Eluttag och kontakter i olika länder - standarder och skillnader
När du reser på semester är det inte säkert att mobilladdarens, rakapparatens eller hårfönens stickpropp passar i det landets eluttag. Här har du en detaljerad översikt och jämförelse av IEC:s 15 standardiserade typer av eluttag och stickproppar.
Det finns en mängd olika typer av eluttag och stickproppar runt om i världen. När elektricitet började användas på bred front fanns ingen global standardisering. Därför har olika länder och regioner utvecklat sina egna eluttag och stickproppar.
För närvarande används 15 olika typer av eluttag för hushållsbruk som är erkända av International Electrotechnical Commission (IEC). Varje typ av uttag har de tilldelat en bokstav, det börjar med A och fortsätter genom alfabetet. Benämningen på uttagen används endast för att skilja dem åt och har ingen faktisk betydelse vad gäller uttagens funktion eller utseende.
Jag har skapat en enkel lista utifrån IEC:s standard över alla världens 15 typer av eluttag för normalt hushållsbruk, där jag visar, förklarar och jämför deras unika egenskaper och geografiska spridning.
Typ A - USA, Kanada, Mexiko och Japan
- Japan, Nord- och Centralamerika
- Stickpropp med 2 platta parallella stift
- Ojordad
- 15 Ampere
- Oftast i utförandet 100 - 127 V
- Uttaget är kompatibelt med stickpropp A
Typ A används huvudsakligen i USA, Kanada, Mexiko och Japan. Stickproppen har två platta parallella stift som inte är jordade. Hålen i stiften på typ A och B fungerar som hakar i vissa eluttag för att fästa bättre. En av stiften är större, vilket kallas polariserad stickpropp, för att skilja på det neutrala och aktiva stiftet.
Typ B - USA, Kanada, Mexiko
- USA, Kanada och Mexiko
- 3 stift varav 2 raka och en cylinderformad
- Jordad
- 15 Ampere
- Nästan alltid 100 - 127 V
- Uttaget är kompatibelt med stickpropp A & B
Typ B används i moderna installationer, främst i USA och Kanada. Uttaget har en tredje port för ett jordat stift, som är lite längre än resterande två för att apparaten ska vara jordad innan elen är inkopplad. Typ B-uttag är fortfarande bakåtkompatibla med Typ A-stickproppar.
Typ C Europlug - Sverige
- Europa, Sydamerika och Asien
- 2 cylinderformade stift
- Ojordad
- 2.5 A, 10 A
- Oftast i utförandet 220 - 240 V
- Uttaget är kompatibelt med stickpropp C
Stickpropp typ C och F använder vi i Sverige. Man kan huvudsakligen se typ C runtom i Europa, Sydamerika och Asien förutom på Malta, Cypern, Irland och i Storbritannien som använder typ G. Typ C, som även kallas även Europlug, har två stycken ledare samt två runda stift.
Stickproppen passar även med eluttagen E, F, J, K och N. Den passar generellt i alla uttag med en diameter på 4.0 - 4.88 med ett 19 mm mellanrum mellan kontakterna.
Typ D - Indien
- Används huvudsakligen i Indien
- 3 cylinderformade stift
- Jordad
- 5 A
- Oftast i utförandet 220 - 240 V
- Uttaget är kompatibelt med stickpropp D (Fungerar även, men osäkert, med C, E & F)
Typ D används huvudsakligen i Indien, Sri Lanka, Nepal och Namibia. Stickproppen har tre stycken lite större runda stift. Typ M och D används ofta vid sidan av varandra, vilket har lett till att många typ D och M uttag är kompatibla med varandra. Stickpropp D är även kompatibel med C, E & F-uttag men då finns det ingen garanterad säkerhet, då olika länder använder olika standarder för spänning och frekvens.
Typ E - Frankrike, Belgien, Polen m.fl.
- Frankrike, Belgien, Polen, Slovakien och Tjeckien
- 2 cylinderformade stift + stift i motsatt riktning
- Jordad
- 16 A
- Oftast i utförandet 220 - 240 V
- Uttaget är kompatibelt med stickpropp C, E & F
Eluttag typ E används i Frankrike, Belgien, Tjeckien, Polen m.m.
Stickproppen består av 2 runda stift som är 4,8 mm i diameter med ett mellanrum på 19 mm. Det finns även ett hål för uttagets jordningsstift. Uttaget typ E är kompatibelt med stickpropp C, E och F, detta betyder att du kan använda “svenska” (typ C & F) stickproppar i Frankrike, Belgien, Polen och Tjeckien.
Typ F Schuko - Europa och Ryssland
- Används i hela Europa inkl. Ryssland, men exkl. Storbritannien och Irland
- 2 cylinderformade stift
- Jordad
- 16 A
- 220 - 240 V
- Uttaget är kompatibelt med stickpropp C, E & F
Eluttag typ F och C används Sverige tillsammans med majoriteten av Europa och Ryssland. Ska åka till Tyskland, Österrike, Nederländerna eller Spanien kan du använda deras uttag utan en stickkontakt.
Typ F, även kallad Schuko-uttag, har två runda stift som är 4,8 mm i diameter med ett mellanrum på 19 mm. Den här varianten är väldigt lik typ E, men har två jordade klämmor, snarare än en ett jordningshål.
Det finns en stickpropp, CEE 7/7, som var utvecklad för att fungera med både F och E-uttag och har därför en jordningskontakt för att vara kompatibel med typ E uttag samt jordningsklämmor på båda sidor.
Typ G - England, Irland, Malta, Singapore m.fl.
- England, Irland, Malta, Malaysia, Singapore & den arabiska halvön
- 3 cylinderformade stift
- Jordad
- 13 A
- 220 - 250 V
- Uttaget är kompatibelt med stickpropp G
Typ G används huvudsakligen i England, Irland, Malta, Singapore och Hong Kong. Stickproppen har tre rektangulära stift i ett triangulärt mönster och har en inbyggd säkring (vanligtvis 13 ampere säkring för tyngre apparater såsom AC och 3 ampere för mindre krävande apparater såsom en laptop). Brittiska eluttag har luckor på de neutrala och aktiva kontakterna för att förhindra att man exempelvis sticker in fingret eller något annat föremål i hålet.
Typ H - Israel
- Används endast i Israel, Västbanken och Gazaremsan
- 3 cylinderformade stift
- Jordad
- 16 A
- 220 - 240 V
- Uttaget är kompatibelt med stickpropp C & H (E & F)
Typ H har ett annorlunda utseende jämfört med övriga typer. Stickproppen består av 3 V-formade stift, som för tillfället byts ut till runda stift. Som ni ser på bilden har uttaget runda hål i mitten för att tillåta den här förändringen samtidigt som att tillåta de äldre stickpropparna att användas. Eluttag typ H är även kompatibel med stickpropp typ C, och går även att använda med E & F men med säkerhetsrisk.
Typ I - Australien, Nya Zeeland, Kina, Argentina
- 2 eller 3 stift
- 2 stift: ojordad / 3 stift: jordad
- 10 A
- 220 - 240 V
- Uttaget är kompatibelt med stickpropp I
Typ I kan vi huvudsakligen se i länderna: Australien, Nya Zeeland, Kina och Argentina. Stickproppen har två platta stift i en V-formation och ett tredje stift ifall uttaget är jordat. Australienska, Typ I stickproppar, går även att använda i Kina. Australiens stickpropp-/uttagssystem är klassificerad för 10 ampere, men det finns även med 15 ampere med vidare stift.
Typ J - Schweiz och Lichtenstein
- Används huvudsakligen i Schweiz och Lichtenstein
- 3 stift
- Jordad
- 10 A
- 220 - 240 V
- Uttaget är kompatibel med stickpropp C & J
Typ J eluttag används huvudsakligen i Schweiz och Lichtenstein och är kompatibla med våra Svenska (typ C) stickproppar. Du kan därför ta med din väggladdare till Schweiz utan några problem. Typ J stickproppen har tre stycken stift, varav en är jordningsstift. Typ J stickproppen är klassificerad för 10 Ampere.
Typ K - Danmark och Grönland
- Användas nästan endast i Danmark och Grönland
- 3 stift
- Jordad
- 16 A
- 220 - 240 V
- Uttaget är kompatibel med stickpropp C & K (Funkar delvis med E & F)
Den här typen av stickpropp/uttag är vanligast i Danmark och Grönland. Uttaget har samma dimensioner som typ C och F, vilket gör det möjligt för dig att använda “svenska” sladdar i Danmark också. I Danmark använder man även typ E uttag och stickpropp. Typ K stickproppen är väldigt lik typ F, men den har ett stift för jordning till skillnad från våra jordningsklämmor.
Typ L - Italien och Chile
- Används i Italien och Chile
- 3 stift
- Jordad
- 10 A & 16 A
- 220 - 240 V
- 10 A eluttag är kompatibel med stickpropp C, E, F & L (10 A versionen)
- 16 A eluttag är kompatibel med stickpropp L & C (16 A versionen)
Typ L-uttag och stickpropp används främst i Italien. De Italienska eluttagen är rätt så “universella” då både våra typ C och F stickproppar är kompatibla med deras uttag, samt typ E och L. Om du ska till Italien behöver du därför inte oroa dig att dina laddare inte ska passa i deras uttag.
Typ M - Sydafrika
- Används huvudsakligen i Sydafrika
- 3 stift
- Jordad
- 16 A
- 220 - 240 V
- Eluttag kompatibelt med stickpropp M
Den här typen av uttag ser vi främst i Sydafrika. Stickproppen har tre runda stift och är väldigt lik den Indiska (typ D) stickproppen, men med ordentligt större stift. Typ M stickproppar används ibland för större apparater i länder såsom Indien, som använder sig av typ D-stickproppar eller Israel som har typ M-stickproppar.
Typ N - Brasilien och Sydafrika
- Används i Brasilien och Sydafrika
- 3 stift
- Jordad
- 10 A, 16 A & 20 A
- 100 - 240 V
- Eluttag är kompatibelt med stickpropp C och N
Trots att den är väldigt lik typ J är dem inkompatibla. Typ N finns i två varianter varav en är klassificerad för 10 A och en 20 A, vilket gör att stiften skiljer sig åt med 0.8 mm. Typ N uttagen som främst används i Brasilien och Syd Afrika, är kompatibla med de Svenska stickpropparna (typ C). Detta betyder att du kan ta med dina laddare ifall du ska resa till Brasilien eller Syd Afrika. Man bör däremot notera att Brasilien har en varierande spänning i olika städer. Du bör därför kolla upp den lokala spänningen innan du kopplar in dina enheter då det kan skada din enhet.
Typ O - Thailand
- Används endast i Thailand
- 3 stift
- Jordad
- 16 A
- 220 - 240 V
- Eluttag är kompatibelt med stickpropp C & O (Även, men osäkert, med E & F)
Den här typen av uttag kan du hitta i Thailand. Typ O uttag och stickpropp är klassificerad för 16 Ampere och är en officiell standard i Thailand. Typ O uttag är kompatibla med de svenska typ C och F-stickpropparna, vilket gör att du kan ladda dina enheter med vanlig sladd.
Innan du reser iväg
Alla länder har varierande spänning och frekvens i sina eluttag. I Nordamerika är spänningen 120V med en frekvens på 60 Hz, medan vi i Europa har en spänning på 230V med en frekvens på 50Hz.
Läs ovan vilka uttag, vilken spänning och frekvens man använder på din destination samt vilka enheter som går att ladda var. Lyckligtvis är många enheter anpassade efter en varierande spänning med en transformator, men du ska aldrig ta något för givet.
Tänk på att om du använder fel stickproppar till fel uttag så ökar risken för elolyckor, brand och skador från elektriska stötar.
Läs mer: https://www.iec.ch/world-plugs
Kommentarer
42