35 166 läst · 433 svar
35k läst
433 svar
Boxer slutar med programkort?
Och visst gick det lite trögt i Sverige men jag kunde aldrig tänka mig att ett tätbefolkat slättland som Tyskland skulle halka efter oss...P paralun skrev:Jo och sedan 2016 så har vi då haft en bredbandsstrategi i Sverige för just fiber och mobila uppkopplingar.
[länk]
Mycket av pengarna nu är då pengar via EU för att möjliggöra att mer glesbygd blir uppkopplade.
Lite märkligt angående Tyskland men hittar inga säkra siffror, England gör sin egen resa utanför EU.
På 90-talet släpptes mycket inom telekom fritt för konkurrens i Sverige och Sverige blev en bra testmarknad för friare utveckling av stora europeiska operatör.. Jag har inte senare följt utvecklingen i andra länder och monopolsituation.
Jo men jag hittar inga nya siffror på Tyskland och verkar egentligen märkligt. (letar inte heller)K karlmb skrev:
Sen finns det då fortfarande stödpengar och för 2024 ser det ut så här i Sverige
https://pts.se/internet-och-telefoni/bredband/bredbandsstod/bredbandsstod-2024/
Stödpengarna kommer då från EU's projekt NextGenerationEU
https://next-generation-eu.europa.eu/index_en
I praktiken så är mobilnäten dåliga i de länder som fick stora pan-europeiska mobiloperatörer. Många av dessa har som affärsidé att inte vara bäst utan att vara billigast, får du då tre sådana som slåss mot varandra i ett land så blir det ett dåligt resultat. Marknadsekonomi när den är som sämst..A AndersS skrev:
Några av de sämsta mobilnäten i Europa är därför de i Frankrike, Spanien, Tyskland och Storbritannien. Fyra länder där stora pan-europeiska operatörer fått styra marknaden. Vi i Norden har klarat oss bra då vi har haft stora operatörer som haft andra affärsstrategier (tacka Telia och Telenor för det).
Precis, de som var ärliga förlorade och de som ljög var vinnarna. I slutänden så hade Telia ett rimligt bud i "skönhetstävlingen" och ingen av de andra kom någonsin upp i det som Telia (med Tele2) erbjöd...A AndersS skrev:
OT - det blev lite "roliga" bieffekter av det samarbetet då Telia inte kunde bygga företagsanpassade nät med 3G utan enbart 2G utifrån hur 3G mobiler kopplade upp sig mot basarna och talkvalite. Men det är historia nu.pacman42 skrev:
Jag lider fortfarande av det, vi har datauppkoppling med 3G via Telenor i vårt garage på jobbet, men inte annat än 2G med Telia. När 2G/3G släcks ned så har vi ingenting dock, jag har därför krävt att man expanderar WiFi-täckningen till garaget (jag tar rätt ofta med mig möten i bilen hem), något de nu tittar vidare på att lösa.A AndersS skrev:
Har kommit i kontakt med nät av lokalt ägda basar/antenner för mobilt bruk där man även "injicerade" wifi i en del av antennerna.pacman42 skrev:Jag lider fortfarande av det, vi har datauppkoppling med 3G via Telenor i vårt garage på jobbet, men inte annat än 2G med Telia. När 2G/3G släcks ned så har vi ingenting dock, jag har därför krävt att man expanderar WiFi-täckningen till garaget (jag tar rätt ofta med mig möten i bilen hem), något de nu tittar vidare på att lösa.
Stödet är sedan PTS tog över från Länsstyrelserna en försumbar hjälp vad jag förstått.P paralun skrev:
Det fungerade däremot riktigt bra när vår förening byggde nät (800+ anslutningar på ett område ungefär lika stort som halva Göteborgs kommun) för 8-5 år sedan. Och det flesta vita fläckarna på kartan försvann då.
Så här ser det ut nu, kartan har flera lager: https://bredbandskartan.pts.se/
Nån som sett nåt liknande i tex Tyskland?
Redigerat:
Nej det är inte försumbart men innehåller en massa villkor och beräkningar.K karlmb skrev:
https://pts.se/contentassets/0ad2ff...orutsattningar-for-pts-bredbandsstod-2024.pdf
Får själv en fiberinkoppling i en stuga, prel nästa vecka där nätet möjliggjorts med EU/PTS pengarna som ligger i anslutning till stödområdet. Utan de skulle man inte haft råd att dra fram fibern till bofasta sen kunde man då haka på stugor.