28 274 läst · 235 svar
28k läst
235 svar
Byggfirma byggde attefallshus för nära tomtgräns - måste rivas
Om kommunen inte kräver det innan slutbesiktning har den ingen aning om byggnaden är felplacerad.D Dilato skrev:
När vi byggde garage var lägeskontrollen obligatorisk, men den gjordes efter att grunden var på plats. Det tyckte jag var riktigt korkat.
Det var förstås bättre än att den gjordes när byggnanden var klar, men det hade ändå inneburit en hel del arbete och kostnader om grunden hade hamnat fel.
Ligger det inte i kommunens intresse att det inte går fel vid byggen?
Byggaren har enligt tidningsartikeln placerat huset med 10 cm marginal (450 + 10 cm) på situationsplanen, men misslyckats med placeringen i verkligheten.P pmd skrev:
Familjen anlitade ett företag för att bygga huset och enligt ritningarna skulle det placeras 4,6 meter från tomtgränsen. Familjen fick startbesked från kommunen och ett drygt halvår senare stod huset färdigt. Men när de ansökte om slutbesked hos kommunen nekades det då huset i stället byggts 4,16 meter från tomtgränsen.
Kommunens styrande är valda av oss medborgare. Det innebär att de ska arbeta för vårt bästa. De är dessutom betalda av oss medborgare.D Dilato skrev:
Kommunens tjänstemän är inte valda av oss medborgare (men betalas också av oss). Det är ett problem att tjänstemännen inte är direkt ansvariga inför väljarna när de har så stor makt över oss.
Ca 2000kr har jag betalat per gång för ca 20 minuters utsättning på plats, sedan deras resor och dokumentationstid så blir det 1000-1200kr/tim för en utsättare…tveksamt skrev:
Aha! OK, men en placering 34 cm längre in på tomten hade väl godkänts? Eller har Haninge nolltolerans mot små avvikelser inom tomten?D Dilato skrev:
Ja, 4.5 meter hade nog godkänts, det är inom regelverket.P pmd skrev:
kommunen har noll laglig möjlighet att godkänna en avikelse när det gäller byglovsfritt bygge och allmän platsmark.
Min fråga gällde avvikelser inom tomten. Avståndet till den allmänna platsmarken hade varit i enlighet med PBL även med en placering 34 cm längre in på tomten.D Dilato skrev:
[Tillägg: luring där! Du la till första meningen efter att jag skrev detta inläggs första utkast].
En person född 1980 som tjänar 50kkr/månad har en ungefärlig lönekostnad för arbetetsvigaren på knappt 450kr/tim. Nu vet jag inte vad en kommunlantmätare tjänar men om jag räknar baklänges på 1500:-/tim i lönekostnad så hamnar vi på en månadslön i storleksordningen 180kkr/månad och det tror jag inte en sekund på.tveksamt skrev:
Jag använde den här tjänsten för att räkna:
https://verksamt.se/personal-rekrytering/vad-kostar-det/rakna-ut-vad-en-anstalld-kostar
Så är frågan om du bara sitter och killgissar eller om du kan redovisa hur du räknar när du säger "lär ju inte ens täcka lönekostnaden"?
Sedan har utsättare en bil ofta typ en ww caddy med sina mätinstrument, sprayfärg, spik, utstakningskäppar mm..
Sedan har dom datorer med programvara och kontor..
Genomsnittet för utsättare i lön ligger på ca 44 tkr/månad..
Utsättare har oftast inte större täckning än va 40-60% av arbetstiden..
Sedan har dom datorer med programvara och kontor..
Genomsnittet för utsättare i lön ligger på ca 44 tkr/månad..
Utsättare har oftast inte större täckning än va 40-60% av arbetstiden..
Redigerat:
O Oldfart skrev:En person född 1980 som tjänar 50kkr/månad har en ungefärlig lönekostnad för arbetetsvigaren på knappt 450kr/tim. Nu vet jag inte vad en kommunlantmätare tjänar men om jag räknar baklänges på 1500:-/tim i lönekostnad så hamnar vi på en månadslön i storleksordningen 180kkr/månad och det tror jag inte en sekund på.
Jag använde den här tjänsten för att räkna:
[länk]
Så är frågan om du bara sitter och killgissar eller om du kan redovisa hur du räknar när du säger "lär ju inte ens täcka lönekostnaden"?
Pudlar på den, tänkte fort och fel. Mea culpa.R Rejäl skrev: