Status
Inte öppen för fler kommentarer.
Ulltand Ulltand skrev:
Det vet väl alla ;) Fyra läkemdelskandidater som fungerat bra i provrör testat fn på patienter i Norge

För någon vecka sedan kom det första resultateten från en studie med kontrollgrupp för malariaprofylaxen. Mycket bra resultat men en väldigt liten studie.

Flest tror dock på det läkemdel som togs fram mot Ebola. Mycket stora förväntningar på den.

Vaccin testas på mäniskor nu i minst en fas 2 studie.
Problemet med de studerade läkemedlen är att även om de visar sig ha en effekt måste produktionen skalas upp, antingen från i princip noll som för Ebola läkemedlet (Remdesivir) eller kraftigt ökas som för Hydroxychloroquine (Malaria). Vanligtvis har läkemedelsproducenterna åratal på sig att förbereda produktion och distribution. Nu får du det att låta som att det skulle kunna ske omedelbart om effekt visas. Vaccinet som nu testas i fas 1 kommer testas i större patientgrupper först till sommaren som tidigast och mer troligt under hösten. Sen skall resultatet utvärderas och produktionen skalas upp. Till skillnad från influensavaccin finns ingen infrastruktur för att tillverka detta vaccin (det är av en annan typ), så produktionslinor måste skapas. Dock är det relativt enkelt att skapa de små rna-strängar som utgör vaccinet, så optimistiskt kan storskalig vaccinering sätta igång till våren 2021.

Personligen tror jag att storskalig användning av antigen av blodplasma från donatorer med utvecklad immunitet kommer vara den första storskaligt effektiva behandlingen, men den förutsätter ju ett stort antal redan immuna donatorer.

Redigerat - vaccinet befinner sig i fas 1, finns inga fas 2 vaccinstudier vad jag kan se: https://clinicaltrials.gov/ct2/resu...ccine&cntry=&state=&city=&dist=&Search=Search
 
Redigerat:
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
B b8q skrev:
...går det att sätta ett "bokmärke" eller något på ett visst inläggsnummer? Eller ska man ta och skriva dit något obskyrt nyckelord som man sedan kan använda i sökmotorn?
Jag antar att du redan bevakar detta ämne och att du får notiser när något nytt inträffar. Om du gör det så kan du naturligtvis klicka på Bevakningar eller på Notiser för att komma till olika ställen.

Men allra lättast är nog att klicka på ”verktygsikonen” nere i högra hörnet när du är inne i forumtråden och välja Kopiera länk, Olästa inlägg eller Sista inlägget. Såklart kan du också bokmärka dessa länkar.

Där kan du också söka på ord som förekommer i tråden.

Skärmdump av ett forum på byggahus.se som visar knappar för Olästa inlägg, Sista inlägget och Kopiera länk.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
BirgitS
Hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Stockholm höll en presskonferens för ett par timmar sen. Det börjar bli en besvärlig situation i vården, även om det inte kommer in fler nya fall nu än tidigare så tar det tid innan patienterna blir utskrivna. Han beskriver det som att de är mitt i stormen nu och vill nu se dessa ändringar i korthet:

Människor får inte börja slappna av när det gäller att följa de råd som har getts.
Resandet i kollektivtrafiken måste minskas, där bör endast finnas vårdpersonal och andra samhällsviktiga funktioner.
2 meters avstånd är viktigt både utomhus och inomhus.

Alla måste hålla ut under hela maj.

DN:s artikel om presskonferensen: https://www.dn.se/sthlm/region-stockholm-res-inte-kollektivt-och-hall-tva-meters-avstand/
SVT: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/region-stockholm-om-laget-just-nu-i-sjukvarden
 
R
Ulltand Ulltand skrev:
Läkemdel kan finnas om en månad. Vaccin kan finnas till hösten. Det finns ett felrtal länder som lyckas hantera smittan och ändå inte stänga ner helt. Alternativ kan man göra en total lock down en månad. Efter det kan man arbeta med masstestning smittspårning etc.
Allt jag hört tyder på att det är betydligt längre kvar till ett vaccin och att de läkemedel som testats har begränsad effekt och i en del fall biverkningar som gör dem olämpliga.

Så, en, källa på det du påstår tack.
 
  • Gilla
Violina och 3 till
  • Laddar…
R RoAd skrev:
Allt jag hört tyder på att det är betydligt längre kvar till ett vaccin och att de läkemedel som testats har begränsad effekt och i en del fall biverkningar som gör dem olämpliga.

Så, en, källa på det du påstår tack.
Här är bra läsning om det mest lovande, och mest framskridna vaccinet från Moderna: https://www.genengnews.com/insights/modernas-sars-cov-2-vaccines-fast-track-to-clinical-trials/

Om allt går perfekt är början av nästa år möjligt, men det är som sagt mycket snabbt.
 
  • Gilla
Per Eskilsson och 3 till
  • Laddar…
R
H hapazard skrev:
Här är bra läsning om det mest lovande, och mest framskridna vaccinet från Moderna: [länk]

Om allt går perfekt är början av nästa år möjligt, men det är som sagt mycket snabbt.
Ja, det där har jag koll på och det är som sagt optimistiskt att ens tro på början av nästa år. Så ulltands "i höst" är ju förstås struntprat. Men hen får gärna bevisa sitt påstående.
 
  • Gilla
Violina och 1 till
  • Laddar…
T
Nefrums Nefrums skrev:
Jag tror att kritiken av den svenska strategin kommer att minska när följande saker går upp för folk:
  1. Pandemin går inte att stoppa, endast bromsa
  2. Hur många som dör totalt påverkas inte så mycket av hur mycket man bromsar. Det styr bara hur lång tid man kommer att hålla på. (Om man inte överskrider sjukvårdens kapacitet, då dör det fler)
  3. Att länder öppnar upp igen betyder inte att det är över, tvärtom är det något man gör för att pandemin sprids för långsamt och man vill höja tempot.
  4. Med nuvarande tempo komme det ta 1-2 år innan det är över.
Detta är egentligen ganska självklart men det kommer bli tydligt för gemene man när länder öppnar upp och pandemin ökar i tempo där då.
Min uppfattning är att de flesta länder i Europa försöker balansera hastigheten på smittspridningen mot sjukvårdskapaciteten, det som skiljer är vägvalet.

Jag delar din uppfattning om att "Pandemin går inte att stoppa, endast bromsa " och teoretiskt sätt så borde det innebära att länderna får samma antal döda per capita normerat för ländernas olika medelålder såsom du skriver.

Men vi har en verklighet att ta hänsyn till. Hur många som kommer att avlida i slutändan avgörs inom vilka grupper i samhället vi får stor smittspridning inom, det uppenbara exemplet är inom äldrevården. Agerar man aktivt med proaktiva åtgärder minskas hastigheten för smittspridning och därmed ökar man sannolikheten för att man lyckas undvika spridning inom oönskade grupper. Man kan tänka sig en liknese med att köra en bil i 50 km/h på en kurvig väg med att köra samma bil i 200 km/h på samma väg. Kör du i 200 så ökar sannolikheten att du kör av vägen.

Vidare är Sverige ett av de länder med lägst antal IVA platser per capita vilket innebär att vi har ett mindre utrymme för att misslyckas, eller om man tänker sig biljämförelsen, våra kurvor är skarpare. Kombinationen av liberala regler och få vårdplatser är oroande och sannolikheten att vi slår i taket är stor, tyvärr.

Om man tittar på det totala antalet avlidna i Sverige och jämför med andra nordiska länder i modellen nedan så ser det inte bra ut. Visst är det så att modellen beror på indata så man kanske inte ska stirra sig blind på absoluta tal utan istället se hur det ser ut relativt sätt mot våra grannländer:

Sverige: 18322 avlidna
Danmark 1669 avlidna
Finland 229 avlidna
Norge 811 avlidna

Det är enligt modellen 11 gånger fler som avlider i Sverige än Danmark och jämför man mot Finland får man hissnande 80 gånger fler. Det är också intressant är att man ser en korrelation mellan restriktioner och avlidna.

https://covid19.healthdata.org/sweden

Risken med Sveriges vägval förutom det uppenbara att antalet avlidna ökar om den misslyckas är att vi måste stänga ner hårdare när resten av världen börjar öppna upp vilket kommer att slå ytterst hårt mot vår ekonomi.
Den här risken har "marknaden" redan sett och man kan t.ex. se att den danska börsen har återhämtat sig så att den är på nivåer där den var i december 2019 men OMX30 ligger på nivåer där den var för c:a 16 månader sen.

Slutsatsen av detta är att jag tror att kritiken kommer att öka mot den svenska modellen.

Någonstans borde man också fundera på varför ett land som t.ex.Tyskland som har avsevärt bättre utbyggd sjukvård ändå väljer kraftigare restriktioner?
 
Redigerat:
  • Gilla
tompas11 och 3 till
  • Laddar…
Ulltand Ulltand skrev:
Värt påminna om att vi inte vet om hur mycket immunitet Covid19 ger. Såg att det är en studie på gång i Korea där man tittat på +100 patienter som först testat negativt efter sjukdom och sedan positivit igen, Svar på den studien väntas om ett par veckor.
Det negativa testet beror nog på att detektionsgränsen för testet varit hög. Det positiva testet efteråt hade tydligen bättre detektionsgräns.
 
  • Gilla
Ulltand
  • Laddar…
T
useless useless skrev:
Vad ska man göra fram till dess då? Stänga ner samhället helt och låta folk stå utan försörjning ett år eller så?
Det är egentligen bara sunt förnuft som behövs.

De länder som lyckas bäst arbetar med testning, smittspårning och isolering i enlighet med WHO's rekommendationer så det är det man bör satsa kraft på i väntan på läkemedel. Stänga ner samhället kan man göra en kortare tid om det krävs för att bygga upp kapacitet samt får ner antalet smittade så att man hinner med testning, smittspårning och isolering.
 
  • Gilla
tompas11 och 2 till
  • Laddar…
T TAR12 skrev:
Min uppfattning är att de flesta länder i Europa försöker balansera hastigheten på smittspridningen mot sjukvårdskapaciteten, det som skiljer är vägvalet.

Jag delar din uppfattning om att "Pandemin går inte att stoppa, endast bromsa " och teoretiskt sätt så borde det innebära att länderna får samma antal döda per capita normerat för ländernas olika medelålder såsom du skriver.

Men vi har en verklighet att ta hänsyn till. Hur många som kommer att avlida i slutändan avgörs inom vilka grupper i samhället vi får stor smittspridning inom, det uppenbara exemplet är inom äldrevården. Agerar man aktivt med proaktiva åtgärder minskas hastigheten för smittspridning och därmed ökar man sannolikheten för att man lyckas undvika spridning inom oönskade grupper. Man kan tänka sig en liknese med att köra en bil i 50 km/h på en kurvig väg med att köra samma bil i 200 km/h på samma väg. Kör du i 200 så ökar sannolikheten att du kör av vägen.

Vidare är Sverige ett av de länder med lägst antal IVA platser per capita vilket innebär att vi har ett mindre utrymme för att misslyckas, eller om man tänker sig biljämförelsen, våra kurvor är skarpare. Kombinationen av liberala regler och få vårdplatser är oroande och sannolikheten att vi slår i taket är stor, tyvärr.

Om man tittar på det totala antalet avlidna i Sverige och jämför med andra nordiska länder i modellen nedan så ser det inte bra ut. Visst är det så att modellen beror på indata så man kanske inte ska stirra sig blind på absoluta tal utan istället se hur det ser ut relativt sätt mot våra grannländer:

Sverige: 18322 avlidna
Danmark 1669 avlidna
Finland 229 avlidna
Norge 811 avlidna

Det är enligt modellen 11 gånger fler som avlider i Sverige än Danmark och jämför man mot Finland får man hissnande 80 gånger fler. Det är också intressant är att man ser en korrelation mellan restriktioner och avlidna.

[länk]

Risken med Sveriges vägval förutom det uppenbara att antalet avlidna ökar om den misslyckas är att vi måste stänga ner hårdare när resten av världen börjar öppna upp vilket kommer att slå ytterst hårt mot vår ekonomi.
Den här risken har "marknaden" redan sett och man kan t.ex. se att den danska börsen har återhämtat sig så att den är på nivåer där den var i december 2019 men OMX30 ligger på nivåer där den var för c:a 16 månader sen.

Slutsatsen av detta är att jag tror att kritiken kommer att öka mot den svenska modellen.

Någonstans borde man också fundera på varför ett land som t.ex.Tyskland som har avsevärt bättre utbyggd sjukvård ändå väljer kraftigare restriktioner?
Ja, den svenska strategin att försvara ekonomin på bekostnad av folkhälsan och låta viruset sprida sig fritt påminner mycket om när riksbanken försökte försvara kronan genom att höja styrräntan med 500%.
När jag ser Tegnell i tv rutan det är som om jag ser Bengt Denis!
 
  • Gilla
tompas11 och 1 till
  • Laddar…
BirgitS
T TAR12 skrev:
Det är också intressant är att man ser en korrelation mellan restriktioner och avlidna.
Har du kollat på Belgien?
Hårda restriktioner samt många sjuka och avlidna (brantare kurva än Spanien om man räknar avlidna per miljon innevånare).

Och nu lättar man i andra länder på sina restriktioner, t.ex. Schweiz uppger att man om en vecka lättar på restriktionerna eftersom spridningen har saktats ner och sjukhusen inte är belastade till bristningsgränsen längre.
 
T
L Lars48 skrev:
Ja, den svenska strategin att försvara ekonomin på bekostnad av folkhälsan och låta viruset sprida sig fritt påminner mycket om när riksbanken försökte försvara kronan genom att höja styrräntan med 500%.
När jag ser Tegnell i tv rutan det är som om jag ser Bengt Denis!
Jag menar dock att det är tvärtom: räddar du folkhälsan så får du en bättre ekonomi långsiktigt och det finns studier på tidigare epidemier som stödjer detta.

Tittar man på det korta perspektivet så visst, stänger man ner så tappar man kortsiktigt.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
BirgitS BirgitS skrev:
Har du kollat på Belgien?
Hårda restriktioner samt många sjuka och avlidna (brantare kurva än Spanien om man räknar avlidna per miljon innevånare).

Och nu lättar man i andra länder på sina restriktioner, t.ex. Schweiz uppger att man om en vecka lättar på restriktionerna eftersom spridningen har saktats ner och sjukhusen inte är belastade till bristningsgränsen längre.
Bryssel har i vissa delar 16000 människor per kvadratkilometer. Belgien är kompakt och har ett betydligt högre avtryck internationellt än väldigt många länder. Vet väldigt lite om deras sjukvård men uppenbart hade de dålig beredskap och blev tagna på sängen.
 
R RoAd skrev:
Allt jag hört tyder på att det är betydligt längre kvar till ett vaccin och att de läkemedel som testats har begränsad effekt och i en del fall biverkningar som gör dem olämpliga.

Så, en, källa på det du påstår tack.
Fyra läkemdel testas i Norge.

Klipp från SvD
"
SvD har talat med överläkaren Marius Troseid som är specialist i infektionssjukdomar och ansvarar för studien vid Oslo universitetssjukhus, Rikshospitalet.

– Detta inger hopp. Det är oerhört frustrerande att stå och ta emot viruspatienter utan att ha någon behandling, säger han.

– Nu har vi en studie att erbjuda patienterna. Då känns det ändå som om man bidrar till att lösa problemet. Det är en viktig motivation för oss inom sjukvården i den här skrämmande situationen, säger han.

I studien som heter Solidarity testas fyra kända läkemedel som tros kunna fungera och hämma även coronaviruset. Det ena har använts mot ebola (remdisivir), den andra mot malaria (hydroxiklorokin) och de två andra mot hiv (lopinavir/ritonavir samt interferon-beta). Samtliga har haft viss framgång när de testats på enstaka patienter med coronaviruset"

Mycket läsvärt om den Kinesiska studien på malariaprofylax. Styrkan tycks ligga i att patienter inte går från måttlig till allvarlig sjukdom. Medicinen bör alltså sättas in tidigt i förloppet. Ungefär som influensamedicinen Tamiflu.

"https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/b5vmKe/ny-studie-malariamedicin-kan-hjalpa-mot-covid-19"

Vaccin kanske redan till hösten

https://www.tv4.se/nyheterna/klipp/...avaccin-kan-finnas-redan-i-september-12580472
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.