89 116 läst · 469 svar
89k läst
469 svar
Dra el själva?
Tyvärr är det så.N Yindysagh skrev:
Jag önskar att det fanns en möjlighet att öppna för att privatpersoner med tillräcklig kunskap skulle lagligt få fixa med elen.
Det känns lite löjligt när någon kontaktar mig för att jag ska byta till ett perilex-uttag bakom spisen när de har köpt ny spis.
Sånt är verkligen som borde kunna utföras av lite mer kunniga privatpersoner, och då finns det väl för det mesta någon i bekantskapskretsen som kan hjälpa till.
Hur fick du det där? Jag vill också ha ett så jag kan köpa den där helikoptern jag är sugen på och flyga till jobbet istället för att åka Renault Kangoo (eller Mongo som jag kallar den)T TechChad skrev:
Eftersom att jag har det där certifikatet så kan jag ju numera också utfärda nya sådana certifikatmikethebik skrev:
Om jag utan någon form av behörighet utför en elektrisk installation (som kräver behörighet) på ett korrekt sätt (samma sätt en behörig elektriker hade gjort) är då installationen felaktig? Kan det vara så att den färdiga installationen är ”godkänd” och att ”brottet” var själva arbetet med att göra den? Det låter iaf rimligt...
Hmm, få se nu.L larsson r skrev:
Elektriker.
3 år gymnasie, 18 dagar under 6 månader (kurs AL) = 3,5 år.
Jurist
3 år gymnasie, 4,5 år juristprogrammet = 7,5 år
Fast det ska ju kanske jämföras med advokat, för att kunna starta egen advokatverksamhet och anställa jurister ...
Då tillkommer krav på 3 års praktik och en advokatexamen (som bara är några dagars kurs), då juristprogrammet och praktiken är en stabil grund.
Det kan jämföras med auktoriserad installatör som måste skrapa ihop 4 års praktik, och sen toppa med några dagars utbildning i slutet.
Redigerat:
Jag skulle vilja påstå att det hamnar någonstans i gråskalan.M Markarbetaren skrev:Nej fel! Det måste upprättas en kontrollplan där företaget med auktorisation står bakom. Allt handlar ju om att förhindra elektrikernas sidoinkomst efter ordinarie arbetstid. Att tro att allt är okej för att kusinen som jobbar på en auktoriserad elinstallationsfirma gör jobbet hemma hos dig mot en gratismiddag och två lådor öl som betalning är precis lika galet som att göra det helt själv tyvärr.
Elsäkerhetsverket är inte helt tydlig med detta, och inte heller är allt de skrivit riktigt i linje med lagstiftningens bokstav.
Jag vill inte påstå att du har fel, men jag tror att man kanske får göra så, och i vilket fall lär det vara rätt osannolikt att ett sådant här fall skulle drivas, varför satsa sin energi på något med högst osäker utgång.
Jag tror att skattelagstiftningen är en värre "fiende" ...
Vänta här lite, försöker ni jämföra något så banalt som att lära sig juridik med att utbilda sig i denna konstform att koppla el?Mikael_L skrev:Hmm, få se nu.
Elektriker.
3 år gymnasie, 18 dagar under 6 månader (kurs AL) = 3,5 år.
Jurist
3 år gymnasie, 4,5 år jurisprogrammet = 7,5 år
Fast det ska ju kanske jämföras med advokat, för att kunna starta egen advokatverksamhet och anställa jurister ...
Då tillkommer krav på 3 års praktik och en advokatexamen (som bara är några dagars kurs), då juristprogrammet och praktiken är en stabil grund.
Det kan jämföras med auktoriserad installatör som måste skrapa ihop 4 års praktik, och sen toppa med några dagars utbildning i slutet.
Skulle nog se juridik som ett mer filosofiskt flumm än konsten att få ihop kablarna på rätt sätt!
Som sagt, det känns som att det mer ramlar över mot skattelagstiftningen ...M Markarbetaren skrev:Privat är i egen fastighet. Privat kan aldrig falla under begreppet ”privat åt någon annan”. Detta eftersom ägaren av en elanläggning är ansvarig och då inte kan ge detta uppdraget åt någon annan ”privat”. Du måste hålla isär begreppen om varor och tjänster här. Jag kan ju inte gå över till grannen och erbjuda mina tjänster till honom ”privat” utan motkompensation.
Det står något i elsäkerhetslagen (eller förordningen eller föreskrifter, minns inte riktigt) om att en auktoriserad får utföra arbete på egen anläggning.
När denna lag kom så fick jag för mig att det innebar att den med (tidigare) behörighet nu inte fick utföra något eljobb alls utom på sin egen ägda fastighet, ifall man inte startade företag och registrerade.
Denna villfarelse gick jag i en tid (ett år eller så) innan jag fann att det nog var så att den med auktorisation visst fick göra elarbete på andras elanläggningar:
Se Elsäkerhetslag (2016:732), §27
https://lagen.nu/2016:732#P27S1
Redigerat:
Det är som du skriver.G guiness skrev:Om jag utan någon form av behörighet utför en elektrisk installation (som kräver behörighet) på ett korrekt sätt (samma sätt en behörig elektriker hade gjort) är då installationen felaktig? Kan det vara så att den färdiga installationen är ”godkänd” och att ”brottet” var själva arbetet med att göra den? Det låter iaf rimligt...
Ev brott gäller att utföra jobbet.
Sen kan en anläggning vara korrekt och säker, eller ej korrekt och möjligen osäker. Detta oavsett om du gjort jobbet eller en auktoriserad elinstallatör.
Så en anläggning blir inte säkert korrekt eller felaktig, oavsett vem som gör jobbet.
(Utom om jag gör det, för då blir det naturligtvis alltid korrekt ... )
En anläggning kan ju även bli felaktig pga slitage eller att omgivningen byggs om.
Om man bygger ett badrum i ett gammal sovrum med ojordade uttag utan JFB, så blir elanläggningen felaktigt (olaglig, typ) om man INTE gör något med elen.
Så där kommer alternativen:
Göra jobbet själv = korrekt elanläggning - olagligt arbete.
Låta bli att göra något = felaktig anläggning - inget olagligt arbete
Låta elektriker göra om = korrekt elanläggning - lagligt arbete.
Du har rätt, ibland grämer jag mig över att efter Chalmers inte gått vidare och utbildat mig till elektriker. Hade jag bara legat i och kämpat vidare i 25 år till, så hade jag vi det här laget kanske nått den kunskapen att jag kunnat koppla in ett extra vägguttag i stugan. Jaja, alla kan inte bli elektriker, någon måste göra skitgörat också...T TechChad skrev: