
 
  • Gilla
Tosse
  • Laddar…
Och här kommer den bittre och inåtvände  ;)

Jag hade precis samma problem och förutsättningar som i denna tråd. Jag körde enligt Isodräns rekommendationer;
-frilägg berget
-spräng bort så mycket som möjligt (körde Hulk, hydraulisk bergknäckare)
-rengjorde berget med högtryck
-gjöt ränna med fall (i mitt fall blev blev jag tvungen att leda viss del mot en pumpgrop bakom huset och resten mot sandfånget på framsidan)
-täck med bitumen; från berg, över ränna och en viss bit upp på väggen
-i med dränslang
-på med Isodrän, på 25% av längden står huset på berget så det blev 200mm Isodrän istället för att spränga ner mig under grundnivå. Överköpte mig i och för sig på Isodrän så det blev 200mm runt nästan hela huset i alla fall...
-fyll på med jord (har du inhyrd grävmaskinist, var på som en igel så att det inte går ned sten också - de är snabba, detta är framför allt viktigt vid ledningar)

Dränering och isolering har blivit klockren på alla ställen utom i ett hörn, där jag hade som mest berg mot väggen. Där har fuktproblemen inomhus förvärrats så till den milda grad att jag har vattenpölar på våren. Som "tur" är är det hobbyrummet. Steg ett blir att få bort den gamla väggfärgen (troligtvis "plastfärg") och reparera med kalkputs och därefter endast ren kalkfärg för att se om "andning" hjälper. Annars blir det till att gräva upp och se vad som inte varit tillräckligt....
 
  • Gilla
P.ribben och 1 till
  • Laddar…
Det där sista var väl något man hade hoppats slippa höra. Jag har också ett sådant hörn (se bild). Extremt snålt sprängt. Dock har jag en betongmur i markplanet som är murad mot berget (syns i överkant av bilden) så den mesta fukten leds nog bort av den. Kommer ev att lägga en avskärande dränering på ovansidan för att vara på säkra sidan

-h

 
  • Picture_003.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Förresten. Hur lade du skivskarvarna i det aktuella hörnet? Gissar att alternativ A (se bild) är bättre än B. Läste någonstans att man även kan klistra samman skivornas sidor med fogmassa för att minska fuktvandring. Provat det?

-h

 
  • skivlaggning.jpg
gromit42x skrev:
Det där sista var väl något man hade hoppats slippa höra.
Jo, det var det jag misstänkte  ;D

Jag ångrar nå oerhört att jag inte lade en områdesdränering vid min tomtgräns mot grannarna som ligger över mig. Nu är tomten finplanerad och häck är planterad....

Om en mur räcker kan jag inte uttala mig om men jag är nog av den uppfattningen att den inte skulle hindra vattnet och att det måste till en dränering och bortledning av vattnet. Men visst, det hänger ju på hur mkt vatten det är i marken. Jag hade inte kunnat föreställa mig att min var så blöt. Min "områdesdränering" utgörs nu av pumpgropen precis bakom huset. Vid snösmältningen går den dyngnet runt i 2-4 veckor beroende på snömängd. Det är rätt mkt vatten som jag helst inte hade fått in så nära på huset.
 
gromit42x skrev:
Hur lade du skivskarvarna i det aktuella hörnet.
Som A. Kan inte tänka mig att fogmassa skulle göra till eller från. För mycket skarvar att foga (vertikala och horisontella) för att inte tala om hålen man gör i skivorna med fästduttarna. Skulle jag göra om något så är det att skippa de sistnämna och istället klistra skivorna mot väggen. Fästduttarna fick jag aldrig att sitta vidare bra i betonghålstenen eller i skivan som har en stor tendens att smulas sönder. Och just det, att använda fogmassa i skarvarna innebär nog bara på lite sikt att fogen sitter ihop men att du spräcker skivan "bakom" fogen....
 
;D. Fast det var ju bra att jag fick informationen nu och inte sen. Det blir definitivt en avskärande dränering ovanför muren. Inget snack. Tack för infon.

Och för att rätt skall vara rätt. Uppdaterade bilden av alternativ A

-h
 
  • A.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Swehjo. Några kompletterande frågor

-Såg i din tråd att du använde en "Hulk" för att spräcka bort berg? Hur funkar den? Måste man borra hål först eller funkar den mer som en maskinell slägga?

-Satte du dubbla skivor hela vägen upp till marknivå eller till enbart till 50cm över golvnivå?

-Hur funkar en pumpgrop? Använde du någon form av specialbrunn? Vilken pump kör du med?

 
Hulken är en hydraulisk bergspräckare (eller vad det nu kan heta). Borra ett hål på cirkus 40mm i diameter i berget. "Verksam beståndsdel" på Hulken, två tungor mellan vilka det befinner sig en kil, förs ner i hålet. Sätt igång åbäket och kilen körs ned mellan de två tungorna mha hydrauliken varpå de pressas utåt med ett mkt högt tryck (kommer inte ihåg hur mkt, men tillräckligt för att knäcka mitt berg i alla fall...). Det enda jobbiga i den processen är att Hulken är otympligt att flytta mellan borrhållen  ;)  Det jobbiga är att borra hålen och ta bort stenarna  :p  Såsom borr hyr man förslagsvis en stor kompressor och tryckluftsborr, dvs det dammar å låter jäv-len ett par dar inne hos grannarna.

Till skillnad från snigeldynamiten, som dessutom är dyr, ser du direkt om du lyckades spräcka berget som du ville eller om du behöver borra nya hål. Efter ett litet tag lär man sig läsa berget och får till rätt placering av hålen snabbt.

Jag kommer faktiskt inte ihåg hur högt jag satte det.... Men jag började i enlighet med Isodräns instruktioner och sedan fyllde jag på med överblivna skivor. Men nä, det blev nog aldrig upp till markhöjd för då hade de inte täckts av skyddslisten och det hade jag kommit ihåg (tror jag....).

Pumpgropen bidde jag instruerad att bygga enligt nedan. I botten på min ligger det en dränkbar Flygtpump av någon modesjang...

pumpgrop.jpg

 
  • Gilla
ByggareJob
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.