86 705 läst · 282 svar
87k läst
282 svar
Bilist parkerar bilen mellan vår och grannens uppfart
Det ser ut som en korsning, men cykelutfarten är inget hinder att ställa sig intill. Har du läst lokala trafikföreskrifterna och har gatukontoret definerat platsen som en korsning. Skulle kunna vara en rak gata med en utfart.B boped skrev:
trähandtag skrev:
Väldigt olämpligt parkera så att man skymmer sikten här mycket barn på cykel sen får man ej parkera mitt i en korsning så egentligen skall detta ej uppstå i fall man är lite förståndig!trähandtag skrev:
Ok, det var nog ett bättre och mer korrekt sätt att beskriva det hela på än vad jag gjorde. Jag köper det.S steffo_b skrev:Tyvärr är det inte så enkelt.
Huvudregeln är att du skall meddela fordonsägaren som sedan har ett antal dagar på sig att flytta bilen.
Jag har själv varit i den situationen där en bil parkerat framför mitt garage så att det inte gick att få ut min bil.
Polisen hävdade att dom inte kunde flytta bilen innan dom meddelat fordonsägaren och den fått tid på sig att flytta bilen. Men dom avslöjade att personen var känd av polisen. Och att inte heller markägaren kan göra så.
Tursamt nog så hade han lämnat bilen olåst och inget rattlås så den råkade rulla några meter åt sidan så det gick att komma in och ut ur garagen.
Undantaget är om en bil står trafikfarligt. Då flyttas den omgående.
Eller om det uttryckligen står i de lokala föreskrifterna att biler som parkeras otillåtet inom ett visst område får transporteras bort. Men generellt på privat mark där inga uttryckliga regler som säger att fordon kan komma att flyttas så kan man inte flytta runt dom hur som helst.
Men, om man igen tar fallet vi har här. En utfart på en villagata. Parkera en bil på andra sidan gatan då så att gatan blir helt blockerad. Då kommer bilen flyttas på direkt......
Om jag tar det på ett annat sätt. Om den sk korsningen inte är definerad som en korsning, så är parkering enligt fotot ej förbjuden. Att sedan lägga in cykelutfart, som inte är korsning eller övergångställe gör att den måste defineras som utfart och därmed är det tillåtet att parkera framför och bakom utfarten, bara man inte blockerar utfarten. Detta var ju TS ursprungliga fråga. Det såg möjligen trångt, men Ok enligt trafikdefinitioner.
Så frågan är det en korsning formellt.
Så frågan är det en korsning formellt.
Redigerat:
Men skriv vilken gata det är så går det att kontrollera enkelt. Att man tycker att det är olämpligt betyder ju inte mycket när lagen ska tillämpas, det är fakta som räknas.B boped skrev:
Definieras alla korsningar någonstans? Jag trodde att det som såg ut som en korsning, var en korsning, och enbart eventuella undantag från de normala reglerna, exempelvis avseende parkering i korsningen, definierades i lokala trafikföreskrifter, men så är det kanske inte?trähandtag skrev:
Googlar du en korsning var gång du parkerar ska de va så svårt att se hur situationen ser ut när man parkera!Tomtom79 skrev:
10 från korsningen är det normala och finns det påbud att parkera där är det ok!
Inget utav dessa saker finns i denna korsningen.
Sorry. Fel av mig. I Vägtrafikkungörelsen (1972:603) under paragraf 72 så stod den regeln och enligt den så gällde samma sak på anslutningsfria sidan av en T korsning som gäller på vägar med spärrlinje i mitten. Dvs att det måste finnas minst 3 meter till vägens mitt.Alfredo skrev:
Men den ersattes 1999 av trafikförordningen (1998:1276) som inte har något undantag för T korsningar.
Jag tänkte inte på att det var en regel som upphävdes ett antal år efter att jag tog körkort.
Det som avgör om det är en korsning är inte enbart om det ser ut som en korsning.Alfredo skrev:
För att det skall vara en korsning så skall det vara 2 eller fler vägar eller gator som korsar eller ansluter till varandra.
Om det är en väg där det ansluter något som inte är en väg eller gata så blir det en utfart.
Enkelt uttryckt så är det en korsning om det är två eller fler vägar/gator som går ihop eller korsar och dom räknas som vägar eller gator om dom har gatunamn eller vägnummer. (Typ kungsgatan, riksväg 35, E4 osv)
Har dom inte vägnummer eller gatunamn så är det inte en väg och då blir det en korsning istället.
Men i TS fall var det glasklart att det var utfarter eftersom det var frågan om två utfarter från villatomter på en rak gata.
I fallet med bilden några inlägg tidigare här i tråden så är det troligen en korsning. Men det är svårt att avgöra från en enda bild utan adressangivelse och därmed möjlighet att titta på kartan.
T tergo skrev:
Samma regler som för ts om att man inte får försvåra utfart gäller även vid parkering på motsatta sidan vägen.Ann-Catrin Pettersson skrev:
När vägen är så smal att du har problem att komma ut pga den bilen är det fullt befogat att anmäla den.
Ta foto på bilen och din utfart en bit bortifrån på vägen så de får tyligt översikt på hur smal vägen är och skicka in dina bilder till kommunens gatukontor 👍
Vilken lag då? Källa tack.J Jarlen skrev:
Det som står i lagen är endast att man inte får stå så man försvårar in- och utfart. Det gäller även om gatan är smal och du har parkerat på andra sidan gatan.
Något specifikt avstånd finns inte i lagen.
Se alla upprepade länkar, avskrifter och en skärmdump här i tråden som redovisar gällande lag i saken
"Lagrummet" hittar du väl någonstans på hur vägar ska vara konstruerade, med fasad eller sänkt kantsten alternativt asfalt som fyller samma syfte för att markera utfart.Alfredo skrev:
Då detta alltså används för att markera utfart så blir det ju p-förbud där då det är förbjudet att parkera framför utfart. 😜✌
Nja. Det finns nog inget sådant lagrum alls skulle jag säga.S Solvide skrev:
Däremot har många kommuner rekommendationer om att man skall använda avfasad kantsten för infarter för att underlätta in och utfart från tomten eller kvarteret.
Och man har riktlinjer som säger att om man tar bort en utfart så ska avfasad kantsten återställas til vanlig kantsten.
Dvs generellt så är det utfart om det är avfasad kantsten vilket gör det till en ganska praktisk och lätt ihågkommen tumregel. Men den är inte juridiskt hållbar och den kommer inte att stämma överallt.
Jag skrev ju "lagrum" och inte lagrum. Kommunernas rekommendationer om att det är lämpligt att markera utfart på de tre sätt jag räknade upp kommer från högre håll. Typ vägverket? (Sorry, orkar inte googla fram det igen för att kunna specifiera var och vad myndigheten hette)S steffo_b skrev:Nja. Det finns nog inget sådant lagrum alls skulle jag säga.
Däremot har många kommuner rekommendationer om att man skall använda avfasad kantsten för infarter för att underlätta in och utfart från tomten eller kvarteret.
Och man har riktlinjer som säger att om man tar bort en utfart så ska avfasad kantsten återställas til vanlig kantsten.
Dvs generellt så är det utfart om det är avfasad kantsten vilket gör det till en ganska praktisk och lätt ihågkommen tumregel. Men den är inte juridiskt hållbar och den kommer inte att stämma överallt.
P-förbudet att du inte får hindra en utfart är i allra högsta grad juridiskt hållbart. Och då fasad/sänkt kant används för att markera utfart och så även har utfarterna i inlägget det. Utan mellanrum då ts och grannens utfarter ligger jämte varandra. Därmed finns inget "mellan två utfarter". Så inte ens om bilen är lika lång som villahäcken mellan de två tomterna/utfarterna är bred så får han stå där han ställt sig.
Då hans parkering dessutom ställer till problem så bryter han även mot den p-lagen.
Än mer så då gatan är så smal att trafiken inte ens kan mötas när bilar parkerat på gatan!
Så jag ser inget problem för ts att få väck bilen om han skulle fortsätta parkera efter att ha informerats om att han vare sig kan eller får stå där 😋