3 390 552 läst · 18 250 svar
3391k läst
18,3k svar
Vad har du gjort med verktyg och maskiner idag?
Är det nysågat som ligger upplagt?nanowire skrev:
Jag är verkligen ingen expert när det kommer till att torka virke, men jag har fått lära mig att alltid låta det ligga dragigt under tak några månader innan man lägger in det.
Det är en härlig känsla att få jobba från fällning till slutprodukt!
Den manuella hanteringen. Alltså att lyfta upp spånbyttan och ställa den i skottkärran.K kristofo skrev:
Denna gången var det betydligt tyngre än tidigare gånger, troligen för att mer av materialet i lådan var rent sågspån istället för hyvelspån, det känns som att det är mer kompakt.
Jo, och att såga på vintern när fukten i veden är lägst så detta blir tvärt emot på alla sätt men vi hade tyvärr inget annat val.K kristofo skrev:
Det är torrt och luftigt och några grader varmare än yttertemp där det ligger på vinden. Har ströat med 1” och ungefär så mycket i avstånd mellan varje planka. Jag hoppas det ska räcka för att undvika mögel.
bland får man chansa lite, verkligheten brukar hinna ikapp.
Jag har en del virke liggandes i ett uthus som känns lite fuktigt. Det är det som fanns, det går som det går.
Håller tummarna för dig!
Kan det vara poäng att ställa in en avfuktare?
Jag har en del virke liggandes i ett uthus som känns lite fuktigt. Det är det som fanns, det går som det går.
Håller tummarna för dig!
Kan det vara poäng att ställa in en avfuktare?
Tack det samma!K kristofo skrev:
Som jag förstår det behöver luftfuktigheten bara vara under punkten där mögelsporer kan börja växa, annars är det bara bra att det torkar lite långsamt. Också därför jag målat ändträt med latexfärg
Medlem
· Stockholm
· 161 inlägg
Är det en oisolerad vind? För i så fall kan du nog räkna med att luftfuktigheten kommer vara över punkten för mögeltillväxt under flera månader på senhöst->tidig vinter.nanowire skrev:
L lingonlingon skrev:
15 cm makadam på tunnaste stället, drygt dubbla på tjockaste (stenar gjorde att djupet varierar.L lingonlingon skrev:
Avvägt i våg såklart.
Paddat ordentligt!
Klacken kanske 15 cm hög. (~2 kbm betong) - anpassad så att det lecan hamnar i marknivå vid dörr och så långt det går annars.
Blir sedan tegelmur.
Tog lite drygt 4 timmar att gjuta på två personer givet att allt material var framdukat.
Jag har följt tillverkarens anvisningar och tillämpat principen från lumpen sprängtjänst - utgå från sprängkortet och lägg på "lite till".
Jag hade inte lagt lecan rätt på makadamen.
Risken finns och om det vore min vind hemma skulle jag hålla med. Men detta är vinden i fritidshuset och det står tomt större delen av året, dvs ingen fukt genereras av människor och duschning. I nordvästra Jämtland är dessutom vintersäsongen lång och torr.V vectrex skrev:
Ett snabbt kvällsprojekt; kabelsamlare av ett gammalt kopparrör. Röret hänger på en skruv i väggen, en bit najtråd genom två små hål i röret agerar hängare. Inte diskret men ändå så mycket bättre än en härva lösa sladdar på väggen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Duschningen tror jag knappast påverkar. Då har man nog större problem. Jag menade mer att utomhus RH brukar snitta över 90% under nov - jan. Men det gäller där jag bor (västkusten), Jämtland är betydligt bättre.nanowire skrev:
Haha, ja på bästkusten regnar det ibland har jag noteratV vectrex skrev:
Gamla hus utan ångspärr mot vinden och där murstocken inte längre hålls varm genom kontinuerlig eldning får ofta mögelproblem på kallvinden. Just kombinationen av kall murstock och moderna familjer (vars beteende tydligen genererar mer ånga) har framhållits som förvärrande omständigheter.
Verktygstokig
· Halland
· 7 547 inlägg